Så skyddar du dig bäst mot fästingar
Fästingsäsongen 2021 började ovanligt tidigt.
Här får du tips på hur du tar bort en fästing, hur du skyddar dig mot fästingbett och undviker sjukdomar som TBE och borrelia.
Vanligen sträcker sig fästingsäsongen mellan mars och november, från det att temperaturen stiger över 5 grader.
Extra intensiv aktivitet blir det under sommarmånaderna.
Fästingarna trivs bäst i buskar och högt gräs, och därför är det störst risk att få ett fästingbett när du vistas på dessa platser.
Så tar du bort en fästing
Om du upptäcker att du blivit biten av en fästing bör du ta bort den så fort som möjligt.
Använd gärna en pincett eller fästingsborttagare om det finns att tillgå.
Källa: 1177 Vårdguiden
Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar har tidigare berättat för Hälsoliv om vikten av att vara uppmärksam på fästingar.
– Det är viktigt att ta ansvar för sin egen hälsa. Sätt gärna på dig långbyxor som du stoppar ner i strumporna om du ska gå någonstans där det är vildvuxet, skogigt och buskigt.
Men han avråder inte från att gå ut i naturen, utan tycker i stället att man ska passa på att njuta av sommaren.
– Det är nog sämre för hälsan att undvika sommarnaturen än att gå ut och få någon enstaka fästing, säger han.
LÄS OCKSÅ: Vanliga tecken på borrelia – så skyddar du dig
Fästingsäsongen 2021
Enligt SVT Nyheter vaknade fästingarna i Uppsala ovanligt tidigt i år. Exakt hur säsongen kommer bli är osäkert men under 2020 sjönk antalet TBE-fall – trots att fler förväntades röra sig i svensk skog och mark till följd av coronapandemin.
– Vädret spelar väldigt stor roll. Under juni 2020 var det väldigt varmt och torrt väder som slog ut många av de fästingar som överlevt vintern 2019-2020, säger professor Thomas Jaenson.
Blir det varmt och torrt även i år försämras situationen för fästingar. Blir det däremot kallt och regnigt överlever fler, men då rör sig samtidigt mindre människor i markerna, menar Jaenson.
LÄS OCKSÅ: Så skyddar du dig mot TBE
Sjuk av fästingbett
Fästingbett kan i västa fall leda till sjukdom. Bakterieinfektionen borrelia finns på alla ställen där det finns fästingar. Enligt Björn Olsen drabbas minst 10 000 personer per år i Sverige. Det går inte att vaccinera sig mot borrelia, men sjukdomen kan behandlas med antibiotika.
Virussjukdomen TBE, som också sprids via fästingar, går till skillnad från borrelia att vaccinera sig mot. Det kan emellertid krävas lite extra god planering i år eftersom det samtidigt pågår en covid-19-vaccinering i Sverige. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att ett vaccin mot TBE inte tas inom minst sju dagar innan eller efter en covid-spruta.
Du kan också drabbas av så kallad fästingfeber och i sällsynta fall babesia.
LÄS OCKSÅ: Insektsbett: Bästa tipsen för att lindra besvär
Fästingkarta: Var finns fästingar?
De senaste 30 åren har fästingarna brett ut sig över Sverige. De finns i dag nästan överallt, undantaget Norrlands inland.
Följande områden ses som högriskområden:
• Stockholms, Uppsalas och Södermanlands kusttrakter.
• De centrala och östra delarna av Mälarregionen.
• Kustområdet från Uppsala ner till Kalmar.
• Runt Vänern.
• Väster och öster om Vättern.
Nedan hittar du en karta hämtad från fästing.nu där fästingar som bär på sjukdomen TBE återfinns.
Fästingarter: Hårda, mjuka och röda fästingar
Fästingar brukar delas in i två större familjer, hårda fästingar (Ixodidae) och mjuka fästingar (Argasidae).
Enligt Naturhistoriska riksmuseet finns ett tiotal olika fästingarter i Sverige där i princip alla tillhör de hårda fästingarna. De fästingar som främst angriper människor kallas vanlig fästing (ixodes ricinus). De har en hård plåt av kitin på ryggen, en aminopolysackarid som bland annat ingår i insekters hudskelett.
I Bleking och på Öland och Gotland finns det röda fästingen (Haemaphysalis punctata) som ibland kan angripa både människor och hundar.
Om det finns fladdermus i huset kan så fladdermusfästingen (Argas vespertiliones) förekomma, men angrepp på människor är sällsynta.
2018 hittades jättefästingar i form av arterna Hyalomma rufipes och Hyalomma marginatum i Sverige.
LÄS OCKSÅ: Kvalster i sängen? Vanliga tecken på kvalsterallergi
Så skyddar du dig bäst mot fästingar
1. Långbyxor och långärmat
Ha långärmat, långa byxor och stövlar eller heltäckande skor på dig om du ska vistas någonstans där det finns mycket fästingar.
2. Använd myggmedel
Har ingen bevisad effekt mot fästingar, men kan hjälpa till viss del.
3. Leta efter fästingar
Titta efter om du fått fästingar direkt när du kommer hem. Be någon hjälpa dig att kontrollera de ställen du inte kommer åt att se själv, som ryggen och nacken. Titta även efter krypande fästingar på kläderna.
4. Plocka bort fästingen
Om du har fått en fästing – plocka bort den direkt. Många gör det med fingrarna, men annars kan man ta en vanlig pincett. Ta långt ner över mundelarna på fästingen och lyft rakt upp.
5. Tvätta med tvål och vatten
Om det blir kvar någon del av fästingen – tvätta med tvål och vatten. Får du ändå inte bort den är det ingen fara, den kommer att stötas bort av sig själv.
6. Håll koll på bettet
Har du haft en fästing – håll koll på utslaget i 7-10 dagar efter att du plockat bort fästingen. Om en röd rund ring visar sig kring bettet kan det vara ett tecken på borrelia.
– Men alla som smittas får inte den klassiska röda ringen, utan får direkt andra symptom. Om du misstänker borrelia, berätta för läkaren att du nyligen haft en fästing, säger Björn Olsen.
7. Vaccinera dig!
– Om du bor eller ska vistas i områden där det finns TBE är det viktigt att du vaccinerar dig. Både dig själv och barn som är över 1 år, säger Björn Olsen.