Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Hälsa>Sjukdomar & besvär

Publicerad 22 mar 2018 13:00

Uppdaterad 22 mar 2018 16:23

Nya riktlinjer ska ge bättre vård vid endometrios

Endometriosdrabbade Hulda Andersson, 42: "Det finns fantastiska specialister på endometrios i Sverige men tyvärr är de alldeles för få och räcker inte till"

Endometriosdrabbade Hulda Andersson, 42: "Det finns fantastiska specialister på endometrios i Sverige men tyvärr är de alldeles för få och räcker inte till"

1/3

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Endometrios drabbar upp till var tionde kvinna i fertil ålder.  Nu publicerar Socialstyrelsen nationella riktlinjer för hur dessa kvinnor bör bemötas och behandlas.

Endometrios drabbar upp till var tionde kvinna i fertil ålder. Nu publicerar Socialstyrelsen nationella riktlinjer för hur dessa kvinnor bör bemötas och behandlas.

2/3

Foto: Fotolia

När menssmärtorna är så svåra att vanliga värktabletter inte hjälper är det dags att söka vård.

När menssmärtorna är så svåra att vanliga värktabletter inte hjälper är det dags att söka vård.

3/3

Foto: COLOURBOX

Vården av kvinnor med svåra underlivssmärtor till följd av endometrios måste förbättras. 

Det kräver Socialstyrelsen som nu för första gången publicerar nationella riktlinjer för hur dessa kvinnor bör bemötas och behandlas.

– Äntligen! Det här är ett steg i rätt riktning att se endometrios som den sjukdom det faktiskt är, säger Hulda Andersson som lider av endometrios.

Endometrios drabbar upp till var tionde kvinna i fertil ålder, vilket motsvarar upp emot 250 000 kvinnor i Sverige. Sjukdomen innebär att livmoderslemhinnan börjar växa utanför livmodern, vilket kan orsaka svårt smärta vid mens och/eller samlag, besvär i tarmar och urinvägar. Tillståndet kan också leda till ofrivillig barnlöshet.

– Det här är en ganska okänd sjukdom, men som drabbar många kvinnor. Ett klassiskt symtom är svår menssmärta, men då är det många som inte söker hjälp för att de tror att det ska göra så ont. Och om de söker hjälp händer det att de inte blir trodda eller får rätt diagnos, säger Elisabeth Eidem, utredare vid Socialstyrelsen.

"Ett klassiskt symtom är svår menssmärta, men då är det många som inte söker hjälp för att de tror att det ska göra så ont", säger Elisabeth Eidem, utredare vid Socialstyrelsen.

Foto: Socialstyrelsen

LÄS OCKSÅ: Endometrios – allt du behöver veta 

Inte "normalt"

Enligt de riktlinjer som myndigheten nu publicerar är tidig upptäckt central samt att kvinnorna får tillgång till rätt behandling.

– Men det bygger på att vården kan identifiera de här kvinnorna och att det finns multiprofessionella endometriosteam som kan ta sig an dem med svår sjukdom. Det finns på många ställen och på andra är sådana under uppbyggnad, men det finns fortfarande ojämlikheter över landet. I dessa team ingår inte bara en gynekolog utan exempelvis också smärtläkare, sjuksköterska, sexolog och fysioterapeut, säger Elisabeth Eidem.

Enligt Matts Olovsson, överläkare och gynekolog vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, bör kvinnan söka hjälp när menssmärtorna är så svåra att vanliga värktabletter inte hjälper och kvinnan i fråga inte fungerar "normalt".

– Det vill säga om smärtorna är så svåra att hon inte går till skolan eller inte deltar i idrotten eller inte kan gå till jobbet, säger Matts Olovsson.

LÄS OCKSÅ: Läkarna avfärdade Huldas smärta som mensvärk 

Fastnar i bukhålan

TT: Vad består behandlingen av?

– En bra start är att tro på deras berättelse, där har det i många fall sviktat. Sedan är det hormonbehandling som gäller med p-piller som är aktiva månadens alla dagar. Målet är blödningsfrihet genom att släcka ut mensen och äggstockarnas aktivitet, det vill säga ägglossningen. Många kvinnor blir väldigt mycket bättre eller helt besvärsfria. Man ser inte röken av dem efteråt.

Endometrios kan drabba kvinnor i alla åldrar. Ärftlighet är en riskfaktor, en långvarig tillika riklig mens är en annan.

Sjukdomen uppkommer av att mensblodet tar med sig fragment av livmoderslemhinnan och smiter ut i bukhålan där fragmenten får fäste och växer till. I normala fall ska kroppens immunförsvar ta hand om dessa celler, men så sker inte alltid.

– Om en kvinna har en långvarig och riklig mens kan man fundera på behandling i förebyggande syfte. Det kan ju dessutom finnas andra skäl till att man inte vill ha det så, säger Matts Olovsson.

Endometriosdrabbade Hulda Andersson: "Äntligen!"

Modejournalisten och stylisten Hulda Andersson, 42, har lidit av endometrios sedan tonåren, men fick sin diagnos först för tio år sedan. Förra året kom hon ut med en faktabok om endometrios. 

– Det var ganska många år som slösades bort på en jobbig sjukdom, fast jag kunde ha fått hjälp om det funnits någon gynekolog på vägen som gjort sin hemläxa, rent krasst. Det finns fantastiska specialister på endometrios i Sverige men tyvärr är de alldeles för få och räcker inte till, säger Hulda Andersson.

Hon tror att de nya riktlinjerna kommer att betyda mycket - om de efterföljs:

– Äntligen! Det här är ett steg i rätt riktning att se endometrios som den sjukdom det faktiskt är. Att man inte tar kvinnors hemska smärtor på allvar är ett jättestort problem överlag. Jag hoppas verkligen att de personerna med makt att påverka det här verkligen tar del av riktlinjerna och tar till sig av informationen. Det är väldigt många inom vården som skulle behöva läsa på.

Här kan du läsa mer om Hulda Andersson och hennes erfarenheter av att leva med endometrios.