Så påverkas fästingsäsongen av Covid-19
Svenskarna kommer sannolikt tillbringa sin semester i Sverige i år. För tillfället ligger allas fokus på Covid-19, men det finns ytterligare ett hot som inte bör glömmas bort – fästingar, som kan sprida både borrelia och TBE.
– Klart att det finns risker med att det kommer i skymundan, säger fästingexperten och professorn Johan Sanmartin Berglund.
Den milda vintern har varit gynnsam för den lilla parasit som kan ställa till med så mycket oreda. Fästingarna vaknade ovanligt tidigt i år och även om deras framfart saktats ner av vårkylan kan det avslöja en del om prognosen framöver.
– Det är svårt att säga än så länge, men den senaste vintern har gett förutsättningar för att det ska bli en fästingrik sommar. Temperaturen har gjort att de hunnit med ett stadium till, säger fästingexperten Johan Sanmartin Berglund, professor vid Blekinge Tekniska Högskola.
Och bara för att Covid-19 just nu är på allas läppar betyder inte att fästingarna tar ett sabbatsår.
LÄS OCKSÅ: Fästingsäsongen: Så skyddar du dig mot TBE
Går att vaccinera sig mot TBE
I Sverige är det främst borrelia och TBE som sprids via fästingar. I sällsynta fall kan man också drabbas av exempelvis Babesia, en fästingburen blodparasit.
TBE går att vaccinera sig mot, men coronaviruset har påverkat möjligheterna.
– Här nere brukar vi regelbundet åka ut och vaccinera stora populationer i riskområden och det kommer vi inte göra i år. Vi lägger det mer på enskilda att bevaka och säga till om man vill ha vaccination, säger Berglund.
– Vi har en hel del förfrågningar så helt bortglömt är det inte, men nu är ju vårdens fokus på Covid-19. Man prioriterar ner icke-akut verksamhet så det är klart att det finns risker att det kommer i skymundan, säger Berglund.
Många kanske drar sig för att gå till en vaccinationsmottagning i dessa dagar?
– Där har man ändå vidtagit åtgärder så att man inte är för många samtidigt och håller distans. Är man frisk så finns inget som hindrar att man går till en mottagning.
I vissa områden rullar även fästingbussar som vaccinerar mot TBE.
LÄS OCKSÅ: Så skyddar du dig bäst mot fästingar
Var försiktig i riskområden
För de allra flesta blir det med stor sannolikhet en Sverigesemester i år. De som har möjlighet har redan flyttat ut till sina stugor.
Det kan i förlängningen innebära att fler rör sig i riskområden än vanligt.
– Och som kanske inte tidigare varit i riskområden och därför inte vaccinerat sig tidigare. Där är det klart att det finns en omedvetenhet kring det här. Då krävs lite framförhållning för att få ett bra skydd mot TBE.
Vanliga symtom vid TBE och Borrelia
TBE
Tidiga tecken på TBE är ofta väldigt vaga. Det kan vara allmäna besvär som huvudvärk, muskelvärk, trötthet och feber.
Upp till en tredjedel drabbas av hjärninflammation eller hjärnhinneinflammation vilket kan leda till svårare symtom som:
Borrelia
Det vanligaste symtomet vid borrelia är en hudrodnad som kan dyka upp en till fyra veckor efter bettet.
Du kan också drabbas av en blåröd knuta i huden, lokaliserad på örsnibben eller en bröstvårta.
Om sjukdomen sprider sig till nervsystemet (neuroborrelios) kan du drabbas av svår värk i nacke, rygg, armar och ben, huvudvärk, stelhet och partiell förlamning i ansiktet.
Om sjukdomen drabbar lederna (borreliaartrit) kan flera leder svullna upp.
Källa: 1177 Vårdguiden
Grundvaccinationen består av tre doser, där två brukar ges med 1-3 månaders mellanrum. Dos tre brukar ges efter 5-12 månader. Även om skyddet inte blir heltäckande efter en spruta kan det fortfarande ge visst skydd. Enligt 1177 Vårdguiden är det inte försent att vaccinera sig även när fästingsäsongen börjat eftersom den fortsätter in på hösten.
En fjärde dos kan injiceras 3 år efter dos tre. Därefter kan man få en påfyllnadsdos var femte år. Personer som är över 50 kan få fyra doser första året.
LÄS OCKSÅ: Så ska du agera om du blir biten av en huggorm
Borrelia bör behandlas i tid
Borrelia går däremot inte att vaccinera sig mot, men det går att behandla med antibiotika.
– Och det är bättre om man kommer in i ett så tidigt skede som möjligt. Är man medveten ska man inte vara orolig för att vara ute, säger Berglund.
Många som smittas av borrelia får inga symtom och sjukdomen läker ut av sig själv. I vissa fall kan det emellertid sprida sig till nervsystemet och i sällsynta fall lederna vilket gör sjukdomsförloppet längre.
Det klassiska symtomet man brukar prata om är en ringformad hudrodnad som kallas erythema migrans. Men alla typer av rodnader bör tas på allvar.
– Man ska inte bara tänka att det blir en ring. En hudrodnad eller missfärgning på några centimeter kring fästingbettet ska alltid betraktas som borrelia till motsatsen bevisas, säger Berglund.
Ju snabbare du tar bort en fästing desto bättre. Enligt överläkaren och professorn Lars Lindquist går det att förebygga borrelia genom att plocka bort krypet inom 48 timmar.
Berglund rekommenderar att du uppsöker vård om du misstänker att du drabbats.
– Men det är ingen panik, man har i snitt två veckor på sig innan det sprider sig till nervsystemet.
LÄS OCKSÅ: Borrelia – allt du behöver veta
Expertens bästa råd under fästingsäsongen 2020
Antalet fall av TBE har ökat i Sverige under många år. Anledningen är att fästingarna har brett ut sig, de finns i dag i nästan hela landet.
Följande områden ses som högriskområden:
Stockholms, Uppsalas och Södermanlands kusttrakter.
De centrala och östra delarna av Mälarregionen.
Kustområdet från Uppsala ner till Kalmar.
Runt Vänern.
Väster och öster om Vättern.
Vilka råd vill du ge folk nu inför sommaren?
– Om du befinner dig i ett riskområde, se över ditt vaccinationsskydd mot TBE. Inspektera kroppen efter att du har varit ute i skog och mark. Plocka bort fästingen i lugn och ro men så snart som möjligt och var observant på hudrodnad kring tidigare fästingbett.