ANNONS
X
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA>SJUKDOMAR & BESVÄR
Publicerad 7 jan 2016 15.07

Så skyddar du dig mot årets influensa

<span>Influensasäsongen kommer årligen som ett brev på posten.<br></span>

Influensasäsongen kommer årligen som ett brev på posten.

1/2

Foto: Marcel Braendli

<span>Influensasäsongen 2015/2016 började tidigare än vanligt. Grafen kommer från Folkhälsomyndigheten.<br></span>

Influensasäsongen 2015/2016 började tidigare än vanligt. Grafen kommer från Folkhälsomyndigheten.

2/2

Influensan 2016/2017 slår till tidigare än vanligt. Hittills finns nästan 800 konstaterade fall.

Svininfluensan har varit dominerande de senaste åren, men tidiga rapporter pekar mot typen H3N2 - som brukar drabba äldre.

Här läser du om symtom, hur du lindrar och hur du skyddar dig från att bli sjuk i årets influensa.

– Tillhör man riskgrupperna ska man se till att vaccinera sig så fort som möjligt, säger Mia Brytting, mikrobiolog vid Folkhälsomyndigheten.

UPPDATERAD 2017-02-13

Influensan 2014/2015 var riktigt illa. Rekordmånga svenskar drabbades och antalet rapporterade fall var det högsta sedan man började mäta 1993.
Den senaste säsongen var lyckligtvis inte lika aggressiv men skördade ändå en hel del offer och började tidigare än vanligt.
Enligt Folkhälsomyndighetens årliga sammanfattning avled totalt 255 personer inom 30 dagar efter att de fått en influensadiagnos. Lejonparten tillhörde åldersgruppen 65 år och äldre, men även fem barn ska ha avlidit.

Säsongen brukar dra igång i december men det är framför allt efter julledigheterna som det blir allvar.
Det kan dock skilja från år till år.
– Vissa år har vi haft peaken redan innan nyår. Men det är inte särskilt vanligt, säger Mia Brytting, mikrobiolog vid Folkhälsomyndigheten.

LÄS MER: Förkyld? Så kan du lindra din förkylning

LÄS MER: 8 tips för att boosta ditt immunförsvar

Influensan 2016/2017: "Svårare säsong"

Årets säsong verkar börja tidigare än vanligt. Fram till den 1 december rapporterades 100 fall runt om i landet - vilket är över gränsen för en epidemi.

– Epidemin är i gång på en låg men ökande nivå i Sverige. Det är något tidigare än vanligt, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten enligt TT.

Hur svår årets epidemi kommer att bli är svårt att uppskatta. Analyser av tidiga fall pekar mot att influensan är av typen H3N2, men det kan dyka upp flera varianter under en säsong.

– Den brukar drabba äldre hårdare. Vi kan förvänta oss en svårare säsong för den åldersgruppen, säger AnnaSara Carnahan.

Enligt Folkhälsomyndighetens rapport från vecka 5 har hittills 735 personer drabbats av influensa A och 10 av influensa B.

LÄS MER: Bihåleinflammation - så vet du om du är drabbad

Svininfluensan dominerar - WHO vill byta vaccin.

Svininfluensan har dominerat rubrikerna sedan den satte skräck i hela västvärlden 2009. Även säsongen 2015/2016 var svininfluensan fortsatt starkast med några inslag av influensa B.
Skillnaden i dag är att vaccinet som finns uppges ha bra täckning. Läkemedelsvärlden rapporterar dock att ett skifte är på gång.
Världshälsoorganisationen, WHO, vill att tillverkarna ersätter den nuvarande varianten med ett uppdaterat vaccin. Skälet bakom förändringen är att vaccinet inte längre ger samma starka skydd för personer i 30-årsåldern och sen medelålder. Barn och äldre uppges däremot ha fortsatt bra skydd.
På södra halvklotet kommer ett nytt vaccin dyka upp under säsongen 2017. Men i Sverige dröjer det till nästa säsong eftersom vaccinet redan är tillverkat.

Under 2017 är det däremot influensa B som dominerat hittills. Folkhälsomyndigheten skriver följande:

"Eftersom vaccinationsskyddet inte är 100-procentigt är det viktigt att Läkemedelsverket rekommendationer för behandling och profylax med antivirala medel vid svår influensasjukdom och till personer i riskgrupper följs".

LÄS MER: Flunsan, eller "bara" en vanlig förkylning?

Vaccination mot influensa - riskgrupper

Influensavaccin brukar ges under oktober och november inför den kommande säsongen. Vaccinets innehåll baseras på WHO:s expertutlåtande. Trots att vi på norra halvklotet alltså inte kommer få det uppdaterade vaccinet skriver Läkemedelsvärlden att experterna inte tror på på ett allvarligare utbrott av H1N1 (svininfluensan).
Tillhör du en riskgrupp uppmanas du alltid att vaccinera dig.
Enligt Folkhälsomyndigheten är riskgrupperna:
Personer över 65 års ålder.
Gravida kvinnor efter graviditetsvecka 16.
Vuxna och barn över 6 månader med följande sjukdomar:

  • Kronisk hjärtsjukdom
  • Kronisk lungsjukdom och andra sjukdomar som leder till nedsatt lungfunktion.
  • Kronisk lever- eller njursvikt.
  • Diabetes
  • Kraftigt nedsatt infektionsförsvar.

Det tar ungefär en till två veckor innan vaccinet ger ett bra skydd och effekten varar ungefär 9 månader.

Symtom & inkubationstid - så sprids smitta

Tyvärr finns det inga symtom som är helt unika för just influensa. Det kan likna en lång rad andra sjukdomar och är väldigt individuella. Under influensasäsongen bör du dock hålla koll på följande:

Du känner dig sjuk eller matt

Får ont i muskler

Halsont och torrhosta

Trött och frusen

Hög feber och huvudvärk

Snuva

Röda ömmande ögon

Ont bakom bröstbenet

Dålig aptit och uttorkning

Precis som vid en förkylning smittar influensa både via luft och direktkontakt - exempelvis när någon hostar eller nyser. Droppar med virus når inte längre än några meter vid en nysattack men de kan fastna på ytor. Rör du vid denna yta och sedan tar dig själv i ansiktet riskerar du att drabbas. När viruset väl är inne i kroppen förökar det sig snabbt.

Skillnaden på förkylning och influensa är ofta svårare symtom, kortare inkubationstid och längre sjukdomstid.

Inkubationstiden för influensa varierar mellan 1-4 dagar innan symtom ger sig till känna. Vanligtvis är risken för att smitta som störst under de första dagarna av sjukdomen

I de flesta fall brukar den värsta delen av sjukdomen vara över efter fem till sju dagar - men tröttheten kan sitta kvar i veckor. Mindre barn drabbas lättare av vätskebrist under sjukdomen då vanliga symtom är diarré, illamående, kräkningar och magont.

LÄS MER: Rekordmånga fall av influensan i år

Så påverkas gravida

Som gravid tillhör du en kallade "riskgrupp" och rekommenderas därför att vaccinera dig. Men det betyder inte att du behöver vara livrädd under influensasäsongen. Här svarar vi på tre vanliga frågor som rör influensan och graviditet:

Är det farligt att få influensan under graviditeten?

Enligt Folkhälsomyndigheten blir de allra flesta gravida kvinnor inte särskilt sjuka av influensan. Risken för allvarligare sjukdom är dock högre än för andra personer som i övrigt är friska. Men det är först efter graviditetsvecka 16 som vaccinering rekommenderas. Personer som tillhör andra riskgrupper kan dock vaccinera sig redan innan vecka 16.

Kan fostret ta skada om jag blir sjuk?

Enligt Netdoktor är det ovanligt att ett virus överförs och kan skada fostret. Hög feber kan däremot innebära stress för barnet, därför rekommenderas gravida att ta febersättande medicin med paracetamol. Flera vetenskapliga studier menar att en vaccinering inte innebär någon fara för barnet.

Kan jag amma om jag fått influensan?

Bröstmjölk överför INTE influensaviruset. Däremot är det viktigt med hygien, exempelvis för händerna, för att inte barnet ska smittas den vägen.

Så skyddar du dig och andra

Mikrobiologen Mia Brytting ger följande fyra råd för att skydda dig - och andra - från smittan.

Vaccinera dig. Flera vårdcentraler erbjuder vaccination.

God handhygien. Tvätta händerna ofta för att förhindra smittspridningen.

Är man sjuk ska man stanna hemma.

Hostar och nyser man ska man använda näsduk och armveck.

Enligt Vårdguiden 1177 bör man även vara försiktig att röra sina ögon, näsa och mun.

Det finns även en hel rad proffs- och amatörtips som är mer eller mindre vetenskapliga - bland annat att skippa alkoholen, dricka te och mixa nyttiga juicer.

LÄS MER: 12 udda tips för att stoppa förkylning och influensa

Så behandlar du dig själv

Eftersom influensa är en virussjukdom kan det inte lindras med antibiotika. Framför allt är det vila, mycket vätska och febernedsättande medel som gäller för att lindra besvären till influensan ger vika.

Tänk på följande:

Drick mycket för att förhindra vätskebrist

Ligg med huvudet högt för att underlätta andning

Använd febernedsättande läkemedel med paracetamol eller ibuprofen

Ansträng dig inte. Du får gärna röra på dig men se till att få ordentligt med vila.

LÄS MER: Hur håller du ditt barn friskt i influensatider?

Då ska du söka vård

I vissa fall ger influensan inte vika av sig själv. Om något av följande stämmer in på dig bör du kontakta en vårdcentral:

Hög feber som inte ger vika efter tre till fem dygn

Hög feber som först går ner för att sedan stiga igen

Om du plötsligt blir mycket sämre

Andningsbesvär vid vila

Ovanstående kan vara tecken på följdsjukdom. Och tillhör du en riskgrupp är det läge att kontakta en vårdcentral så snabbt som möjligt.

Källor: 1177, Folkhälsomyndigheten.

Relaterat