1 av 2: Professor Lars Lindquist nämner det viktigaste kring TBE
Fästingar trivs i fuktiga och skuggiga miljöer med högt gräs, buskar, snår och i skogar.
2 av 2: Fästingar trivs i fuktiga och skuggiga miljöer med högt gräs, buskar, snår och i skogar. Foto: Shutterstock

Så påverkas årets fästingvaccin av covid

Vaccinen mot covid-19 är just nu på allas läppar.

Samtidigt drar fästingsäsongen i gång, vilket kan innebära en krock för TBE-vaccineringen.

Så ska du tänka inför våren och sommaren.

När utomhustemperaturen överstiger 5 grader börjar Sveriges fästingaktivitet öka. Säsongen sträcker sig vanligen mellan mars och november och blir som allra mest intensiv under sommarmånaderna.

Det gäller även när det pågår en global pandemi, vilket betyder att det är fortsatt viktigt med vaccinering mot den fästingburna sjukdomen TBE.

Riskområden för TBE

TBE är vanligast i södra och mellersta Sverige – i synnerhet längst ostkusten i Upplands och Södermanlands skärgårdar och kring Mälaren.

På senare år har smittan blivit vanligare även västerut och kring Vättern och Vänern.

Källa: Folkhälsomyndigheten 

Inför förra årets fästingsäsong fanns en rädsla för att fler personer skulle befinna sig i riskområden och därmed utsättas för risk.

– Och som kanske inte tidigare varit i riskområden och därför inte vaccinerat sig tidigare. Där är det klart att det finns en omedvetenhet kring det här. Då krävs lite framförhållning för att få ett bra skydd mot TBE, berättade fästingexperten Johan Sanmartin Berglund, professor vid Blekinge Tekniska Högskola, för Hälsoliv.

Generellt sett sjönk antalet sjukdomsfall under 2020, men exempelvis i Örebro län såg man en ökning.

LÄS OCKSÅ: Så skyddar du dig mot TBE

Kan krocka med covid-vaccinering

Enligt ett pressmeddelande från läkemedelsföretaget Pfizer väljer de flesta att vaccinera sig mot TBE i maj-juli, trots att fästingen är aktiv långt tidigare än så. Under 2021 kan det innebära en krock med vaccineringen mot covid-19.

VAD ÄR TBE? VANLIGA SYMTOM

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar och som kan orsaka en inflammation i hjärnan, hjärnhinnorna eller på båda ställena. 

De flesta som smittas av TBE blir inte alls sjuka. Det tar oftast mellan 4 och 10 dagar från fästingbettet till att man blir sjuk, men inkubationstiden för TBE kan vara ända upp till en månad (2-28 dygn). 

De första tecknen är vaga och allmänna besvär som huvudvärk, muskelvärk, trötthet och feber. Dessa symtom varar bara i ett par dagar till en vecka. Hos de flesta läker infektionen av sig själv och de blir helt återställd. 

Hos omkring en tredjedel av alla smittade sprids viruset vidare till hjärnan. Ungefär en vecka efter att de första symtomen har försvunnit brukar då följande nya symtom komma:

• Hög feber.

• Svår huvudvärk

• Kräkningar.

• Ljuskänslighet och ljudkänslighet.

• Förvirring.

• Koncentrationssvårigheter.

Källa: 1177 Vårdguiden och Folkhälsomyndigheten.

Detta eftersom Folkhälsomyndigheten rekommenderar att det bör gå minst 7 dagar mellan en vaccination mot covid-19 och andra typer av vaccinationer.

– Det kan vara bra att se över vaccinationen tidigt på året, för att ha ordentligt skydd inför fästingens högsäsong. I år kan det vara ännu viktigare på grund av timingen med Covid-19, säger Andreas Palmborg, medicinsk rådgivare på Pfizer.

LÄS OCKSÅ: Vanliga tecken på borrelia – så skyddar du dig

Så fungerar vaccineringen

För personer under 50 år består din tbe-vaccinering av tre doser. De första två tas relativt snabbt inpå varandra med 1-3 månaders mellanrum. Den tredje dosen tas sedan efter 5 till 12 månader. Efter tre år kan du få ytterligare en dos.

Redan efter den första sprutan får du ett visst skydd mot TBE.

Personer över 50 år kan få fyra doser redan första året och därefter en femte spruta efter tre år. Det gäller också för personer med nedsatt immunförsvar.

Alla rekommenderas att ta en påfyllnadsspruta var femte år.

Enligt 1177 Vårdguiden behöver du inte börja om från början om du skulle missa en dos inom rekommenderat tidsspann. Ta din spruta och följ sedan vaccinationsschemat som vanligt.

På sajten Fästing.nu hittar du vaccinatörer över hela landet, både på klinik och utomhus. Fästingbussar rullar på flera håll i Sverige och vissa har börjat tidigare än vanligt för att fler ska ha möjlighet till vaccin under pandemin.

LÄS OCKSÅ: Så skyddar du dig bäst mot fästingar

Glöm inte bort borrelia

Borrelia visar sig oftast som en ringformad hudrodnad. Foto: Shutterstock

Till skillnad från TBE kan du inte vaccinera dig mot borrelia. Däremot går det att behandla med antibiotika.

– Och det är bättre om man kommer in i ett så tidigt skede som möjligt. Är man medveten ska man inte vara orolig för att vara ute, har Johan Sanmartin Berglund berättat för Hälsoliv.

Precis som vid TBE är det inte alltid som borrelia ger några symtom. Sjukdomen kan läka ut av sig själv. Ibland kan det emellertid spridas sig till nervsystemet och i sällsynta fall i lederna. Besvären kan då bli utdragna även efter behandling.

Det klassiska symtomet vid borrelia är en ringformad hudrodnad som kallas erythema migrans.

– Man ska inte bara tänka att det blir en ring. En hudrodnad eller missfärgning på några centimeter kring fästingbettet ska alltid betraktas som borrelia till motsatsen bevisas, säger Berglund.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!