Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Att trösta sitt barn under ett nattskräcksanfall kan vara mycket svårt.
Att trösta sitt barn under ett nattskräcksanfall kan vara mycket svårt.
Att trösta sitt barn under ett nattskräcksanfall kan vara mycket svårt.
Man ska försöka att inte väcka ett barn som har nattskräck även om det är obehagligt
Man ska försöka att inte väcka ett barn som har nattskräck även om det är obehagligt
Man ska försöka att inte väcka ett barn som har nattskräck även om det är obehagligt
1 AV 2
Att trösta sitt barn under ett nattskräcksanfall kan vara mycket svårt.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Man ska försöka att inte väcka ett barn som har nattskräck även om det är obehagligt
Foto: Shutterstock

Så hjälper du ditt barn om det får nattskräck

Har ditt barn helt plötsligt vaknat upp tidig kväll eller mitt i natten och varit helt otröstligt? 

Har du nästan själv gripits av panik för att det är så obehagligt?

Lugn, bara lugn. Det kallas nattskräck och är en typ av parasomni som är vanligare än många tror.

När ett barn drabbas av nattskräck är man relativt hjälplös. Barnet verkar otröstligt och vad man än gör går det inte att trösta. Det man måste förstå från början är att barnet inte riktigt är i ett vaket tillstånd och därför svårt att nå. Men det är också viktigt att man förstår att det inte är något farligt. Och att man absolut inte ska väcka barnet. 

Barnet beter sig som att det är vaket och kan sätta sig upp i sängen, se helt skräckslaget ut och skrika hysteriskt. Attackerna kan vara ett par minuter men kan vara både längre och kortare än så. Efteråt när barnet vaknar till har barnet ingen aning om vad den har varit med om och oftast somnar barnet mycket snabbt igen.

LÄS OCKSÅ: Sömnparalys – och fler läskiga grejer i sömnen  

Vad är nattskräck?

Nattskräck förekommer nästan enbart under förskoleåren men finns även hos mindre barn. Barnet beter sig som att det är vaket och kan sätta sig upp i sängen och bara okontrollerat skrika/gråta hysteriskt. Attackerna kan vara ett par minuter men kan vara både längre och kortare än så. Efteråt om barnet vaknar till har barnen ingen aning om vad som har hänt. Det kan börja redan en timme efter att barnet har somnat men även senare när barnet sover lite djupare. Det kan också komma samma tid varje kväll. 

Kan en vuxen person drabbas av nattskräck? 

Nattskräck hos vuxna är mycket ovanligt. Oftast rör det sig om svåra mardrömmar i de fallen. Men i de fallen det verkligen rör sig om nattskräck kan det ha med psykiska störningar att göra såsom posttraumatisk stress. Viktigt att bli utredd om man upplever nattskräck som vuxen. 

Tecken på nattskräck

barnet skriker och man får känslan av att barnet känner stark rädsla

oftast kommer de inte ihåg något dagen efter

viftar och pekar med armarna

puttar undan dig när du försöker trösta

somnar om snabbt efter en attack

källla: www.1177.se

Därför får ditt barn nattskräck

Det sägs finnas en något större risk för attack om barnet varit mycket i farten eller sovit dåligt.  

– Man vet egentligen inte riktigt vad nattskräck beror på. Det finns olika teorier och samband, men klart är att det finns en ärftlig komponent. Det är vanligare hos barn, precis som alla så kallade parasomnier, berättar Susanna Jernelöv, legitimerad psykolog och forskare på KI.  

Parasomnier är en samlingsbeteckning för olika sömnstörningar som mardrömmar, nattskräck och sömngång. Nattskräck är väldigt vanligt om man har det i släkten eller om det i släkten är någon som har gått i sömnen. 

Det första steget kan vara att se över vilka utlösande faktorer som finns och försöka komma tillrätta med dem.

–  Det kan handla om sömnbrist, fysisk aktivitet eller stress, vissa läkemedel och andra sömnsjukdomar som till exempel sömnapné, berättar Susanna Jernelöv. 

LÄS OCKSÅ: Vanliga barnsjukdomar: Så skiljer du på farliga och ofarliga symtom

Så ska du som förälder göra

Det första som du måste inse är att det inte är något farligt. Det är viktigt att du inte känner dig stressad då kommer det vara ännu svårare. Väck inte barnet utan sitt lugnt bredvid och visa bara att du är där. Även om barnet är där så försök klappa försiktigt och prata lugnt. Vissa barn vill inte att man tar i de under attackerna, det är då som du som förälder känner dig hjälplös. Ditt jobb är ju att trösta ditt barn men helt plötsligt barnet inte ha det. Tänk också på att det många gånger är väldigt individuellt. Försök få kontroll på vad som hjälper just ditt barn. Vissa barn vill gå och kissa och efter det är det somnar dem eller så vill de att man bara ska sitta bredvid. Andra vill att man ska vara helt tyst. 

Finns det någon behandling mot nattskräck?

– Ibland brukar man utreda och behandla men för majoriteten varken finns eller behövs behandling. I de fallen där man behandlar kan både mediciner och psykologisk behandling vara aktuell, säger Susanna Jernelöv.