Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
01:28Premium
Godkännandet gör Pfizers RSV-vaccin ABRYSVO till det första och enda vaccinet som är godkänt i EU för immunisering av gravida för att skydda spädbarn omedelbart från födseln.Godkännandet gör Pfizers RSV-vaccin ABRYSVO till det första och enda vaccinet som är godkänt i EU för immunisering av gravida för att skydda spädbarn omedelbart från födseln.Godkännandet gör Pfizers RSV-vaccin ABRYSVO till det första och enda vaccinet som är godkänt i EU för immunisering av gravida för att skydda spädbarn omedelbart från födseln.
1 AV 3
Vanligaste symtomen • Då är barnet som känsligast
2 AV 3
Godkännandet gör Pfizers RSV-vaccin ABRYSVO till det första och enda vaccinet som är godkänt i EU för immunisering av gravida för att skydda spädbarn omedelbart från födseln.
Foto: Pfizer
3 AV 3
Foto: Unai Huizi Photography / Shutterstock

RS-vaccin godkänt – kan ges till gravida

EU har godkänt ett vaccin mot RS-virus som kan ges till gravida kvinnor för att skydda nyfödda barn.

Det nya vaccinet är det första, och hittills enda, som godkänts i EU för immunisering av gravida och ska ge skydd från födseln upp till sex månaders ålder.

– Godkännandet av ABRYSVO i Europa är ett betydande framsteg i forskarvärldens ansträngningar att ge ett viktigt skydd mot RS-virus, säger Andreas Palmborg, medicinskt ansvarig för vacciner på tillverkaren Pfizer i Sverige i ett uttalande. 

Forskare har arbetat med att ta fram vacciner mot RS-virus sedan 1960-talet och för tio år sedan nådde man ett genombrott som ledde till att ett vaccin som skyddar äldre människor mot RS-virus – det första i sitt slag – godkändes tidigare i år, har TT tidigare rapporterat. 

Nästan alla barn smittas

RS-virus är en virusinfektion som oftast ger milda symtom som liknar en vanlig förkylning, men spädbarn och äldre riskerar att drabbas av allvarlig sjukdom. 

Nästan alla barn smittas av RS-virus under sina första levnadsår. För de allra flesta blir det inte särskilt allvarligt, och även om man kan smittas flera gånger under sitt liv blir följande infektioner oftast mildare. För äldre barn och vuxna är det nästan alltid som en förkylning.

Men små barn, och särskilt spädbarn, kan bli svårt sjuka med täppt näsa, slembildning, hög feber och svårt att andas.

Hösten 2021 var smittvågen av RS-virus den största på många år. Det berodde på att många av de små barnen då hade fötts under pandemin.

Under toppen av coronapandemin gjorde många allt för att minska smittspridningen, vilket ledde till att andra virus, som RS-viruset, inte spreds som de brukar.