Är feberkänningarna att lita på?
1 av 2: Är feberkänningarna att lita på? Foto: Shutterstock
En termometer är förstås det säkraste sättet att fastställa om du har feber eller inte.
2 av 2: En termometer är förstås det säkraste sättet att fastställa om du har feber eller inte. Foto: Shutterstock

Så vet du om du har feber – utan termometer

Går du runt med feberkänsla?

Det säkraste sättet att ta reda på om man har feber eller inte är att mäta med en termometer.

Men i brist på en sådan finns det andra sätt att avgöra hur tempen ligger.

Vid allmän sjukdomskänsla som värkande muskler, varm panna och frusenhet har nog de flesta ett behov av att veta om det rör sig om feberkänningar. Det enklaste sättet att ta reda på hur tempen ligger är så klart att mäta med en febertermometer.

När har man feber?

Vad man har för normal kroppstemperatur varierar från person till person. Det kan variera mellan 36 och 37,8 grader, enligt 1177 Vårdguiden. Generellt klassas en uppmätt temperatur på 38 grader eller över som feber, men man kan känna sig febrig även vid lägre temperaturer än så.

Källa: 1177 Vårdguiden, Kry.se, Apoteket.se

Men kan man ta reda på om man har feber om man inte har en termometer till hands? Det finns några tips som kan hjälpa dig att avgöra om kroppen är mitt uppe i ett krig mot ett virus eller en bakterieinfektion eller inte. Eller, de kan i alla fall hjälpa dig att göra en kvalificerad gissning, enligt Women's Health.

1. Lyssna på kroppen

Du har antagligen hunnit ha feber några gånger under ditt liv, och därför är det rimligt att utgå från att du faktiskt känner igen symtomen när de dyker upp. Om huvudvärk och frossa är dina vanligaste febersymtom är det en indikation på att du har feber nu också. Trötthet, en känsla av att brinna upp, muskel- och ledvärk är ytterligare exempel på vanliga symtom.

2. Ta en titt i spegeln 

Enlig immunologen David Erstein kan det gå att utläsa om man har feber genom att betrakta sin spegelbild. Han förklarar att om man känner sig febervarm avspeglas det ofta i form av rodnad och svettningar. Även glansiga ögon kan skvallra om feber.

3. Prova att röra på dig

Det är inte bra att träna hårt om man är förkyld, så om du känner dig riktigt risig bör du låta bli. Men en rask promenad eller en pulshöjande löptur upp och ner för trapporna kan säga en del om hur du mår. Doktor Erstein menar att det kan vara tecken på feber om du känner dig mer andfådd, märkbart svagare eller tröttare av ansträngningen än du normalt skulle bli.

4. Låt någon känna på din panna

Det är svårt att avgöra om man har feber genom att känna på sin egen panna, men att låta någon annan göra det kan vara en god idé.

– Om någon annan känner på din panna och den är varm är det troligt att du har feber, säger Erstein till Women's Health.

Men återigen: Det säkraste sättet är att ta tempen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!