Så vet du om din hjärtklappning är farlig
De flesta drabbas någon gång av hjärtklappning, eller takykardi som det också heter.
Oftast är det helt ofarligt.
Men det finns några viktiga symtom att hålla koll på. Som yrsel, kallsvettningar, svimningar i samband med extraslag och hårda hjärtslag.
– Hjärtklappning kan vara allt ifrån bagatellartat till livsfarligt, säger Stefan James, överläkare och professor på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Oftast är hjärtklappning i sig helt ofarlig. Det kan vara något så enkelt som att du druckit lite för mycket kaffe. Men enligt Stefan James bör man söka hjälp om den uppkommer tillsammans med yrsel, svimningar, kallsvettningar eller om man samtidigt känner sig matt.
– Alla hjärtklappningar som man inte blir riktigt påverkad av, även om man har hjärtsjukdomar, brukar vara ofarliga, säger Stefan James.
LÄS OCKSÅ: Högt blodtryck? 12 sätt att sänka det
Förmaksflimmer kan leda till blodpropp
Hjärtklappningen kan vara allvarlig om den sitter i hjärtats kammare, vilket förekommer vid hjärtsvikt och efter en tidigare hjärtinfarkt. Men desto oftare handlar det om förmaksflimmer – hjärtklappningar på hjärtats förmak.
– Det är i sig sällan farligt, men om hjärtklappningen sitter i mer än ett dygn så bör man söka vård för det. Det bör behandlas inom två dygn för att det inte ska hinna bildas blodproppar som kan leda till stroke, säger Stefan James.
LÄS OCKSÅ: Hjärtinfarkt - 15 tecken som kvinnor & män missar
Träning, stress, alkohol och blodbrist kan leda till hjärtrusning
Den vanligaste orsaken till att man får hjärtklappning är att man är ansträngd och får för lite luft. Det kan också röra sig om blodbrist, vattenbrist, hormonrubbningar, feber eller infektioner.
Även panikångest, stress och överdosering av koffein kan leda till hjärtklappning.
Orsaker till hjärtklappning
Stress
Oro och ångest
Feber
Överhettning
Fysisk ansträngning
Giftstruma (förhöjd ämnesomsättning)
Syrebrist på grund av lungsjukdom eller annan orsak
Klimakteriebesvär
Blodpropp i hjärtat
Blodpropp i lungan
Förmaksflimmer
Högt blodtryck
Diabetes
Lågt blodsocker
Blodbrist
Överdosering av koffein
Överdosering/absintens av alkohol
Om hjärtat slår fort, samtidigt som man mår bra i övrigt, finns det enligt Stefan James sällan anledning till oro. Däremot bör man tänka ett varv extra om man tillhör en riskgrupp för hjärtsjukdomar – till exempel om man är äldre, diabetessjuk eller har det nära i släkten.
LÄS OCKSÅ: Är din hjärtklappning symtom på hjärtflimmer?
Räkna dina hjärtslag
– Hjärtklappning är ett väldigt vanligt symptom, och det finns väldigt många orsaker. Om man inte har en sjukdom eller de här symtomen så är det sällan farligt, säger Stefan James.
DÅ SKA DU SÖKA VÅRD FÖR HJÄRTKLAPPNING
Andra symtom:
Om du upplever yrsel, svimningar och kallsvettningar i samband med hjärtklappningen.
Sjukdomar i släkten:
Om du haft hjärtsjukdomar, eller har det i släkten, så är det extra viktigt att kolla upp vad som orsakat hjärtklappningen.
Vid illamående:
Har du hjärtklappning ihop med illamående och kräkningar ska du söka vård.
I riskgrupp:
Hög ålder och diabetes utgör två riskgrupper som bör ta hjärtklappningen på extra allvar.
Vid utdragen hjärtklappning:
Om hjärtklappningen håller i sig mer än ett dygn.
Källa: Stefan James, överläkare och professor vid Akademiska sjukhuset i Uppsala
Det bästa man själv kan göra är att känna efter hemma vilka symptom man har – och hur länge hjärtklappningen har pågått. Det kan också vara värt att räkna sina hjärtslag per minut, för att senare kunna ange det till läkare. Mellan 60 och 80 slag per minut är normalt för en vuxen, men det kan variera beroende på ålder.
– En ung människa, i åldern 20-25, tål en hjärtklappning på 200 slag per minut. En 80-åring kanske bara tål 120, säger Stefan James.
LÄS OCKSÅ: 7 symtom på stroke – tecken många struntar i
Gravid eller i klimakteriet?
Kroppen får jobba hårt under en graviditet och hjärtat är inget undantag. Enligt 1177 Vårdguiden kan det mot slutet av graviditeten kännas som om du har hjärtklappning – detta eftersom mer blod ska pumpas runt i kroppen. Du kan också känna dig andfådd eftersom lungorna får mindre och mindre plats.
Enligt sajten Netdoktor är det inte heller ovanligt att kvinnor i klimakteriet drabbas av hjärtklappning.