PCOS är en vanlig orsak till kvinnlig infertilitet, och man tror att var femte kvinna världen runt lider av syndromet.
Du har mycket hår på kroppen till exempel i ansiktet, på bröstet, magen och låren och får finnar är några symptom på PCOS.
1 AV 2
PCOS är en vanlig orsak till kvinnlig infertilitet, och man tror att var femte kvinna världen runt lider av syndromet.
Foto: Shutterstock.
2 AV 2
Du har mycket hår på kroppen till exempel i ansiktet, på bröstet, magen och låren och får finnar är några symptom på PCOS.
Foto: Shutterstock.

PCOS - hormonsjukdomen kan ha fått sin förklaring

PCOS är en vanlig orsak till kvinnlig infertilitet, och man tror att var femte kvinna världen runt lider av syndromet, av vilka tre fjärdelar har svårt att bli gravida.

I dag finns relativt lite kunskap om hormonsjukdomen. 

Men nu tror sig forskare i Frankrike ha hittat orsaken till PCOS. 

Victoria Petersson

PCOS står för polycystiskt ovarialsyndrom, och betyder kort och gott "många små äggblåsor på äggstockarna". Det upptäcks vanligen när personen försöker bli gravid.

– Det är den vanligaste hormonella rubbningen som påverkar kvinnor i reproduktiv ålder, men syndromet har inte fått så mycket uppmärksamhet, säger Robert Norman vid universitetet i Adelaide i Australien till New Scientist. 

Men nu verkar forskningen ha tagit ett kliv framåt, rapporterar New Scientist. Franska National Institute of Health and Medical Research har kommit fram till att syndromet kan triggas redan innan födseln, och beror på en ökning av hormonet anti-Müllerian (AMH) i livmodern. Hormonet i sin tur stimulerar en ökad produktion av testosteron. 

LÄS OCKSÅ: PCOS - sex symptom du aldrig ska ignorera

Syndromet kan vara ärftligt 

Kvinnor som har PCOS har 30 procent högre nivåer av hormonet än de kvinnor som inte lider av PCOS. Forskarna undersöker också om syndromet är ärftligt, genom att injicera hormonet i gravida möss och kunde då se att deras ungar sedan uppvisade symptom på PCOS. 

Det här är PCOS

PCOS ger ofta en eller flera av följande symtom:

Du har sällan eller aldrig mens.

Du har mycket hår på kroppen till exempel i ansiktet, på bröstet, magen och låren.

Du har finnar.

Du har lätt för att gå upp i vikt.

Du har svårt att bli gravid.

Du kan känna dig nedstämd och håglös.

Du har minskad sexlust

Källa: Vårdguiden 1177.se  

Men när forskarna injicerade cetrorelix, ett läkemedel som används vid IVF för att reglera hormonnivåerna, så kunde de se att mössen slutade visade PCOS-symptom. 

LÄS OCKSÅ: Hon rakar ansiktet för att sprida kunskap om PCOS

Forskare planerar människotester

Än så länge är det bara testat på möss, men försök på människor är på väg. 

Angelica Lindén Hirschberg, professor i gynekologi vid Karolinska institutet säger till DN att hon tycker resultaten är spännande, men att det kommer ta flera år innan det kan komma en ny behandling för PCOS. 

– Det är en djurexperimentell studie så man får vara försiktig med att dra några säkra slutsatser. Men generellt är det ett intressant resultat som öppnar för en ny förståelse av orsaken till syndromet och kan det leda till nya behandlingsmetoder är det jättebra, säger hon till DN