Yrsel är i de allra flesta fall helt ofarligt, men kan vara obehagligt.
1 AV 2
Huvudvärk som inte går över, långvarig hosta eller extrem trötthet är alla symtom att hålla koll på.
2 AV 2
Yrsel är i de allra flesta fall helt ofarligt, men kan vara obehagligt.
Foto: Shutterstock

Yrsel och illamående? Vanliga orsaker till att du blir yr

Yrsel drabbar de flesta någon gång i livet.

Även om det kan upplevas obehagligt är det oftast helt ofarligt – där orsaken kan vara något så enkelt som stress.

Docenten och överläkaren Mikael Karlberg går igenom de vanligaste orsakerna till yrsel och lär dig identifiera vad tillhörande symtom som illamående, huvudvärk och ostadighet kan betyda.

– Det finns alltid en liten del som kan vara farlig.

De flesta har nog upplevt yrsel på ett eller annat sätt någon gång i livet – kanske när du reser dig för snabbt, håller ett föredrag eller plötsligt när du ligger ner i sängen.

Även om det kan kännas olustigt är det oftast ofarligt, och yrsel som enda symtom tyder oftast inte på någon allvarlig sjukdom. 

Varför drabbas vi av yrsel?

Mikael Karlberg, docent och överläkare vid öron- näsa- halskliniken på Skånes universitetssjukhus i Lund, menar att många av fallen bokstavligen handlar om att kroppen känner sig ur balans.

– En fjärdedel handlar om att man har tappat förtroendet för sitt balanssinne. Det finns egentligen inget fel, men man bär sig åt som om man går omkring på änden av ett stup, det känns ungefär så.

Yrseln kan då bero på att signalerna mellan balansorganen, ögonen och rumsuppfattningen inte är samordnade eller feltolkas av hjärnan – något som även blir vanligare i takt med att kroppen åldras. Därför blir du också mer ostadig ju äldre du blir.

Mikael Karlberg berättar att det nu finns en ny internationellt godkänd betäckning för ett mer långvarigt yrseltillstånd: Persisterande postural-perceptionell yrsel, PPPY.

– Tillsammans med kristallsjuka utgör de två diagnoserna ungefär hälften av alla patienter.

Kristallsjukan: Vanlig orsak bakom plötslig yrsel

Kristallsjuka, eller godartad lägesyrsel, orsakas av att balansorganet inne i örat inte riktigt fungerar som det ska. Därför kan du plötsligt bli yr när du exempelvis rör på huvudet i vissa lägen, eller när du ligger ner eller sätter dig upp.

– Det går oftast att bota ganska snabbt, säger Mikael Karlberg och tillägger att det är bättre att uppsöka vård i stället för att ge sig på hemmaövningar om den är seglivad.

– Risken är annars att det blir fel, eller att du gör fel sorts övningar för din kristallsjuka.

Mikael Karlberg, docent och överläkare vid öron- näsa- halskliniken på Skånes universitetssjukhus. Foto: Privat

Yrsel och illamående? Kan bero på virus

Virus på balansnerven, även kallat vestibularisneurit, är också en vanlig orsak till plötslig och karuselliknande eller gungande yrsel. Vid virus på balansnerven är det även vanligt att du kan bli illamående och kräks. Tillståndet kan också uppstå om nervcellerna är skadade eller har åldrats.

Lågt och högt blodtryck kan påverka

Yrsel kan också orsakas av ett blodtrycksfall när du exempelvis reser sig snabbt och blodet sjunker lika fort. Något som är vanligt och som de flesta säkert redan har koll på, menar Mikael Karlberg.

– Det är vanligt framför allt hos tonåringar. Man har vuxit och plötsligt blivit två decimeter längre. 

Om du har lågt blodtryck är det mer vanligt att känna av blodtrycksfall ibland. 

Vid högt blodtryck är det däremot inte lika vanligt att känna av yrsel. Men vid ett väldigt högt blodtryck kan yrsel vara ett symtom tillsammans med trötthet och huvudvärk, enligt Riksförbundet hjärtlung.

Då är det viktigt att söka vård eftersom ett alldeles för högt blodtryck kan orsaka allvarliga sjukdomar som stroke, hjärtsvikt och förmaksflimmer för att nämna några. 

Ostadighet och gungande yrsel? Stress och ångest vanliga bovar

Sedan finns det så kallad fobisk yrsel som plötsligt kan uppstå i samband med oro, rädsla, stress eller ångest. Du kan plötsligt få svindelkänslor och känna dig ostadig vilket kan bli obehagligt.

– Det är jättevanligt. Det finns olika sätt som sätter i gång yrsel. Ett sätt är ångestsjukdomar eller panikångest som gör att man tappar kontrollen, och då blir kroppen rädd och talar om för en att: Hallå, du ska inte vara ute och gå, utan stanna hemma. Det är som en inbyggd försvarsmekanism.

För att jobba bort yrselsymtomen är kognitiv beteendeterapi ett effektivt verktyg.

– Man ska utsätta sig för detta, våga vara kvar i de otäcka situationerna så kroppen lär sig att det händer ingenting. Bota höjdskräck gör man genom att klättra i berg. Plötsligt känner man att det går bra.

Sjukdomar som orsakar yrsel

Ofta är det sjukdomar som är kopplade till balansorganen, enligt 1177.se.

 

Exempelvis Ménières sjukdom som ofta påverkar hörseln då trycket i innerörats vätskefyllda gångar inte fungerar som de ska. Det kan i sin tur även leda till yrsel.

 

Även hjärt- och kärlsjukdomar som påverkar blodkärlen, till exempel hjärtinfarkt.

 

Sjukdomar i nervsystemet som polyneuropati och migrän kan orsakar ostadighet och yrsel.

 

Vid svåra sjukdomar som påverkar de olika sinnesorganen, nerverna i kroppen och hjärnan. Exempel är infektioner, blodsjukdomar och tumörsjukdomar som spridits i kroppen.

 

Andra faktorer som läkemedel, alkohol och droger kan göra att kroppen

reagerar långsammare på olika nervsignaler från exempelvis balansorganen.

När är yrsel farligt?

Men det kan vara svårt att veta när man ska uppsöka vård för sin yrsel. Enligt Mikael Karlberg finns det andra symtom tillsammans med yrseln som bör tas på allvar.

– Att vara yr är ungefär 95 procent av fallen ofarligt. Men det finns alltid en liten del som kan vara farlig. Om man är jättekraftigt yr och aldrig har varit det tidigare, och knappt kan gå och stå, då ska man söka sjukvård.

Andra allvarliga symtom är kraftigt ont i huvudet, nacken, bröstet eller i ögonen.

– Då är det plötsligt mycket farligare. Eller om du får något annat neurologiskt symtom som att tappa känseln, ser dubbelt eller kan inte röra handen.

Vad kan det handla om då?

– Då kan det i värsta fall handla om en stroke.

Mikael Karlberg som möter många patienter med yrsel i sitt yrke vill slutligen trycka på två saker.

– Det är så stor skillnad mellan olika individer hur känslig man är. En del kan inte ens se en båt utan att bli sjösjuka. Andra kan segla jorden runt. Drabbas du av en yrselsjuka och är väldigt känslig blir du mycket sjukare.  

Men även att det mest handlar om en obehaglig upplevelse.

– Det är absolut mycket otäckare än vad det är farligt.