Motion är en del i behandlingen av fettlever.
Motion är en del i behandlingen av fettlever. Foto: Colourbox

Så kan du förebygga fettlever

Fettlever är en dold folksjukdom – men ingen vet exakt hur många svenskar som är drabbade.

I dag finns inget läkemedel som är inriktat på fettlever, men en ny studie kan vara en ny behandlingsstrategi på spåren.

– Vi hoppas att behandlingen kommer att kunna användas kliniskt inom ett eller max två år, säger Adil Mardinoglu, en av forskarna bakom studien.

Så kan du förebygga fettlever

Det finns sätt att förebygga fettlever. Samma råd gäller om du har fettlever som om du lider av övervikt och typ 2 diabetes – för den enda behandling som i dag vetenskapligt bevisat hjälper mot fettlever är viktkontroll och fysisk aktivitet. Om du upptäcker att du har fettlever i tid kan behandlingen göra så att fettlevern går tillbaka.

Se över kosten

Dra ner på socker och fett, vilka båda lagras som fett i levern. Forskning visar att ett minskat intag av socker och kolhydrater sänker fettvävnaden i levern snabbare än att äta fettfri kost. Ät ballanserat enligt Livsmedelsverkets rekommendationer och uteslut inte några näringsämnen från kosten helt och hållet.

Motionera

Att röra på sig är hälsosamt av flera anledningar, men motion är även viktigt om man vill förebygga eller behandla fettlever. Du behöver inte röra på dig så mycket att du går ner i vikt, men rör på dig så att din vikt inte ökar.

Var försiktig med alkohol

Förr trodde man att all fettlever var orsakad av alkohol. Det stämmer inte, utan man kan få fettlever av flera olika orsaker. Den vanligaste typen av fettlever är kopplad till fetma och typ 2-diabetes. Men alkohol kan lagras som fett i levern och är en näringskälla vi inte behöver.

Källa: Läkartidningen och Helena Jones, forskare vid Lunds universitet.

Fettlever hör till de vanligaste leverproblemen i världen. Man kan få fettlever av olika anledningar, men den allra vanligaste typen av fettlever är en vällevnadssjukdom som är kopplat till fetma, insulinresistens och typ 2-diabetes.

I förlängningen kan fettlever leda till leverinflammation och ärrbildning vilket i sin tur ökar risken för skrumplever och levercancer. Men sjukdomen är svår att upptäcka och den drabbade får oftast inga symtom. Därför är mörkertalet stort och man vet i dag inte exakt hur många svenskar som är drabbade.

Fettlever ger ofta inga symtom

• Fettlever innebär ansamling av fett i leverns celler då inflödet av fett i levern ökar. Samtidigt är omsättningen av fett i levern förändrat. Alkohol, kolhydrater och fett lagras som fett i levern.

• En typ av fettlever är kopplad till överdriven alkoholkonsumtion. Det finns också genetiska mutationer som kan ge fettlever. Men den vanligaste typen av fettlever är en vällevnadssjukdom som kopplas till fetma och typ 2-diabetes.

• Sjukdomen är svår att upptäcka, dels eftersom den oftast inte ger några symtom och dels eftersom den inte alltid ger utslag i kliniska tester.

Fettlever ökar risken för leverinflammation och ärrbildning vilket i sin tur ökar risken för skrumplever och levercancer.

– Det är okänt i dag hur många som har fettlever i Sverige eftersom de diagnostiska verktygen är så trubbiga, säger Helena Jones, som forskar om fettlever vid Lunds universitet.

Fettlever innebär en ansamling av fett i leverns celler då inflödet av fett i levern ökar. Vid fettlever är omsättningen av fett i levern också förändrat. Både alkohol, kolhydrater och fett lagras som fett i levern.

Inga läkemedel mot fettlever

I dag finns inga läkemedel som är direkt inriktade mot fettlever. Men nu har forskarlag från KTH, Science for Life Laboratory och Göteborgs universitet genomfört en studie som kan vara en ny behandlingsstrategi på spåren.

86 personer med fettlever har deltagit i studien som publicerats i tidskriften Molecular Systems Biology.

– Vi har sett att levern själv kan förbränna överflödig inlagring av fett. Vi föreslår en mix av substanser som kan främja förbränningen av fett i levern, säger KTH-forskaren Adil Mardinoglu, som varit med och gjort studien.

Nu planerar forskarna att ta sina upptäckter vidare till kliniska studier. Förhoppningen är att det i förlängningen kan leda till färre fall av levercancer och skrumplever.

– Vi hoppas att behandlingen kommer att kunna användas kliniskt inom ett eller max två år, säger Adil Mardinoglu.

LÄS MER: Slipp kissa så ofta på natten – vakna utvilad 

Går att behandla med kost

Helena Jones är imponerad av studien.

– Det är kul med ett samarbete mellan en teknisk och medicinsk fakultet. Jag är helt säker på att fler forskare i världen kommer att haka på och testa den här hypotesen i sina system och patientgrupper, säger hon.

Även om det inte finns några läkemedel mot fettlever i dag finns det sätt att behandla sjukdomen – och få den att gå tillbaka om man upptäcker den i tid.

Hur man behandlar beror på varför man fått fettlever. Först utesluter man att man dricker för mycket alkohol. Annars är det motion och hälsosamma kostvanor som gäller.

– Om man misstänker att man har fettlever kan man gå ner i vikt och lägga om sin kost. Viktkontroll och fysisk aktivitet är det enda som i dag är vetenskapligt bevisat att det hjälper mot fettlever. Men ju längre tiden går, desto svårare är det att gå tillbaka till noll, säger Helena Jones.