Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Många drabbas av klåda i underlivet – men det finns knep för att lindra besvären.
Många drabbas av klåda i underlivet – men det finns knep för att lindra besvären.
Många drabbas av klåda i underlivet – men det finns knep för att lindra besvären.
Det bästa är att få en diagnos, innan man behandlar sig själv.
Det bästa är att få en diagnos, innan man behandlar sig själv.
Det bästa är att få en diagnos, innan man behandlar sig själv.
1 AV 2
Många drabbas av klåda i underlivet – men det finns knep för att lindra besvären.
Foto: Colourbox
2 AV 2
Det bästa är att få en diagnos, innan man behandlar sig själv.
Foto: Colourbox

Så blir du av med klådan i underlivet

Att det kliar i underlivet är mycket vanligt.

Oftast är det en svampinfektion som orsakar klådan. 

Som tur är finns flera tips som lindrar och hjälper dig att stå ut tills infektionen gått över. 

Klåda, sveda och smärta i underlivet är tyvärr inget ovanligt. 

Besvären beror oftast en av två olika orsaker: en svampinfektion eller en hudåkomma, exempelvis eksem. 

Det absolut vanligaste upphovet till klåda i slidan bland fertila kvinnor är en svampinfektion orsakad av en jästsvamp varav den vanligaste heter Candida albicans.

– Det är besvärligt och inget som folk pratar om. Det kan störa sömnen och man kan ju inte gå och klia sig var som helst. Det stör livet helt enkelt, säger Elisabet Nylander, professor vid Umeå universitet och överläkare vid Norrlands universitetssjukhus. 

Hon säger vidare att de allra flesta kvinnor drabbas av en svampinfektion någon gång i livet och att en liten del drabbas upprepade gånger. 

Typiska symtom är att det svider och kliar kring slidöppning och på blygdläpparna. Det är också vanligt att få flytningar som kan vara lite kesoliknande.

Exakt varför man drabbas är oklart. 

Det finns dock flera saker som antas öka risken. 

Som exempel är det vanligare att drabbas efter att man genomgått en antibiotikakur, eftersom nyttiga bakterier i slidan kan ha slagits ut. Det är även vanligt att man drabbas i samband med en graviditet och precis innan mens – eftersom hormonbalansen rubbas. Även diabetes är en riskfaktor.

LÄS MER: 7 tecken på östrogenbrist

Tips vid kliande svampinfektion

De flesta svampinfektioner går över av sig självt. 

 – Det första man som kan göra är att inte tvätta för mycket och inte använda tvål, utan i stället använda tvättkräm eller tvättolja, säger Elisabet Nylander.  

Om klådan i stället beror på att man är torr i huden tipsar hon om att man, vid behov, kan använda någon mjukgörande kräm.

– Men sedan tycker inte jag att man ska behandla sig själv utan att ha fått en diagnos, säger Elisabeth Nylander. 

Det är dumt att använda receptfria läkemedel mot svamp för ofta eller i onödan, eftersom det dels kan göra det svårare att bli av med svampen och dels göra att den kommer tillbaka igen efter ett kort tag. Huskurer mot klådan kan också ställa till det. Därför är det bättre att söka vård innan man försöker få bukt med problemet.

LÄS OCKSÅ: Urinvägsinfektion? Slipp få den om och om igen

Urinvägsinfektion orsakar sveda

Klåda i underlivet kan bero på många andra saker än en svampinfektion.

Det kan handla om att man tvättar sig för ofta, vilket torkar ut underlivet. En del kan också vara överkänsliga mot tvättmedel eller kondomer, vilket kan bidra till klåda. Kvinnor i klimakteriet får ofta sköra och irriterade slemhinnor vilket kan leda till klåda och gravida drabbas oftare av svampinfektioner. Har man penetrerande samlag utan att man är tillräckligt upphetsad och våt kan man också få sveda.

En annan vanlig anledning till obehag i underlivet är urinvägsinfektion

Ungefär hälften av alla kvinnor drabbas av urinvägsinfektion någon gång i livet, en del drabbas fler gånger än så. Det kan svida och göra ont när man kissar och vid en mer utvecklad urinvägsinfektion kan man få ont i urinblåsan och feber.

En urinvägsinfektion orsakas av bakterier som tränger in i urinröret och upp i urinblåsan. 

LÄS OCKSÅ: Klåda: Vanliga orsaker till att det kliar

I det här fallet är det mycket viktigt att man sköter sin underlivshygien – att man byter trosor ofta och tvättar sig ordentligt. 

Tips: Så får du bukt med klådan

 Har du en svampinfektion ska du inte tvätta för mycket och inte använda vanlig tvål. En tvättkräm- eller olja är bättre. 

 Har infektionen inte gått över av sig själv efter någon - några veckor och besvären är kvar kan du söka vård. Din läkare, gynekolog eller barnmorska kan sedan hänvisa dig till olika typer av behandlingar, till exempel: krämer som sprutas in i slidan med en plastspruta, tabletter eller kapslar som man för in i slidan med hjälp av en införare, samt vagitorier som man själv för upp i slidan med ett finger. 

 Använd inte receptfria läkemedel mot svamp för ofta eller i onödan. Det kan nämligen göra att det blir svårare att bli av med svampen eller att den kommer tillbaka efter ett kort tag igen. 

 Använd hellre bomullstrosor än trosor i syntetmaterial. Sov gärna utan trosor, för att lufta underlivet. Vid återkommande svampinfektioner kan det vara en god idé att undvika tajta kläder.  

 Det kan göra ont att ha samlag, eftersom slemhinnorna i slidan är irriterade. Det kan därför vara en god idé att undvika det tills infektionen läkt ut. 

 Om klådan beror på att du har någon hudåkomma, exempelvis eksem, kan du vid behov använda en mjukgörande kräm. Även i det här fallet är det viktigt att inte tvätta sig för ofta eller med vanlig tvål, eftersom du då torkar ut huden och slemhinnorna ytterligare. 

 Om du gärna rakar dig är det klokt att använda en vass rakhyvel och rakgel- eller lödder. Raka medhårs hellre än mothårs. Du kan också smörja in dig med en mjukgörande kräm efteråt. Detta kan minska risken för inflammerade hårsäckar. 

 Ett sätt att förebygga klåda i underlivet är att inte använda tampong när du bara har flytningar eller blöder väldigt lite vid mens. Tamponger torkar nämligen ut slemhinnorna. 

 

Källa: 1177 Vårdguiden 

Oavsett vad orsaken till besvären är är det viktigt att söka hjälp, eftersom klåda och sveda i underlivet ökar risken för vestibulit.

LÄS MER: ”Vi kan inte leva normalt  efter gynoperationen”