Så skottar du rätt – för att slippa ryggskott och ont i ryggen
Säsongen för snöskottning är i full gång.
För många betyder det tunga lyft följt av ont i ryggen.
Här är kiropraktorns bästa råd för att slippa ryggvärk och skotta snö med rätt teknik.
När snön kommer är det många som tvingas ut och skotta. Det kan vara ett tungt arbete, och det är lätt hänt att man använder fel teknik och därmed också kan skada ryggen och få ryggskott.
Åsa Ångell, legitimerad kiropraktor och klinikchef vid Cityterapeuterna, menar att den bästa tekniken är att styra snön framför dig om det är möjligt.
– Behöver du skotta åt sidan så tänk på att böja dina knän och lyfta med benen. Du stabiliserar ryggraden genom att dra upp bäckenbottenmuskulaturen (tänk knipövning) och dra naveln in mot ryggraden. Håll skyffeln nära kroppen och lasta inte för mycket på spaden på en gång, säger Åsa Ångell.
LÄS OCKSÅ: Ont i ryggen? Fem vanliga problem och lösningar
Så använder du rätt teknik när du skottar snö
Det värsta du kan göra mot ryggen är att luta ryggen bakåt och rotera samtidigt, det ger en hög belastning på diskarna mellan kotorna och kan om du har otur leda till ett diskbråck eller ett ryggskott. Om det är möjligt att variera åt vilket håll du lyfter så gör det. Det minskar påfrestningen på disken.
"Böj benen, håll ryggen rak och vrid inte" - är det en bra teknik?
– Ja, du bör även jobba i ett tempo så dina muskler fortfarande orkar ha kontroll på rörelsen. Så att du inte börjar ”fusklyfta” på grund av att du blir trött, säger Åsa.
5 saker att tänka på när du skottar snö:
LÄS OCKSÅ: Snöskottning sliter på hjärtat och ryggen
Om du får ont – avbryt skottningen
Att värma upp musklerna innan du ger dig ut i snön kan vara en bra idé, en rask promenad innan du börjar skotta är bra och ha på sig tillräckligt med kläder över länd och rumpa så inte musklerna blir kalla.
Om man nu får ont, vad ska man göra då?
– Avbryt skottningen. Vila och känn hur pass påverkad du är. Har du bara lite ont kan det räcka med att stretcha ben- och rumpmusklerna. Har du mycket ont så uppsök en legitimerad kiropraktor eller naprapat för att få en individuell bedömning och hjälp, säger Åsa.