Så minimerar du smittorisken när din partner är sjuk.
1 AV 2
Så minimerar du smittorisken när din partner är sjuk.
Foto: Morozova Tatiana
2 AV 2
Foto: Evgeny Atamanenko

Så överlever du när din partner är sjuk

Influensa, förkylning och vinterkräksjuka. Det är bråda sjukdomstider just nu.

Men hur gör man egentligen när ens partner redan är smittad?

Här har du 6 handfasta tips på hur du överlever smittohärden.

Är kontoret ovanligt tomt just nu?

Det är inte så konstigt med tanke på att många virussjukdomar just nu hänger som ett blött täcke över Sverige. Förkylningarna haglar tätt och influensan börjar ta fart på allvar under december.

Lever du samboliv ökar risken ytterligare för att drabbas. Fortsätt därför läsa för tips på hur du klarar dig igenom sjukdomssäsongen. Knepen kommer från Yahoo Health

LÄS MER: Flunsan, eller "bara" en vanlig förkylning? Testa dig

Tvätta händerna - konstant

Det här borde vara ett mantra för dig och hela familjen. För att inte få i dig virala partiklar som lever på huden bör du tvätta dina händer konstant. Se också till att hålla dina labbar borta från ansiktet - det vill säga låt bli att gnugga dina ögon, din näsa eller nudda din mun.

LÄS MER: Influensasäsongen är här - så skyddar du dig

Be din partner hosta i sin ärm

Detta låter förstås självklart, men när man är riktigt sjuk glöms etiketten oftast bort. Det är extremt vanligt att den här typen av sjukdomar sprids via hostningar och nysningar där partiklar slungas överallt.

LÄS MER: Förkyld? Så kan du lindra din förkylning

Håll dem borta från köket

Infekterade partiklar från en hostning kan färdas upp till 12 meter. Köket är därför en helt förbjuden zon för den som är sjuk. Du får med andra ord sköta all matlagning för att förhindra spridning.

För att lindra förkylning och influensa är ingredienser som vitlök, ingefära och liknande bra.

LÄS MER: Dina sovvanor kan stoppa förkylning

Öppna fönstret

Många tror att det är kylan som gör oss sjuka. Så är det inte. För att det är kallt ute håller vi oss istället inne vilket ökar smittorisken. Att vädra är en god idé.

LÄS MER: Hur håller du ditt barn friskt i influensatider?

Hångel och sex då?

Generellt är en sjukling sällan sugen på sex då snor och frossa inte är särskilt sexigt. Och smartast är nog ändå att hålla sig borta både hångel och samlag, men alla bestämmer naturligtvis själva. Den här typen av sjukdomar är förstås inte sexuellt överförbara men alla andra kroppsdelar är en smittorisk. Dessutom är fysisk aktivitet inte att föredra för någon som är sjuk.

LÄS MER: "Vilken mat är bra för immunförsvaret?"

Kan vi sova i samma säng?

När någon är sjuk kan stöd och tröst från en partner betyda väldigt mycket. Samtidigt ökar risken för att även partnern ska insjukna. Det är helt upp till dig om du vill ta den risken. Din partner kommer sannolikt förlåta dig om du sover på soffan i några nätter.