Övervikt kan öka risken för hjärtsvikt senare i livet.
Övervikt kan öka risken för hjärtsvikt senare i livet. Foto: Shutterstock

Övervikt kan öka risken för hjärtsvikt hos unga

Hjärtsvikt är ett allvarligt tillstånd som tar livet av tusentals svenskar varje år.

Nu visar en ny svensk studie att unga överviktiga kvinnor löper en flerfaldigt högre risk att drabbas.

– En potentiellt tickande bomb, säger Annika Rosengren, professor vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

Hjärtsvikt diskriminerar inte. Det drabbar både män och kvinnor i ungefär lika stor utsträckning, men män drabbas ofta tidigare i livet vilket också kan vara förklaringen till att forskningen främst varit fokuserad där.

Studien från Sahlgrenska Akademin har emellertid enbart riktat in sig på kvinnor. Och resultatet visar att det finns en stark koppling mellan övervikt hos unga och en ökad risk för hjärtsvikt senare i livet.

– Tack vare forskningen minskar dödligheten i hjärt-kärlsjukdom, men våra levnadsvanor riskerar att bryta den positiva trenden, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: 12 tidiga tecken på hjärtsvikt att se upp för

Vad är hjärtsvikt?

Hjärtsvikt innebär förenklat att hjärtmuskeln inte orkar pumpa ut tillräckligt med blod i kroppen - eller att väggarna i hjärtats kammare är för styva. Enligt Hjärt- och Lungfonden lider cirka 250 000 svenskar av tillståndet och 3000 dör varje år.

Tecken på hjärtsvikt - vanliga symtom

Kronisk hjärtsvikt kan vara svårdiagnosticerad eftersom de vanligaste symtomen är trötthet och andfåddhet. Om tillståndet är relativt milt kanske andnöden enbart dyker upp när du anstränger dig.

Vid akut hjärtsvikt är symtomen ofta mer potenta:

Kraftig andnöd

Rosslande andning

Kallsvettningar

Hjärtklappning

Ångest

Källa: Hjärt-lungfonden, Netdoktor

Att vi drabbas av hjärtsvikt kan exempelvis bero på att hjärtat tagit skada av kärlkramp eller en hjärtinfarkt, högt blodtryck eller störningar i hjärtrytmen.

Även diabetes och övervikt har visat sig ökat risken.

LÄS OCKSÅ: Hjärtinfarkt - 15 tecken som kvinnor & män missar

”En potentiellt tickande bomb”

Hjärtsvikt är vanligast vid hög ålder, men har på sistone krupit lägre ner i åldrarna. En teori är att det hänger ihop med ett ökat antal överviktiga, både i Sverige och resten av världen.

Tidigare forskning har visat att överviktiga män löper en högre risk för hjärtsvikt och enligt den senaste studien gäller samma sak kvinnor.

– Det här är första gången som fetma så tydligt har kunnat kopplas till hjärtsvikt hos unga kvinnor. Eftersom övervikt fortsätter att öka bland unga människor i Sverige så är det en potentiellt tickande bomb om dessa grupper tar med sig sin övervikt in i äldre år, då hjärtsvikt är vanligt förekommande, säger Annika Rosengren, professor vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

LÄS OCKSÅ: Experten: 7 vanliga tecken på blodpropp

Övervikt kan öka risken för hjärtsvikt

Studien är baserad på data från över 1,3 miljoner kvinnor. Forskarnas slutsats är att man redan vid BMI på 25, gränsen för övervikt, kan se en tydlig ökad risk för hjärtsvikt senare i livet. Vid svår fetma, BMI över 35, har risken fyrdubblats jämfört med normalviktiga.

Enligt samma pressmeddelande lever omkring 200 000 kvinnor i åldrarna 16-44 år med fetma i Sverige och den siffran fortsätter öka.

Forskningen kring hjärt-kärlsjukdomar har gått framåt de senaste 20 åren, men när det gäller hjärtsvikt går det betydligt långsammare.

Studien använder sig av data från det svenska födelseregistret, där kvinnors vikt registrerats tidigt i en graviditet. En begränsning i forskningen, som är publicerad i European Journal of Preventive Cardiology, är att det saknas viktdata vid uppföljningen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!