Klåda, utslag, sveda? Smärta i underlivet har många möjliga orsaker.
1 av 2: Klåda, utslag, sveda? Smärta i underlivet har många möjliga orsaker. Foto: Shutterstock
Svampinfektioner, Vaginism eller Vestibulit – bara för att nämna några.
2 av 2: Svampinfektioner, Vaginism eller Vestibulit – bara för att nämna några. Foto: Shutterstock

Smärta i underlivet? 7 möjliga orsaker

Sveda, värk eller klåda? Smärta i underlivet är något som de flesta råkar ut för någon gång i livet, och behöver inte vara farligt.

Här listar vi de vanligaste orsakerna till att det gör ont.

1. Svampinfektion i underlivet – kliar och svider

Det som vanligen kännetecknar en candidainfektion i underlivet är gryniga, kesoliknande flytningar och klåda. Men det kan också svida på blygdläpparna och runt slidöppningen. Eftersom slemhinnorna inne i slidan blir irriterade och sköra kan det också svida när man kissar.

Vad kan man göra åt svamp? 

Svamp läker ofta ut av sig själv inom några dagar. Det går också att behandla med receptfria kurer bestående av slidkapslar, slidtabletter, vagitorier eller kräm. Vid återkommande infektioner eller infektioner som inte läker ut finns det också receptbelagda krämer. Är du inte säker på att det är svamp kan du boka tid hos en gynekolog för att utesluta att det inte rör sig om något annat.

LÄS OCKSÅ: Så blir du av med din klåda i underlivet

2. Vaginism – kramp i underlivet

Vaginism, som betyder slidkramper, kan ställa till det ordentligt. Musklerna i slidan börjar krampa eller ”tar stopp” när man försöker föra in något, eller till och med vid blotta tanken på det det. Smärtan gör att penetrerande sex eller något så vardagligt som att föra in en tampong blir omöjligt. 

Det är kroppens sätt att försöka skydda sig mot något som tidigare gjort ont. Vaginism kan uppkomma efter att man har utsatts för en våldtäkt, men det är inte det enda som kan utlösa problemen. En smärtsam gynundersökning, penetration under en svampinfektion eller när vaginan inte varit tillräckligt våt är andra exempel.

Vad kan man göra åt vaginism?

Vaginism sänker livskvaliteten oerhört för många, men faktum är att de flesta blir bra med behandling. Man kan själv träna på att hitta och slappna av i slidmusklerna och långsamt vänja sig vid penetration. Men ibland behöver man hjälp av vården. Kontakta en barnmorskemottagning eller gynekologisk mottagning för att få hjälp. Bland annat har kognitiv beteendeterapi, KBT, visat sig effektivt.

LÄS OCKSÅ: Sofia, 29, kan inte ha sex utan svår smärta

3. Vestibulit – brännande smärta

Det som kännetecknar vestibulit är en brännande smärta och rodnad runt slidöppningen. Det kan vara smärtsamt att ha på sig tajta byxor, cykla, rida och ha sex. Orsakerna till att man drabbas av vestibulit är inte helt klarlagda, men det som händer i kroppen är att nerverna i slidan slemhinna blivit överkänsliga. Precis som vid vaginism kan det utlösas av penetrerande samlag när kroppen inte är redo. Även svampinfektioner, användande av hormonella preventivmedel som p-piller eller hormonspiral eller behandling mot svamp och kondylom kan ligga bakom problemen, enligt 1177.

Vad kan man göra åt vestibulit?

Eftersom smärtan kan bli värre är det viktigt att söka hjälp om man misstänker att man har vestibulit. Det går att få Xylocain, en bedövande gel, utskriven för att hjälpa irritationen att läka. Läkare kan också skriva ut Saroten, ett antidepressivt läkemedel som även har effekt på nervsmärta. Att ta en paus med p-piller kan ge läkningen en knuff i rätt riktning, liksom att undvika tvål i underlivet, receptfria läkemedel mot svamp och slidsamlag under tiden det gör ont. Precis som vid vaginism kan egenvård i form av bäckenbottenövningar och att vänja området vid beröring hjälpa. Att smörja underlivet med en fet salva, som decubal, kan hjälpa till med det senare. En del mår bra av samtalsterapi.

LÄS OCKSÅ: Anna, 34, fick sexlivet förstört av vestibulit: ”Smärtan blev min identitet” 

4. Lichen sclerosus – stramar och ger utslag

Lichen sclerosus et atrophicus är en hudsjukdom som främst drabbar områden runt slidan och ändtarmsöppningen. Först blir huden grövre, men sedan tunnas den ut blir skör och vitaktig. Sjukdomen är smärtsam eftersom den stramar och kliar. Det är vanligt med symtom som eksemliknande utslag, sprickor och blåsor. Hos kvinnor kan även blygdläpparna dra ihop sig och krympa. Män som får sjukdomen får problem med irritation på ollonet och förhud som stramar. 

Vad kan man göra åt Lichen sclerosus?

I dag är det inte klart vad sjukdomen beror på, men den är inte smittsam. Den vanligaste behandlingen är kortisonkräm, men det finns också hormonkrämer och inflammationsmotverkande krämer utan kortison. Behandlingen hjälper de allra flesta. I svåra fall kan operation vara nödvändigt.

5. Bartolinit – ömma cystor

Bartholinis körtlar är två körtlar som sitter på insidan av de yttre blygdläpparna och har som uppdrag att avge ett sekret som håller underlivets slemhinnor fuktiga. Bartolinit betyder att man har fått en inflammation i den ena eller båda körtlarna. Symtom är blygdläpparna svullnar, rodnar, man har en böld på den inre blygdläppen och området känns ömt. Orsaken är en infektion som antingen beror på bakterier eller virus. Om det vill sig illa kan cystan göra så ont att det är svårt för den drabbade att sitta ner.

Vad kan man göra åt bartolinit?

Om man misstänker att man har bartolinit är det viktigt att söka vård. Den vanligaste behandlingen enligt Netdoktor är att gynekologen gör ett snitt så att vätska och var kan tömmas ut ur körteln. Vid upprepade infektioner kan man göra en permanent öppning i körtelväggen.

6. Urinvägsinfektion – svider när man kissar

Urinvägsinfektion, UVI, drabbar de flesta någon gång och beror på att bakterier tagit sig in i urinvägarna. Den vanligaste formen är blåskatarr, men det finns också en allvarligare variant som sätter sig i njurar och njurbäckenet - njurbäckeninflammation.

Blåskatarr - symtom

Det svider när du kissar

Blod i urinen

Smärta i nedre delen av magen

Du behöver kissa ofta

Njurbäckeninflammation - symtom:

Feber

Illamående

Smärta i ländrygg och i sidan av magen

Svider när du kissar

Måste kissa ofta

Vad kan man göra åt UVI?

Det är viktigt att söka vård om man har symtom, eftersom njurbäckeninflammation kan leda till sepsis. Ibland kan man avvakta med behandling för blåskatarr, eftersom det kan läka ut av sig själv inom loppet av några dagar. Vid misstänkt njurbäckeninflammation sätter man inte antibiotika.

LÄS OCKSÅ: Urinvägsinfektion? Slipp få den om och om igen 

7. Klamydia – kan ge kronisk smärta

Klamydia är den vanligaste könssjukdomen i Sverige och otroligt smittsam. En del går runt med smittan utan att uppleva några symtom, men de vanligaste tecknen på klamydia är sveda när man kissar och smärta i nedre delen av magen i kombination med illaluktande flytningar och mellanblödningar. Om sjukdomen går obehandlad kan det leda till kroniska smärtor i underlivet

Vad kan man göra åt klamydia?

Det går att testa sig för klamydia hos barnmorskan och gynekologen, men det går också att köpa hem ett eget kit från ett apotek eller beställa hem gratis via 1177. Om man har klamydia behandlas det med en antibiotikakur.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!