En hjärtinfarkt kan komma både plötsligt och gradvis.
En hjärtinfarkt kan komma både plötsligt och gradvis. Foto: Shutterstock

Smygande hjärtinfarkter tas inte på allvar

En hjärtinfarkt behöver inte betyda plötslig och akut smärta i bröstet.

Attacken kan komma smygande och enligt en studie är det många som inte tar symtomen på allvar – med ödesdigra konsekvenser.

Vad ser du framför dig när du hör orden hjärtinfarkt eller hjärtattack?

Många föreställer sig säkerligen en person som kollapsar på marken med handen över bröstet, precis som på tv och film.

Och ja, en hjärtinfarkt kan komma plötsligt, men det är också vanligt med en gradvis försämring – något som många missar.

Enligt en studie publicerad i European Journal of Cardiovascular Nursing tas smygande symtom inte på lika stort allvar.

LÄS OCKSÅ: Hjärtinfarkt - 15 tecken som kvinnor & män missar 

Symtomen kan vara milda

För patienter med gradvisa symtom tog det uppåt 8 timmar för att söka vård. För drabbade med mer plötsliga symtom tog det 2,6 timmar.

Enligt Huffington Post är det av yttersta vikt att söka behandling så fort som möjligt. En person med hjärtattack bör inte vänta längre än två timmar för att undvika komplikationer.

Hur känns en hjärtinfarkt?

Typiska symtom är plötslig smärta i bröstet som varierar och känns svår, djup och sprängande.

Smärtan kan stråla ut i en arm, hals, nacke, käke, mage och rygg.

Vissa upplever bara mild smärta eller ingen alls.

Stark trötthet, andnöd, yrsel, rädsla, ångest, illamående och kallsvettningar kan också vara ett tecken på hjärtinfarkt.

Källa: Hjärt-lungfonden, 1177 Vårdguiden 

En smygande hjärtinfarkt kan till en början kännas relativt mild innan den sakta blir värre, medan en akut dito innebär svår smärta direkt.

– Båda två innebär ett medicinskt nödläge och kräver skyndsam vård, säger studieförfattaren Sahereh Mirzaei till sajten.

LÄS OCKSÅ: Fem tecken på tyst hjärtinfarkt 

Sök vård omedelbart

Sammanlagt tittade forskarna på 474 patienter som uppsökte en akutmottagning med så kallad akut koronarsyndrom – ett tillstånd som innebär ett plötsligt lågt blodflöde till hjärtat vilket kan leda till hjärtinfarkt. Hos 56 procent av patienterna kom symtomen plötsligt och för 44 procent var de gradvisa.

Bröstsmärta, obehag i bröstet eller tryck över bröstet är alla varningssignaler på att en artär kan vara blockerad, vilket kan sluta i en hjärtinfarkt. Då bör du söka vård omedelbart.

Mindre tydliga symtom är exempelvis smärta i hals, nacke, rygg, mage och axlar. Även illamående kallsvettningar, svaghet och andnöd kan vara tecken.

LÄS OCKSÅ: En tyst hjärtinfarkt är farligare än en vanlig 

Kvinnor drabbas oftare

Som Hälsoliv tidigare skrivit är det vanligare att kvinnor upplever andra symtom än de som ofta förknippas med hjärtinfarkt. Kvinnor drabbas också av klassiska symtom, precis som män, men lider i högre utsträckning av tysta hjärtinfarkter – där smärtan kan vara både mild eller helt frånvarande.

– Det kan vara så att kvinnor har bortförklarat symptomen, men det finns också sådant som talar för att symptomen kan vara lite mer diffusa hos kvinnor, har professor Jan Nilsson tidigare sagt till Hälsoliv

– Det hänger samman med att kvinnor är äldre när de drabbas, för ju äldre man blir desto mer diffusa brukar symptomen bli.