Den krypande känslan i benen kan orsaka sömnstörningar. Det finns dock finns flera knep som minskar besvären.
1 av 2: Den krypande känslan i benen kan orsaka sömnstörningar. Det finns dock finns flera knep som minskar besvären. Foto: RUSLAN GUZOV / COLOURBOX
2 av 2 Foto: Pressbild Sahlgrenska akademin

Slipp pirret i benen – sov gott hela natten

Var tionde vuxen drabbas av sjukdomen WED, ofta kallad "restless legs".

Den krypande känslan i kroppen orsakar ofta sömnstörningar – men det går att minska besvären. 

Raska promenader, järnrik kost och massage kan hjälpa. 

Uppemot 750 000 svenskar uppskattas lida av restless legs, enligt WED-förbundet (tidigare RLS-förbundet). Sjukdomen beskrivs som en störande sockerdrickskänsla i benen, ofta i samband med att man ska sova.

– Man har en obehagskänsla och ett jättestort behov av att röra på sig. Många drabbade har svårt att förklara hur illa det är. Sömnen blir förstörd och det kan bli kroniska smärttillstånd, säger Ludger Grote, professor och överläkare vid sömnmedicinska avdelningen på Sahlgrenska universitetssjukhuset.  

Han berättar att sjukdomen ofta går i vågor och plötsligt kan försvinna efter att man lidit av den i flera år. Den är dubbelt så vanlig bland kvinnor än män. Risken för att drabbas ökar också med åldern.

Behandlingen mot restless legs varierar beroende på varför man har fått sjukdomen.

– Det finns en kraftig ärftlighet, och då kan man känna av sjukdomen redan som ung. Men de exakta mekanismerna i hjärnan känner man ännu inte till, säger Ludger Grote.

LÄS OCKSÅ: Pirr i benen? 9 sätt att hantera det

Kan kräva medicinsk behandling

Restless legs kan även bero på järnbrist och B12-brist. Därför får man först ta blodprov när man söker vård för sjukdomen. 

Enligt Ludger Grote bör man uppsöka läkare om man känner av den 3-4 gånger i veckan och om sömnen blir påtagligt störd. En procent av alla vuxna har betydande problem och behöver söka hjälp för sjukdomen, berättar han.

– Om man inte har någon brist så finns det läkemedel i form av dopaminpreparat, alternativt smärtdämpande. Om man har mycket svåra besvär så får man starkare smärtmedicin, men det är extremt sällsynt.

LÄS OCKSÅ: De bästa tipsen för att bli av med pirr i benen

Kallduschar kan hjälpa

Utanför vården finns det många saker man själv kan göra för att lindra den stickande känslan. Kroppslig aktivitet under dagen är generellt bra, medan alkohol och sömnbrist ofta förvärrar symptomen. Att gå ut på en rask promenad, få massage eller duscha benen i kallvatten är andra saker man kan göra. 

– Man kan förbättra situationen med sitt eget beteende, säger Ludger Grote.

Han ger också rådet att helt enkelt försöka tänka på något annat.

– När man är på resa och måste sitta ner länge så kan det vara bra att ha något annat att koncentrera sig på, till exempel sudoku eller datorspel. Något som man tycker är jättespännande, som distraherar en, säger Ludger Grote.

Så kan du slippa pirret i benen

 Sov bra

Restless legs orsakar ofta sömnbrist – men har också visat sig förvärras av sömnbrist. Försök att bryta den onda cirkeln!

 Undvik alkohol

Vissa restless legs-patienter är känsliga mot alkohol, som förvärrar deras symptom.

 Duscha benen

För vissa hjälper kallt vatten mot den krypande känslan i benen. För andra ska vattnet vara väldigt varmt.

 Ta en rask promenad

Att röra på sig under dagen är generellt bra för att motverka sjukdomen. En rask promenad ungefär två timmar innan man ska sova hjälper många.

 Prova massage

Förutom motion så kan det hjälpa att röra kroppen.

 Se över din kost

För vissa är järnbrist och B12-brist orsaken till restless legs. En järnrik kost kan därför förebygga sjukdomen.

 Distrahera dig

Det enklaste eller svåraste knepet: sysselsätt dig med någonting annat för att distrahera hjärnan.

 

Källa: Ludger Grote, professor och överläkare vid sömnmedicinska avdelningen på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!