Så minskar du smärtan i dina leder
Hundratusentals svenskar lider av artros och varje år får cirka 30 000 personer ett nytt knä eller en ny höft.
Men majoriteten av de drabbade behöver aldrig opereras – i stället lyckas många minska besvären genom att börja träna.
– Vi är gjorda för att röra på oss. Det är farligt att inte röra på sig, säger professorn Stefan Lohmander.
Artros är en mycket vanlig åkomma. Exakt varför människor drabbas är oklart, men forskningen är tämligen säker på att ärftliga faktorer påverkar risken för att få artros.
Övervikt är en annan känd riskfaktor, liksom olika typer av skador.
– Majoriteten av de som har de här besvären är medelålders och äldre. Bland dem i en ålder över 45 - 50 riskerar någonstans mellan en tredjedel och hälften, att drabbas någon gång, i någon led, under livet, säger Stefan Lohmander, senior professor i ortopedi vid Lunds universitet.
Typiskt för artros – oavsett om det är i knälederna, höftlederna, fingerlederna eller i ryggens småleder man har ont – är att fysisk aktivitet är förenad med smärta och en känsla av att leden är instabil. Men smärtan är inte farlig och man ska inte ta den som intäkt för att inte röra på sig.
LÄS OCKSÅ: Artros: 14 smarta sätt att undvika smärtan
30 000 får ny led varje år
Enligt Stefan Lohmander är det allra första man bör göra när man får sin diagnos att informera sig om artros för att lära sig vad åkomman innebär, hur den kan behandlas och vad som kan hända i framtiden.
– Många tror "antingen hamnar jag snart i rullstol eller så måste jag få ett nytt knä inom en nära framtid", men så blir det inte för de allra flesta, säger Stefan Lohmander.
– Det är en minoritet av patienterna med den här åkomman som behöver opereras. Det är viktigt att veta om, fortsätter han.
Enligt Stefan Lohmander är det cirka 30 000 personer får ett nytt knä eller en ny höft varje år.
LÄS OCKSÅ: Tipsen: Så kan du lindra din artros
Mår bättre efter fysisk träning
Han påpekar att vi människor är gjorda för att röra på oss – och att fysisk aktivitet är mycket viktig genom hela livet.
– Det är farligt att inte röra sig, oavsett om man är sjuk eller frisk. Det kan naturligtvis kännas kostigt att få höra leden inte mår bra och att man har artros, till exempel i ett knä, och så i nästa mening får man höra att man ska röra mer på sig, säger han och fortsätter:
–Men vi vet från många välgjorda vetenskapliga studier att även om man har ont just när man tränar och det kanske gör lite mer ont just efteråt, om man väl kommer över den här tröskeln mår man mycket bättre, både i knät med artros, i kroppen och i huvudet.
Fem tips för att minska ledvärken
Viktigt att träna: Att träna och vara fysiskt aktiv är det bästa man kan göra på egen hand för att minska besvären, oavsett om det oavsett om det är i knälederna, höftlederna, fingerlederna eller i ryggens småleder man har ont.
Smärtan som uppstår i samband med träningen är inte farlig.
Välj rätt träningsfrom: Man behöver träna kontinuerligt och därför är det viktigt att hitta en träningsform som passar. Att jogga kanske inte är ett alternativ som passar någon med knäledsartros, men då kan man cykla eller simma i stället. Här är det klokt att ta hjälp av en fysioterapeut som kan ge råd om hur man bör träna.
Ät klokt: Övervikt är en tydlig riskfaktor för artros. Det finns ingen särskilt kost som minskar ledbesvären, i stället bör man äta nyttig mat i lagom mängd och träna för att på en lämplig kroppsvikt. Här kan det vara klokt att ta hjälp av en dietist.
Hjälpmedel: Att gå med stavar eller käpp för att avlasta kroppen kan vara en god idé, liksom att stretcha i samband med träningen om man mår bra av det. Andra upplever att ledbesvären minskar när man går i mjuka skor och då kan man fortsätta med det. Här kan man ta hjälp av sin fysioterapeut eller arbetsterapeut.
Gå i artrosskola: Runt om i landet finns så kallade "artrosskolor" där deltagarna får lära sig om sjukdomen, vad man kan göra för att minska besvären och vad man kan förvänta sig framöver. Man kan uppsöka en artrosskola direkt och utan remiss, eller blir hänvisad dit av sin vårdgivare. Det är ofta en fysioterapeut som leder skolan och deltagarna får många gånger individuella träningsprogram att följa. Artrosskolor finns också online.
Källa: Vårdguiden, professor Stefan Lohmander