Att drabbas av sorg påverkar hela kroppen. Förutom att vi kan snörvla, gråta och skaka så kan mer allvarliga saker inträffa i kroppen.
Cirka sju till tio procent av alla som förlorar en närstående "fastnar" i sorgen i över ett år.
1 AV 2
Att drabbas av sorg påverkar hela kroppen. Förutom att vi kan snörvla, gråta och skaka så kan mer allvarliga saker inträffa i kroppen.
Foto: iStock
2 AV 2
Cirka sju till tio procent av alla som förlorar en närstående "fastnar" i sorgen i över ett år.
Foto: iStock

Så här påverkas din kropp när du har sorg

Sorg sätter sig inte bara mentalt.

När vi blir riktigt ledsna påverkas vi även fysiskt.

Av chock, stress och depression till exempel.

Här listar vi några av de tillstånd som kan drabba kroppen.

De flesta av oss har varit riktigt ledsna någon gång. Kanske inte deprimerade, men i alla fall så där bedrövade att man inte kan fokusera på något annat.

Ibland varar sorgeattacken bara några minuter, i andra fall dröjer den sig kvar betydligt längre. Och vad som orsakar olyckan kan variera väldigt: det kan vara alltifrån dödsfall och sjukdom till hjärtesorg och elakhet.

Hursomhelst: i sådana lägen reagerar ofta kroppen med besked. Inte bara genom att spotta ur sig tårar – vi kan hulka, snörvla, skaka eller till och med falla ihop.

I allvarligare fall kan även hjärta och hjärna ta stryk. Med inspiration av Huffington Post listar vi fyra kritiska tillstånd som kan drabba kroppen när vi mister en närstående eller är med om något annat tragiskt.

1. IMMUNFÖRSVARET

Det har visat sig att influensavaccin är mindre effektivt hos patienter som är i sorg. Vaccineringen ska egentligen göra att kroppen producerar antikroppar, men hos äldre människor som nyligen förlorat någon närstående var gensvaret märkbart nedsatt, enligt en studie.

2. HJÄRTAT

Jo, faktiskt går det att drabbas av "brustet hjärta" rent medicinskt. Det kallas med en annan term för "takotsubo" – och är kopplat till akut sorg, trauma och stress. Enligt hjärt- och lungfonden kan plötsliga besked om dödsfall, sjukdom eller trafikolyckor utlösa syndromet, vars symptom påminner om hjärtinfarkt med till exempel bröstsmärta och onormalt EKG. Troligen orsakas det av att hjärtats vänstra kammare vidgar sig, vilket försämrar pumpförmågan.

Brustet hjärta drabbar vanligtvis kvinnor – och ny forskning tyder på att det kan inträffa även vid extrem glädje. Dock är det sällan dödligt - och med rätt behandling klarar sig de flesta helt utan bestående skador och återfall.

LÄS OCKSÅ: Hjärtinfarkt – 3 tidiga tecken som kvinnor missar

3. HJÄRNAN

Cirka sju till tio procent av alla som förlorar en närstående "fastnar" i sorgen i över ett år. Då kan de ha drabbats av så kallad "komplicerad sorg". Tillståndet tycks påverka de kognitiva processerna i hjärnan, varför den sörjande kan ha svårt att koncentrera sig och få minnesluckor. Väldigt förenklat kan man säga att all tid och energi går åt till att fokusera på den bortgångne.

4. HELA KROPPEN

När vi kämpar med allvarlig sorg får kroppen svårare att hantera den "vanliga" stress som normalt uppkommer på jobbet, vid hushållsarbete eller inför andra vardagliga måsten. Det parasympatiska nervsystemet, som brukar ta hand om den dagliga stressen och återföra kroppen till normalläge, ger vika till förmån för det sympatiska nervsystemet, som arbetar betydligt långsammare. Det gör hela systemet i kroppen mer bräckligt, med ökad utsatthet för inflammationer - och i värsta fall dödliga tillstånd. Kronisk inflammation tros till exempel ha ett samband med hjärtsjukdomar, cancer och diabetes.

LÄS OCKSÅ: Syrestressad? Bli av med kemiska stressen