Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Att lida av artros kan vara smärtsamt men det finns
Att lida av artros kan vara smärtsamt men det finns
Att lida av artros kan vara smärtsamt men det finns
Till en början kommer smärtan när du rör dig och vid belastning men allt eftersom kan du få ont även i vilande tillstånd.
Till en början kommer smärtan när du rör dig och vid belastning men allt eftersom kan du få ont även i vilande tillstånd.
Till en början kommer smärtan när du rör dig och vid belastning men allt eftersom kan du få ont även i vilande tillstånd.
1 AV 2
Att lida av artros kan vara smärtsamt men det finns
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Till en början kommer smärtan när du rör dig och vid belastning men allt eftersom kan du få ont även i vilande tillstånd.
Foto: Shutterstock

Så kan du lindra din artros

Ont i armarna, axlarna, ryggen, knäna, fingrarna eller höften.

Att lida av artros kan vara smärtsamt men det finns sätt att lindra dina besvär - och ett av dem slår alla andra.

– Träning. Det har visat sig ha dubbelt så bra effekt som smärtstillande, säger Eva Ageberg, docent vid medicinska fakulteten på Lunds universitet.

Så kan du lindra artros:

Motion

Att träna har visat vara det bästa sättet att lindra artros. Studier har visat att det har dubbelt så bra effekt som smärtstillande mediciner. Hos en sjukgymnast kan du få hjälp med individuellt anpassad träning. Genom att stärka musklerna kring leden kan du avlasta leden där du har ont.

Gå ner i vikt

En av de kända riskfaktorerna för artros är övervikt. Att inte dra på sig extrakilon eller gå ner till normalvikt är effektivt, både förebyggande och för att minska utvecklingen av sjukdomen om du har artros.

Smärtstillande

Om den grundläggande behandlingen inte hjälper får en del hjälp av smärtstillande i form av läkemedel, akupunktur eller TENS, som är elektrisk stimulering av muskulaturen som aktiverar kroppens eget smärthämmande system.

Operation

En del tror att operation är den enda behandlingsmetoden som hjälper vid artros. Det stämmer inte. Det är väldigt få som behöver opereras. Men om inget annat hjälper så kan dock en operation där man byter ut leden till en protes vara lösningen.

Artrosskola

På flera håll i Sverige finns artrosskolor som kan hjälpa till med individuell rådgivning om träning, kost och hur man kan hantera sin värk.

Kortisonsprutor

De här sprutorna kan minska inflammation i den drabbade leden.

Det här är Artros:

Artros är den vanligaste formen av reumatisk ledsjukdom i Sverige. Artros innebär en obalans mellan nedbrytning och uppbyggnad av ledbrosket som leder till bristande funktion i leden. Den kan drabba alla kroppens leder där det finns brosk.

En artrosangripen led är stel och patienten besväras av smärta. Idag finns ingen behandling som läker ut ledförändringarna, men symtomen minskar med led- och muskelträning.

Idag finns ingen behandling som stoppar sjukdomsförloppet. Sjukdomen är vanligare hos äldre men förekommer även hos yngre. Symtomen kommer ofta smygande och medför stelhet i den sjuka leden samt minskad rörlighet och smärta.

Omkring 800 000 svenskar lider av artros vilket gör det till den vanligaste reumatiska ledsjukdomen i Sverige. Enligt Reumatikerförbundet drabbas var fjärde svensk över 45 år, en siffra som stiger. Anledningen till det är enkel – riskfaktorerna ökar.

– Folk blir äldre, de är överviktiga i större utsträckning och mindre fysiskt aktiva, säger Eva Ageberg.

Kvinnor och män drabbas i samma utsträckning men just knäartros är vanligare bland kvinnor och höftartros vanligare hos män.

Sjukdomen kommer ofta smygande och vanligtvis börjar artrosen i en led, men den kan också starta på flera ställen samtidigt. Artros leder till stelhet i den sjuka leden, minskad rörlighet och smärta.

Bästa lindringen: Träning

Till en början kommer smärtan när du rör dig och vid belastning men allt eftersom kan du få ont även i vilande tillstånd. I dag finns det ingen behandling som stoppar sjukdomsförloppet men det finns flera effektiva sätt att lindra besvären. Ett av dem är helt överlägset de andra.

– Träning. Träning har visat sig ha dubbelt så bra effekt som smärtstillande. Det är något som inte bara visat sig i enstaka studier utan i flera. Och med träning menas allmän konditionsträning som till exempel cykling eller promenader om leden tolererar det. Det är också viktigt att träna styrka så att musklerna börjar arbeta på ett mer gynnsamt sätt, säger Eva Ageberg.

Så man ska träna även om man har ont?

– Ja, det är inte farligt att träna när man har ont, tvärtom. Smärtan minskar efter hand. Men man ska ta kontakt med en sjukgymnast eftersom det är viktigt att man tar hänsyn till den enskilda personens besvär, tidigare aktivitetsnivå, andra sjukdomar personen kan lida av och eventuell övervikt.

Eva Ageberg, docent vid medicinska fakulteten på Lunds universitet. Foto: Kennet Ruona/Lunds Universitet

Andra sätt att lindra sina besvär är att se över sin kost och gå ner i vikt om man är överviktig. Det är även viktigt att samla på sig kunskap om sjukdomen och hur man hanterar den. Många vårdcentraler erbjuder därför artrosskolor där man får den grundläggande informationen. Var de finns kan man få hjälp med via BOA-registret (Bättre omhändertagande av patienter med artros).

Det finns även smärtstillande medicin att ta och du kan få kortisonsprutor för att minska inflammationen i den drabbade leden. En sista utväg är operation.

– Men det är väldigt få som behöver opereras, cirka 10 procent. Då ska smärtan vara riktigt besvärlig och man ska ha fått felställningar i leden.

Ligger du i riskzonen för artros?

En missuppfattning många har är att artros är en ålderssjukdom, vilket inte stämmer. Åldern spelar in men artros kan även drabba unga.

– En aktiv fotbollsspelare i 30-årsåldern kan få artros i knät samtidigt som det kan drabba en 85-åring som inte är aktiv alls, säger Eva Ageberg.

Dina risker att få sjukdomen ökar dock om den finns i familjen, eftersom det finns en ärftlighetsfaktor. Även tidigare ledskador kan leda till artros, som till exempel en korsbandsskada eller meniskskada. Studier har även visat att personer inom vissa yrkesgrupper löper en större risk att drabbas. Det gäller personer med fysiskt tunga jobb.

– Till exempel yrken med tunga lyft eller där du kryper mycket på knäna, som golvläggare. Det är rätt nya uppgifter. Man har

dock sett ett samband mellan fysiskt tunga jobb och en inaktiv fritid, säger Eva Ageberg.

Tror du att man någonsin kommer att kunna bota den här sjukdomen helt?

– Det är något forskare över hela världen jobbar med. Med min inriktning hoppas vi att träning också ska kunna bromsa sjukdomen, förutom att minska smärtan och förbättra funktionen. Än så länge finns inga mediciner, men det forskas också inom det området.