Läkarna misstog Sandras sepsis för utmattning.
Läkarna misstog Sandras sepsis för utmattning. Foto: Privat

Sandra, 30, drabbades av sepsis: Sekunder från döden

Hennes fyraårige son las in på sjukhus efter att ha ramlat på cykeln. 

Vid sonens säng fick Sandra Andersson plötsligt smärtor i armen och började kräkas. 

Ingen förstod att hon timmarna därefter skulle sväva mellan liv och död - på grund av en komplikation till en livsfarlig infektion. 

Nu vill Sandra hjälpa andra att nå ut med information.

– Kunskapen måste breddas vad gäller sepsis.

Att sepsis är svårt att diagnosticera är Sandra Andersson, 30, från Strömstad ett väldigt bra exempel på. 2012 satt hon vid sin sons sängkant på sjukhuset och vaktade honom. Innan de kom in med ambulans hade han haft ett litet sår efter en cykelolycka men den här natten yrade han av hög feber och kräktes. Hon hade precis kommit hem från sitt nattskift som taxichaufför och det var dagen innan semestern. 

På sjukhuset fick han antibiotika på en gång men ingen visste vad han var drabbad av. Samtidigt fick Sandra otroligt ont i armen och började kräkas. Läkarna ansåg att hon var utmattad eftersom hon jobbade natt och var orolig för sin son och skickade hem henne tillfälligt. Morfar kom till sjukhuset för att avlasta med sonen. 

LÄS MER: Sepsis - ett livshotande tillstånd som få känner till 

Sjukvårdsrådgivningen tipsade om värmedyna

– Vi bor 14 mil från sjukhuset så på vägen hem var vi tvungna att stanna flera gånger för att jag kräktes samtidigt som smärtan i armen eskalerade. När jag kom hem ringde jag sjukvårdsupplysningen och de sa till mig att jag skulle lägga mig på en värmedyna. Som tur var var vår värmedyna trasig annars hade jag inte suttit här i dag.

Kort därefter inser hennes man och hon själv att det är något som är riktigt fel och tillkallar ambulans. När ambulansen kommer ringer man efter ytterligare en ambulans eftersom Sandra var så illa däran och de behövde rådgöra med fler om vad de skulle göra. 

– Som tur var så var det en sköterska i den andra ambulansen och hon hade varit med om sepsis-patienter förut när hon jobbat i Norge. De berättade för mig senare på sjukhuset att det var vanligare med sepsis i Norge och att de därför var väl insatta i symtomen. Varför det är skillnad mellan Norge och Sverige vet jag inte. Hon förstod för att jag hade extremt lågt blodtryck och skenande puls och insåg att det handlade om minuter. De bestämde sig för att åka till närmaste sjukhus vilket är i Norge, i Fredrikstad. 

Symtom på sepsis

Om du har haft en infektion i kroppen tidigare (som lunginflammation, urinvägsinfektion, sårinfektion eller halsfluss/streptokocker) och om du känner dig svårt sjuk, inte riktigt som dig själv, är förvirrad och uppvisar någon av nedanstående symtom så bör du söka vård snabbt. 

• Allmän svaghet och muskelvärk

• Förvirring och sluddrande tal

• Diarré och kräkningar

• Ansträngd andning

• Ökad hjärtfrekvens

• Lågt blodtryck

• Låg urinproduktion

• Fläckar på huden

källa: www.sepsisfonden.se

LÄS MER: AI ska minska dödsfall i sepsis 

Köttätande bakterie 

Något av det viktigaste vid denna tidpunkt var att Sandra behövde "vätskas" upp för att få upp hennes blodtryck men man lyckas inte sticka henne. Det slutade med att de var tvungna att borra in bakom hennes knä för att få in en infart. Utan bedövning.

– Jag minns inte mycket men just det här minns jag ganska starkt. Smärtan var enorm.

Sandra fick ligga i respirator i tio dagar. Foto: Privat

Väl på sjukhuset kopplar de direkt in en respirator och gör alla nödvändiga undersökningar vilket man alltså inte hade gjort i Sverige. Bland annat en magnetröntgen där man såg att Sandra drabbats av en extremt aggressiv bakterie på sidan av bålen. De fick skära upp buken och tömma på var och dessutom var man tvungna att snitta upp armen som också var skadad.

– Som tur var så drabbades mina mjukdelar och inte mitt skelett. För då hade jag inte överlevt och hade jag överlevt hade jag varit utan arm.

LÄS MER: Nytt test avslöjar sjukdomar tidigt  

Lång rehab väntade för Sandra

På sjukhuset i Fredrikstad ligger Sandra i respirator i tio dagar.

– Jag transporterades till Sverige och efter ett par veckor på sjukhus valde jag att åka hem. Jag åt antibiotika i cirka tre månader och det tog ungefär ett halvår innan jag var helt friskförklarad med bra värden på lever och njurar. 

Det visade sig att hennes son även han hade drabbats av sepsis men mycket lindrigare och eftersom han hade fått vård så snabbt så hann det aldrig bli så allvarligt.  

På höger arm syns ärret efter operationen. Foto: Privat

I dag, ett par år senare, är Sandra starkare än någonsin. Hon tränar som aldrig förr, har bytt yrkesbana till florist och har inga men efter sjukdomen. Och hon vill hjälpa andra genom att berätta sin historia.

Svårt att diagnosticera märkliga symtom

– Jag hade tur som råkade på den där norska sköterskan. Kunskapen måste breddas vad gäller sepsis.  Det är så viktigt att vi pratar om det. Jag har ett långt ärr på min arm, men jag skäms inte för att visa det. Jag är så tacksam över att jag överlevde och att jag har armar och ben kvar. 

Som vi tidigare har skrivit så är sepsis väldigt svårt att diagnosticera och att sätta diagnosen utifrån sjukdomsbilden som fanns med i Sandras fall med ont i armen och kräkningar kan man nästan inte  begära att läkare skulle kunna göra. Tyvärr så misstänkte läkarna att Sandra hade fått in bakterien genom att hon hade tvättat sin sons sår. Så lynnigt kan tillståndet sepsis vara. Sandras öde ville annorlunda den här gången och tack vare att sköterskan lyckades sätta rätt diagnos under den "gyllene timmen" överlevde hon.