Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Hälsa>Sjukdomar & besvär

Publicerad 5 dec 2016 13:03

Rachel, 25: "Jag lever med fruktansvärd smärta varje dag"

Rachel Batterby från Australien drabbades av borrelia efter drömresan till Sverige.

Rachel Batterby från Australien drabbades av borrelia efter drömresan till Sverige.

1/2

Foto: Youtube

"Jag lever med fruktansvärd smärta varje dag. Jag vaknar med smärta och somnar med smärta. Under mina värsta dagar har jag spasmer", säger Rachel.

"Jag lever med fruktansvärd smärta varje dag. Jag vaknar med smärta och somnar med smärta. Under mina värsta dagar har jag spasmer", säger Rachel.

2/2

Foto: Youtube

Efter drömresan i Sverige drabbades Rachel Batterby av svåra smärtor.

Först sex år och över 70 akutbesök senare har hon slutligen fått en diagnos.

– Jag lever med fruktansvärd smärta varje dag, säger 25-åringen i en hjärtskärande video som beskriver hennes vardag.

Varje dag vaknar Rachel Battersby med en enda fråga i huvudet: Kommer det här vara en bra dag eller en dålig dag?

De senaste sex åren har hon levt med konstant smärta. Vissa dagar är det så illa att hela kroppen krampar och hon tvingas ringa ambulans. Fram till i dag har hon blivit hämtad över 70 gånger.

I juni 2016 säger Rachel att hon slutligen fick en diagnos - kronisk borrelia.

Problemet: Sjukdomen är kontroversiell i hemlandet och Rachel får ingen behandling.

LÄS OCKSÅ: Borrelia – allt du behöver veta 

"Lever med fruktansvärd smärta"

I ett desperat försök att få vård i Tyskland har 25-åringen nu startat en insamling. I den känslomässiga videon visar hon bland annat upp ett 30 sekunder långt klipp när hon är mitt uppe i ett anfall.

– Jag lever med fruktansvärd smärta varje dag. Jag vaknar med smärta och somnar med smärta. Under mina värsta dagar har jag spasmer, berättar Rachel som har svårt att hålla tillbaka tårarna.

Mardrömmen började när Rachel som 19-åring reste till Sverige som utbytesstudent. Fyra månader in i vistelsen började hon få ont i ryggen och korttidsminnet började svaja.

– Jag kunde sitta på tunnelbanan och få en blackout. När jag vaknade upp var jag plötsligt på en helt ny station, säger hon när Hälsoliv når henne via Skype.

Väl hemma i Australien blev det bara värre och sedan dess har Rachels liv varit ett levande helvete. Hon vet inte när anfallen ska slå till eller hur illa det kommer vara.

– Det har hänt mitt i natten, när jag går på stan, på stranden. Det är fruktansvärt att inte veta. Jag tänker på det varje dag, säger hon.

LÄS MER: Så skyddar du dig bäst mot fästingar

"Vill bara bli frisk"

Borrelia är en bakteriell infektionssjukdom som sprids via fästingar. Varje år drabbas omkring 10 000 personer i Sverige. Om behandling uteblir kan det leda till svåra konsekvenser där sjukdomen attackerar lederna och nervsystemet, så kallad neuroborrelios som enligt 1177 Vårdguiden drabbar mindre än en av tio borreliapatienter. Sjukdomen behandlas med antibiotika, men även när infektionen är borta kan restsymtom bestå.

Rachels förhoppning är nu att få hjälp på en klinik i Tyskland och återfå kontrollen över sitt liv. I skrivande stund har hon fått in nästan 76 000 kronor via sin crowdfund-sida.

– Det finns så mycket snälla människor. Jag hade inte väntat mig det här, säger hon till Hälsoliv.

Diagnosen kronisk borrelia är omdebatterat i Australien. Den klassiska formen av borrelia behandlas som vanligt, men kronisk anses inte vara en accepterad diagnos. Den är ifrågasatt även i Sverige, där läkare tidigare varnat för "dyra och felaktiga" antibiotikabehandlingar på privatkliniker i Tyskland och Norge.

Relaterat