Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Blir du regelbundet sjuk utan att veta varför?
Blir du regelbundet sjuk utan att veta varför?
Blir du regelbundet sjuk utan att veta varför?
Blir du regelbundet sjuk utan att veta varför? Foto: Shutterstock

Sjuk hela tiden? 6 möjliga orsaker

Alla känner sig sjuka då och då. Men för vissa är det ett bestående problem – kroppen verkar liksom aldrig vilja repa sig.

Orsakerna kan vara många och är oftast ofarliga, åtminstone på kort sikt.

Ordet ”sjuk” är otroligt brett och kan innefatta allt från en vanlig förkylning till illamående och en generell utmattningskänsla. Vanligen går det över inom några dagar, men så är inte alltid fallet.

Kanske drabbas du av återkommande förkylningar eller någon annan sjukdomskänsla som vägrar lämna kroppen trots att det gått månader

Ett konstant illamående kan förstås betyda att du helt enkelt är gravid, men det finns också en rad andra orsaker bakom den ständiga sjukdomskänslan.

Inspirerade av sajten Medical News Today listar vi sex möjliga skäl.

LÄS OCKSÅ: Därför blir vissa förkylda ofta och andra aldrig

Ångest

Ångest sätter sig inte bara i hjärnan. Det finns en rad kroppsliga symtom som lätt misstas för något helt annat. Det är exempelvis vanligt att bli dålig i magen. Du kan också känna dig plötsligt illamående, svettas eller bli yr.

Att känna ångest då och då är helt naturligt, men för vissa är problemet mer kroniskt. Generaliserat ångestsyndrom (GAD) är ett exempel på en diagnos där oro och ångest finns med nästan hela tiden.

Det finns också kopplingar mellan långvarig ångest och ett försvagat immunförsvar, vilket ökar risken för infektioner.

Möjlig behandling

Det finns många olika typer av ångest, men gemensamt för de allra flesta är att de är väldigt behandlingsbara.

Ett första steg är att se över sin livsstil och introducera nya sunda vanor både inom kost, sömn, fysisk aktivitet och eventuella alkoholvanor. KBT-terapi har visat sig vara mycket effektivt för att lindra ångest. Lider du av stora besvär kan läkemedel vara ett alternativ, exempelvis SSRI- eller SNRI-preparat med antidepressiva egenskaper.

LÄS OCKSÅ: Därför blir du illamående av ångest och stress 

Kronisk stress

Precis som ångest är stress en naturlig del av livet. Men när den blir kronisk kan både kropp och knopp fara illa.

Stress kan påverka immunförsvaret och sabba både magen, huden och hjärtat på längre sikt. Återkommande infektioner är alltså en varningssignal på att du stressar för mycket.

Andra möjliga symtom är huvudvärk, muskelsmärta och sömnstörningar.

Möjlig behandling

För att behandla kronisk stress måste du gå till botten med problemet. Vad är det egentligen som stressar dig och hur tar du dig ur den onda spiralen?

För vissa kan det vara så enkelt som att byta jobb, gärna innan du blir helt utbränd

I andra fall kan det vara många olika faktorer som spelar in, varvid det kan krävas experthjälp utifrån. Fysisk aktivitet har ofta en positiv effekt på stress. Andra metoder kan vara mindfulness, yoga, meditation eller djupandning.

LÄS OCKSÅ: Stressad? 13 sätt din kropp slår larm 

Sömnbrist

Sömn är viktigt både för din mentala och fysiska hälsa. Efter en riktigt dålig natts sömn är det inte ovanligt att känna sig lite småsjuk, även om du inte är det. Om sömnbristen blir kronisk är du emellertid mer sårbar för längre och mer regelbundna infektioner.

Möjliga behandlingar

Börja med ett fast sömnschema som du håller dig till även på helgerna. Töm sovrummet på all form av distraktion (tänk skärmar) och använd det enkom till att sova. Dra ner på all form av koffein och tillåt dig själv att varva ner innan läggdags – exempelvis med yoga, meditation ett varmt bad eller en god bok.

Sömnbrist kan orsakas av en rad olika faktorer, däribland ångest, sömnapné eller stress. Vid behov kan du söka professionell hjälp för att behandla underliggande problem.

LÄS OCKSÅ: 5 saker som händer med kroppen när du sover för lite 

Dålig kosthållning

Vad du stoppar i dig påverkar hur du mår, detta är knappast en hemlighet.

Förutom att det kan öka risken för svåra sjukdomar på längre sikt kan bristen på viktiga näringsämnen också leda till en allmän sjukdomskänsla. Trötthet, svaghet, yrsel och koncentrationssvårigheter är andra möjliga symtom.

Möjlig behandling

Försök äta så allsidigt som möjligt, gärna med mycket grönsaker. Undvik processad mat och satsa på hälsosamma fetter, fibrer och långsamma kolhydrater.

Autoimmuna sjukdomar

En autoimmun sjukdom innebär att immunförsvaret angriper den egna kroppen. Det kan innebära att du oftare känner dig sjuk och att det kan ta längre tid att återhämta dig.

Medical News Today listar följande sjukdomar som möjliga bovar:

SLE/Lupus 

Celiaki

Artrit

Diabetes typ 1

Multipel skleros (MS)

Hiv

Graves sjukdom (en form av hypertyreos)

Möjlig behandling

För att behandla en autoimmun sjukdom krävs först och främst att du vet vilken det handlar om.

Blodbrist

Trött och orkeslös? Koncentrationssvårigheter? Yrsel? Hjärtklappning? Huvudvärk? Det är några av många symtom du kan drabbas av om du lider av blodbrist. Kort och gott innebär tillståndet att du har för lite röda blodkroppar i blodet – vilket är problematiskt eftersom blodkropparnas arbetsuppgift är att transportera runt syre.

Möjlig behandling

Den vanligaste orsaken till blodbrist är bristen på järn. Då är järntillskott den snabbaste behandlingen. Du kan även passa på att boosta din kosthållning med järnrik mat. Även brist på vitamin B12 kan leda till blodbrist. Enligt 1177 Vårdguiden bör du alltid kontakta vården om du misstänker blodbrist. Innan behandling bör en läkare slå fast exakt vad som orsakar blodbristen.

Fotnot: Personer som drabbats av Covid-19 har i vissa fall rapporterat långvariga symtom, som andfåddhet, trötthet och hosta som inte riktigt ger med sig.