1 av 2
Om du eller någon sätter i halsen är det alltid mest effektivt att själv hosta ut hindret. Men blir det totalstopp måste du agera.
2 av 2: Om du eller någon sätter i halsen är det alltid mest effektivt att själv hosta ut hindret. Men blir det totalstopp måste du agera. Foto: Shutterstock

Så ska du agera om någon sätter i halsen

När någon satt i halsen – vare sig det är en vuxen, ett barn eller en bebis – så gäller det att agera snabbt.

Här visar vi hur du går tillväga, vilka misstag du ska undvika och förklarar varför termen Heimlich manöver inte används längre.

Få saker är så panikartade som att inte få tillräckligt med luft. Ofta går det att lösa på egen hand, genom att hosta upp det som blockerar luftvägarna.

Men i vissa fall kan personen som satt i halsen behöva hjälp. Om det är totalstopp riskerar personen nämligen syrebrist och i förlängningen både hjärnskador eller i värsta fall död.

De positiva nyheterna är att chansen till livräddande åtgärder är höga om du agerar snabbt.

– Läget är så allvarligt att om du inte agerar så är det sämre än om du gör lite fel. Alternativet är så mycket sämre, säger Lars Adamsson, chef för Utbildningsenheten, vid Röda korset.

LÄS OCKSÅ: Så ska du agera om du blir biten av en huggorm

Så ska du agera om en vuxen satt i halsen

Det första du bör göra är att avvakta och se om personen själv kan lösa situationen. Om den som satt i halsen fortfarande kan hosta är möjligheterna goda. 

– Så länge personen hostar själv så är det det bästa sättet att få loss hindret. Hoststöten är effektiv. Allt annat man gör är ett försök att imitera hoststötarna, säger Adamsson.

Är det totalstopp krävs att du griper in:

Börja med fem bestämda slag i ryggen. Använd din handlov ska träffa mellan skulderbladen.

Om det inte hjälper. Följ upp med fem buktryck där du placerar din ena knytnäve strax ovanför naveln och lägger den andra ovanpå.  Tryck inåt och uppåt.

Växla mellan dessa två metoder, fem åt gången, till föremålet kommer upp eller personen börjar andas igen.

Ibland kan det vara svårt att komma åt mellangärdet av olika anledningar. Om exempelvis en gravid person satt i halsen kan du tvingas applicera tryck något högre upp, ovanför barnet, mot bröstkorgen.

Så ska du agera om ett barn satt i halsen

För barn över ett år gäller samma metod som för en vuxen, fem ryggslag följt av fem buktryck. Förutsättningen är att barnet är stort nog för att du ska kunna applicera tryck mot mellangärdet.

– Man vill trycka strax ovanför naveln, men under bröstkorgen eller revbensspetsen, säger Adamsson.

Däremot finns det en skillnad på när du ska larma 112 samt sätter du bör agera på under en eventuell hjärt-lungräddning vilket du kan läsa mer om längre ner i artikeln.

Så ska du agera om en bebis sätter i halsen

Om en bebis eller ett spädbarn (under 1 år) sätter i halsen byter du ut buktrycken mot brösttryck.

Placera barnet på mage på din arm eller i ditt knä, huvudet ska hamna lägre än bröstet. Tänk på att ge stöd åt barnets huvud eftersom deras nackmuskulatur inte är särskilt stark. Ge fem bestämda ryggslag. 

Om det inte hjälper. Vänd på barnet och sätt två fingrar mitt emellan bröstvårtorna och gör fem brösttryck. Försök trycka ner omkring fyra centimeter, även om det kan vara svårt att uppskatta.

Undersök munnen för att se om föremålet lossnat och kan tas ut. Fortsätt annars växla mellan ryggslag och brösttryck till hindret försvinner.

• Efter 3 omgångar (oavsett ålder på barnet): Larma 112 och fortsätt sedan hjälpa barnet

Hur hårt vågar man ta i när det handlar om ett litet barn?

– Det är fem bestämda slag det handlar om, du ska inte slå allt vad du kan. Det handlar om att skapa en vibration och ett tryck i luftvägarna. Men vad är alternativet? Skulle ett revben gå sönder så går det att laga.

Viktigt att tänka på vid hjärt- lungräddning (HLR)

Om hindret inte försvinner kan personen som satt i halsen bli medvetslös. Det kan ta några minuter. I det här skedet är det hjärt-lungräddning (HLR), som gäller. Bröstkompressioner kan hjälpa till att få bort hindret i halsen och bidrar till att blodet pumpar runt. Det är inte farligt med kompressioner även om hjärtat fortfarande slår.

Det finns vissa skillnader på hur du ska agera beroende på om det handlar om ett barn eller en vuxen. Oavsett ålder ska du alltid börja med att larma 112.

Vuxen

Börja med 30 bröstkompressioner.

Undersök munnen för att se om hindret är synligt och går att plocka ut.

Gör två inblåsningar och växla tillbaka till bröstkompressioner.

Fortsätt växla till personen andas eller hjälp kommer.

Barn

Börja med att undersöka om du kan se hindret och om det går att plocka ut.

Ge därefter fem inblåsningar innan du påbörjar bröstkompressioner. Det gäller alla barn, oavsett ålder, eftersom syretillförseln är extra viktig.

– Om hindret sitter kvar kan inblåsningarna gå tyngre än i vanliga fall, så du kan behöva ta i lite extra. Förhoppningen är att luften ska kunna pressas förbi hindret, säger Adamsson.

Efter fem inledande inblåsningar går du över till 30 bröstkompressioner och därefter två inblåsningar.

Växla mellan bröstkompressioner och inblåsningar till barnet andas normalt eller du får hjälp. Innan du påbörjar en inblåsningsrunda kan du titta i munnen om du kan se hindret.

Så förebygger du luftvägsstopp

Tugga alltid maten i lugn och ro. Barn som äter ska sitta stilla och inte springa runt. Undvik att låta barnet äta under bilturer eftersom plötsliga gupp kan göra att saker fastnar i halsen.

Bebisar kan börja gripa efter saker redan efter tre månader och stoppar gärna det mesta i munnen.

– Då handlar det mest om att se till att det inte finns massa leksaker och andra spännande grejer som passar i munnen som ligger framme, säger Lars Adamsson.

Källa: 1177 Vårdguiden, Lars Adamsson, chef för Utbildningsenheten, vid Röda korset.

Vad ska jag göra om jag är ensam och drabbas av luftvägsstopp?

Vissa människor har en tendens att dra sig undan när de mår dåligt. Om du drabbas av luftstopp är det av yttersta vikt att du inte går i väg, utan försöker ha folk omkring dig.

Är du helt ensam, exempelvis i din lägenhet, kan du däremot tvingas att agera på egen hand – om du inte har möjlighet att springa ut på gatan eller till en granne.

– Det finns inga säkra tips, men det du kan göra är att försöka imitera buktrycket. Försök slänga dig mot en stolsrygg eller armstödet till soffan. Du måste vara lite kall i det här läget och slänga dig tillräckligt hårt, men det är inte jättelätt.

LÄS OCKSÅ: Möjliga orsaker till att du plötsligt känner dig yr

Vad är Heimlich manöver?

Som du kanske noterat så används uttryck som ”buktryck” och ”ryggslag” när det kommer till luftvägsstopp. Så vad hände egentligen med Heimlich manöver – tekniken som vi sett i otaliga tv-serier och filmer genom åren?

Hemlichmanövern är namngiven efter den amerikanska hjärtkirurgen och läkaren Henry Heimlich som gjorde tekniken världsberömd 1974.

Några konkreta bevis som stöd för teknikens effektivitet fanns egentligen inte, men enligt sajten Vice var Heimlich en naturbegåvning när det kom till att skapa publicitet. Det orsakade också en viss oreda inom sjukvården. Flera stora organisationer, däribland amerikanska Röda korset och American Heart Association, växlade under många år mellan att rekommendera bara ryggslag, både ryggslag och heimlich manöver och slutligen enbart heimlich manöver eftersom ryggslag plötsligt ansågs farliga.

Foto: Shutterstock

Sedan 2006 lär Röda korset emellertid ut båda metoderna. Först appliceras fem ryggslag, därefter används heimlich manöver som i dag kort och gott kallas för buktryck.

– Han har ju varit lite ifrågasatt som person, men jag tror att det mest har handlat om att göra det lite enklare. Buktryck säger mer om var man ska trycka, även om det är samma sak, säger Adamsson.

Heimlich motsatte sig även ryggslag ända fram till sin död 2016. Han hävdade in i det sista att det var livsfarligt och att många studier bevisat just detta.

Det påståendet har emellertid skjutits ner av otaliga forskare och läkare som menar att det inte finns någon forskning som stöder hans påstående.

– Numera tror man att kombinationen är den bästa. Ryggdunken påverkar personer mindre och lossnar det av ett slag så är det ju bra. Det är därför man startar med ryggslag.

LÄS OCKSÅ: Ont i huvudet? Expertens bästa råd för lindring

Bör jag söka vård efter att ha satt i halsen?

Det beror lite på händelseutvecklingen. Om en person med luftvägsstopp återfår medvetandet efter HLR utan att något hinder kommit ut kan det ha blåsts ner i lungan.

– Det är inte farligt, men du behöver hjälp eftersom det kan orsaka lunginflammation. Handlar det om ett barn bör man åtminstone kontakta 1177 Vårdguiden för en bedömning, säger Adamsson.

Även om hindret kommit ut utan HLR bör du vara observant. Kontakta alltid vården om du mår sämre.

– Vi tycker generellt att man ska vara frikostig med att ringa 1177.

LÄS OCKSÅ: Ont i höger sida av magen? 6 möjliga skäl

Vanliga misstag när någon sätter i halsen

Det absolut viktigaste när någon sätter i halsen är att våga agera.

– Fråga om personen behöver hjälp och om personen kan hosta. Kan personen inte kan svara måste du våga sätta i gång.

Många är rädda för att göra fel, men som Adamsson tidigare påtalat är det bättre att agera än att inte göra något alls.

Om du fortfarande känner dig osäker erbjuder Röda korset webbkursen ”Våga rädda liv” och ”Första hjälpen Online” där du lär dig hur du ska agera när en medmänniska behöver hjälp. Efter kursen har du möjligheten till praktisk övning hos Röda korset. Under pandemin gäller coronaanpassning vid utbildningstillfällena.

Du kan också ladda ned Röda korsets Första hjälpen-app som du hittar i App Store och Google Play.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!