Presenteras av Svea Vaccin

Så skyddar du dig bäst mot fästingar

1 av 3: Hur fort får du skydd mot TBE när man vaccinerat sig? Specialistsjuksköterska svarar

Antalet anmälda tbe-fall i Sverige har ökat kraftigt de senaste två åren.

Foto: Istock

2 av 3: Antalet anmälda tbe-fall i Sverige har ökat kraftigt de senaste två åren.

– Det är viktigt att vaccinera sig själv och barn över 1 år om man ska vistas i områden där tbe sprids, säger fästingexperten Björn Olsen.

Foto: Istock

3 av 3: – Det är viktigt att vaccinera sig själv och barn över 1 år om man ska vistas i områden där tbe sprids, säger fästingexperten Björn Olsen.

Nu börjar säsongen för fästingar, och fästingbett innebär risk för allvarliga smittor. Här är tipsen du behöver för att skydda dig mot fästingar, borrelia och tbe.

– Ta ansvar för din egen hälsa och var uppmärksam, säger fästingexperten Björn Olsen.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

När sommaren tar fart på allvar startar också fästingsäsongen i Sverige. Fästingarna trivs bäst i buskar och högt gräs, och därför är det störst risk att få ett fästingbett när du vistas på dessa platser.

Enligt Folkhälsomyndigheten har antalet tbe-fall ökat kraftigt de senaste två åren.

Presenteras av Svea Vaccin

Detta är en redaktionell artikel från Hälsoliv som ingår i ett ämne som Svea Vaccin valt att sponsra. Företaget har inget inflytande över artikelns innehåll.

LÄS OCKSÅ Mygg, geting och fästing – bästa boten för ditt bett!

Björn Olsen är överläkare och professor i infektionssjukdomar. Han menar att det viktigaste är att vara uppmärksam på fästingarna.

– Det är viktigt att ta ansvar för sin egen hälsa. Sätt gärna på dig långbyxor som du stoppar ner i strumporna om du ska gå någonstans där det är vildvuxet, skogigt och buskigt.

Men han avråder inte från att gå ut i naturen, utan tycker i stället att man ska passa på att njuta av sommaren.

– Man ska inte vara för hysterisk. Det är nog sämre för hälsan att undvika sommarnaturen än att gå ut och få någon enstaka fästing, säger han.

ANNONS: Nu är TBE-säsongen i full gång – glöm inte att vaccinera dig och familjen. Hitta din närmsta drop-in-mottagning här. (EXTERN LÄNK)

Sjuk av fästingar

Fästingbett kan i västa fall leda till sjukdom.

Bakterieinfektionen borrelia finns på alla ställen där det finns fästingar. Enligt Björn Olsen drabbas minst 10 000 personer per år i Sverige. Det går inte att vaccinera sig mot borrelia, men sjukdomen kan behandlas med antibiotika.

Virussjukdomen tbe, som också sprids via fästingar, går till skillnad från borrelia att vaccinera sig mot. Förra året anmäldes totalt 385 fall av tbe i Sverige, enligt Folkhäsomyndigheten.

Var finns fästingar?

I Sverige finns fästingar i hela Götaland och nästan hela Svealand, men även längs Norrlandskusten. De senaste decennierna har den även börjat sprida sig inåt landet i Norrland, främst utmed de stora älvarna.

Källa: Folkhälsoinstitutet

SÅ FUNKAR VACCINATIONEN

Vänd dig till en vårdcentral eller vaccinationsmottagning för rådgivning.

Om du är yngre än 50 år så består grundvaccineringen mot TBE av tre doser. Efter dos tre behöver du fylla på efter tre.

Är du över 50 så är det fyra doser som gäller redan första året sedan en femte dos tre år senare.

Alla rekommenderas sedan en påfyllnadsdos var femte år.

Källa: 1177 Vårdguiden.

Så skyddar du dig bäst mot fästingar

1. Långbyxor och långärmat

Ha långärmat, långa byxor och stövlar eller heltäckande skor på dig om du ska vistas någonstans där det finns mycket fästingar.

2. Använd myggmedel

Har ingen bevisad effekt mot fästingar, men kan hjälpa till viss del.

3. Leta efter fästingar

Titta efter om du fått fästingar direkt när du kommer hem. Be någon hjälpa dig att kontrollera de ställen du inte kommer åt att se själv, som ryggen och nacken. Titta även efter krypande fästingar på kläderna.

4. Plocka bort fästingen

Om du har fått en fästing – plocka bort den direkt. Många gör det med fingrarna, men annars kan man ta en vanlig pincett. Ta långt ner över mundelarna på fästingen och lyft rakt upp.

5. Tvätta med tvål och vatten

Om det blir kvar någon del av fästingen – tvätta med tvål och vatten. Får du ändå inte bort den är det ingen fara, den kommer att stötas bort av sig själv.

6. Håll koll på bettet

Har du haft en fästing – håll koll på utslaget i 7-10 dagar efter att du plockat bort fästingen. Om en röd rund ring visar sig kring bettet kan det vara ett tecken på borrelia.

– Men alla som smittas får inte den klassiska röda ringen, utan får direkt andra symptom. Om du misstänker borrelia, berätta för läkaren att du nyligen haft en fästing. säger Björn Olsen.

7. Vaccinera dig!

– Om du bor eller ska vistas i områden där det finns tbe är det viktigt att du vaccinerar dig. Både dig själv och barn som är över 1 år, säger Björn Olsen.

ANNONS: Behöver du personlig rådgivning om vaccin? Hitta din närmsta drop-in-mottagning här. (EXTERN LÄNK)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här