Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Sepsis (tidigare kallad blodförgiftning) kan vara livshotandeSepsis (tidigare kallad blodförgiftning) kan vara livshotandeSepsis (tidigare kallad blodförgiftning) kan vara livshotande
Sepsis har tidigare kallats blodförgiftning.Sepsis har tidigare kallats blodförgiftning.Sepsis har tidigare kallats blodförgiftning.
1 AV 3
Huvudvärk som inte går över, långvarig hosta eller extrem trötthet är alla symtom att hålla koll på.
2 AV 3
Sepsis (tidigare kallad blodförgiftning) kan vara livshotande
Foto: Shutterstock
3 AV 3
Sepsis har tidigare kallats blodförgiftning.
Foto: Shutterstock

Sepsis - ett livshotande tillstånd som få känner till

Över 30 miljoner drabbas av sepsis, tidigare kallad blodförgiftning, varje år. Svår sepsis är den tionde vanligaste dödsorsaken i världen. Även i Sverige är siffrorna extremt höga. Det är svårt att diagnosticera och vidareutvecklas tillståndet till septisk chock är det livshotande. 

Av de 40 000 i Sverige som drabbas varje år ligger dödligheten på cirka 20 procent. Drabbas man av sepsis löper man fem gånger högre risk att dö än en patient med en stroke eller hjärtinfarkt. Hur kan det då komma sig att vi knappt har hört ordet sepsis? 

Sepsis är fortfarande okänt

– Begreppet används inte konsekvent inom sjukvården vilket är ett problem. Inte heller är det känt som begrepp, det blev till exempel sökbart på 1177 för cirka ett år sedan. Det fanns bara blodförgiftning tidigare och det stod att det var ovanligt. Precis som cancer inte är en sjukdom så är sepsis ett "paraply-begrepp" för när en infektion blir livshotande, berättar Adam Linder, infektionsläkare och sepsis-forskare.

Att lära sig ett nytt begrepp kan vara besvärligt med det går ofta bra, ta till exempel diabetes, stroke, osteoporos och epilepsi som ju är minst lika vedertaget som sockersjuka, slaganfall, benskörhet eller fallande sjuka. 

LÄS OCKSÅ: Liza, 37, blev svårt sjuk efter förlossningen – höll på att dö av sepsis 

Sverige startade sepsisfonden

Förra året antog Världshälsoorganisationen (WHO) en resolution för att ta krafttag för att minska antalet fall. Tanken är att förbättra vården, öka forskningsresurser men framför allt måste människors kunskap om sepsis öka. Som en del i detta har man infört Sepsis-dagen den 13 september varje år.  I Sverige har också en sepsisfond startats som har som huvudmål att öka kännedomen om sepsis bland befolkningen (www.sepsisfonden.se)

När man blir sjuk så är det svårt att veta när man ska söka vård eftersom några av symtomen är ganska ospecifika och förekommer vid andra, mindre allvarliga tillstånd. Exempel på dessa otydliga symptom kan vara andningsbesvär, feber, puls, kräkningar och diarré. Men det finns vissa symptom som man ska vara speciellt uppmärksam på.

Symtom vid sepsis - när du ska söka vård

Om du har haft en infektion i kroppen tidigare (som lunginflammation, urinvägsinfektion, sårinfektion eller halsfluss/streptokocker) och om du känner dig svårt sjuk, inte riktigt som dig själv, är förvirrad och uppvisar någon av nedanstående symtom så bör du söka vård snabbt. 

• Allmän svaghet och muskelvärk

• Förvirring och sluddrande tal

• Diarré och kräkningar

• Ansträngd andning

• Ökad hjärtfrekvens

Lågt blodtryck 

• Låg urinproduktion

• Fläckar på huden

källa: www.sepsisfonden.se

Vad orsakar sepsis? 

Sepsis innebär att immunförsvaret överreagerar på en kraftig infektion i kroppen. Det är alltså kroppens eget immunförsvar som skadar patienten men reaktionen utlöses av och orsakas av en lokaliserad infektion såsom lunginflammation (vanligast), urinvägsinfektion, hudinfektion, hjärnhinneinflammation osv. 

– Men man kan bara påvisa bakterier i blodet hos ca 20-30% av dessa patienter som har en livshotande infektion. Man hittar bakterier på andra ställen såsom urin eller i sår hos kanske ytterligare 30-40% men hos ungefär 30% hittar man aldrig någon bakterie men kliniska tecken eller röntgen talar för att det rör sig om en infektion.

LÄS OCKSÅ: Urinvägsinfektion? Slipp få den om och om igen 

Vad är sepsis och vad händer i kroppen

Sepsis börjar med en infektion någonstans i kroppen, vilket gör att immunförsvaret aktiveras. Det kan medföra att flera stora organ börjar fungera sämre. Blodkärlen kan exempelvis börja läcka, vilket gör att blodtrycket sjunker. Då får blodet svårt att transportera syre till alla viktiga organ. Flera stora organ blir väldigt ansträngda och man behöver snabbt sjukhusvård.

källa: www.1177.se

När blodtrycket sjunker och man inte kan häva det hamnar kroppen i septisk chock, en livshotande form av sepsis. Detta är mycket allvarligt och kräver ofta intensivvård. 

Vad är skillnaden mellan sepsis och blodförgiftning? 

– Många tolkar nog blodförgiftning som att man har bakterier i blodet men det har ju som sagt bara ca 20% av de med livshotande sepsis så man missar många om man håller kvar vid det begreppet. Det blir också konstigt om Sverige har ett tillstånd som medicinsk diagnos och som inte heller finns någonstans medan ett av de vanligaste och dödligaste medicinska tillståndet i världen inte existerar i Sverige. 

LÄS MER: Tvåbarnspappa fick sepsis efter att sårinfektion 

Sepsis hos barn 

I tredje världen står sepsis för 60-80 procent av alla dödsfall, ofta hos nyfödda barn och gravida kvinnor. I västvärlden är det vanligare bland äldre och hos de som har nedsatt immunförsvar. Det är ovanligt att barn får sepsis. Den grupp som är mest drabbad vad gäller barnen är för tidigt födda. Hos barn kan sepsis komma i samband med hjärnhinneinflammation som är vanligare hos barn än vuxna. Det kallas också för meningit. 

LÄS MER: Nya test kan underlätta diagnoser

Svårt att diagnosticera för läkarna

Det är inte bara svårt att veta när man ska söka vård som patient, det är också svårt för läkarna att sätta diagnosen. Förloppet vid sepsis kan gå väldigt snabbt. Den första timmen har till och med fått ett namn -  "gyllene timmen". Om man lyckas diagnosticera tillståndet inom den timmen och ge behandling tidigt så klarar sig fyra av fem.  För varje timme som går minskar chansen till att överleva. Behandlingen består av bland annat antibiotika, vätska och syrgas. För att undvika förvirring i vården och hos patienterna är det viktigt att alla använder samma begrepp.

LÄS OCKSÅ: Sandra, 30, drabbades av sepsis: Sekunder från döden

- Detta är viktigt att ändra på och använda ordet sepsis dels för att patienterna skall kunna finna råd om de misstänker sepsis eller har oklara symtom men också för att de drabbade ska känna att de inte är ensamma. En patient som drabbats av sepsis pga av en urinvägsinfektion har varit livshotande sjuk och har inte så mycket gemensamt med en som har fått en enkel urinvägsinfektion utan mer med en patient som drabbats av sepsis pga av en lunginflammation. Även viktigt att allmänheten känner till sepsis och en del av symtomen då de kan fråga 1177, ambulans, akutmottagningar osv om deras tillstånd kan bero på sepsis då detta kan hjälpa vårdpersonal att snabbare diagnosticera detta och tiden är avgörande för ökad överlevnad.