Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA>SJUKDOMAR & BESVÄR

Publicerad 9 jun 2016 11:42

Slipp magsjuka i sommar – 12 enkla tips

Sommaren är högsäsong för olika typer av magsjuka, så var försiktig.

Sommaren är högsäsong för olika typer av magsjuka, så var försiktig.

1/2

Foto: iStock

Här hittar du 12 enkla tips för att slippa bli sjuk och kunna njuta av sommaren fullt ut.

Här hittar du 12 enkla tips för att slippa bli sjuk och kunna njuta av sommaren fullt ut.

2/2

Foto: iStock

Magsjuka är en av de vanligaste sjukdomarna under sommaren.

Vi är ute mycket, grillar, kommer i kontakt med djur, reser och ökar på så vis risken för att drabbas av bakterier som campylobacter, salmonella och ehec.

Lyckligtvis finns det flera enkla tips för att slippa bli sjuk och kunna njuta av sommaren fullt ut.

Enligt Folkhälsomyndigheten drabbades över 10 000 personer av magsjuka under sommarmånaderna åren 2011-2015.

Det låter kanske inte så mycket, men myndigheten menar att det bara är toppen av ett isberg eftersom de flesta blir friska på egen hand.

Vanliga symtom är magont, diarré, kräkningar och feber som kan sträcka sig över flera dagar.

Anledningen till att vi ofta drabbas under sommaren är förändrade livsstilsvanor och det tar bakterierna till vara på. Vanliga smittovägar är bland annat via livsmedel som exempelvis kött, kyckling, ägg, grönsaker och opastöriserad mjölk. Även dricksvatten och kontakt med djur kan sprida smittan.

Nedan hittar du de vanligaste bakterierna som orsakar magsjuka under sommaren.

LÄS OCKSÅ: Magsjuk? 5 huskurer som faktiskt fungerar

Salmonella - symtom

Salmonellabakterier är vanliga över hela världen och är en så kallad zoonos, en sjukdom som överförs mellan djur och människa. Många länder i Europa har problem med att ägg och kyckling bär på smittan, men lyckligtvis är riskerna mycket mindre i Sverige.

Enligt Folkhälsomyndigheten insjuknar omkring 3000 svenskar varje år, ofta efter ett utlandsbesök.

Den vanligaste orsaken är smittat livsmedel men det går även att få salmonella vid kontakt med smittade djur.

Vanliga symtom:

Buksmärtor

Feber

Diarré

Kräkningar

LÄS OCKSÅ: Maten du ska undvika för att inte bli magsjuk

Campylobacter - symtom

Är en vanlig bakterie som finns både hos djur och människor och kan överföras mellan arterna. Varje år rapporteras omkring 8000 fall i Sverige, med en kraftig ökning under sommarmånaderna. Lejonparten som smittas är utlandsresenärer. Det räcker med ett väldigt litet antal bakterier för att bli sjuk.

Campylobacter är den absolut vanligaste orsaken till bakteriell magsjuka i Sverige. Den sprids främst via förorenade livsmedel men kan också smitta vid direktkontakt med smittbärande människor och djur. Du bör vara extra vaksam när det kommer till fågelkött som inte är helt genomstekt samt opastöriserad mjölk.

Vanliga symtom

Blodig diarré

Magsmärtor

Illamående

Kräkningar

Feber

LÄS OCKSÅ: Mage: 9 vanliga problem och lösningar

Ehec - symtom

Ehec, eller Escherichia coli, är en vanlig tarmbakterie både hos människor och djur. För det mesta är bakterien ofarlig, men i vissa varianter kan det orsaka tuffa diarrésjukdomar.

Framför allt hittas den hos nötkreatur men finns även hos andra idisslare. Därför är det viktigt med god handhygien vid besök på gårdar med djur.

Det går även att bli smittad av exempelvis en dåligt genomstekt hamburgare, opastöriserad mjölk, sallad och kallrökt korv.

Ungefär 300 svenskar drabbas varje år och ungefär hälften smittas utomlands.

Vanliga symtom:

Svåra magsmärtor

Diarré som kan vara blodig

Ofta ingen eller väldigt låg feber

Kan ge njurskador.

Yersinia - symtom

Bakterien yersinia enterocolitica finns företrädesvis hos grisar, men kan finnas även i dricksvatten och livsmedel som smittas av orent vatten.

Små barn är extra känsliga.

Bakterien dör vid omkring 70 grader. Faran är att den till skillnad från många andra bakterier kan föröka sig i kylskåpstemperatur.

Mellan 300-800 fall rapporteras i Sverige varje år.

Vanliga symtom:

Hos barn

Feber

Diarré som varar mellan två till tre veckor.

Hos vuxna

Diarré

Kräkningar

Magont

Halsont

Feber

Huvudvärk

Ledinflammation

Så skyddar du dig från att bli magsjuk

Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten har samlat några enkla tips som du alltid bör tänka på för att slippa bli sjuk.

Tvätta dina händer OFTA - efter toalettbesök, innan och efter du lagar mat (särskilt om du hanterat rått kött) och om du varit i kontakt med ett djur.

Använd inte samma fat och redskap till färdiggrillad mat som du använt till rått kött.

Håll rått kött och mat som inte hettas upp separerade från varandra.

Diska alltid skärbräda och kniv som du använt till kött innan du skär upp grönsaker.

Se till att värma upp kyld mat ordentligt.

Var noggrann med att steka igenom kyckling, hamburgare och rå korv.

Låt inte maten stå framme för länge i värmen.

Om det blir rester - kyl ner maten snabbt och förvara kallt.

Skölj alltid grönsaker noga i vatten.

Undvik att dricka mjölk och äta mjölkprodukter som färskost som inte är pastöriserad.

Om du kommer i kontakt med djur eller dess närmiljö: Tvätta alltid händerna med tvål och vatten.

Bada inte nära djur som betar i vattenbrynt.

 

Källor: Livsmedelsverket, Folkhälsomyndigheten, Vårdguiden 1177

Relaterat