Överläkaren: Så vet du om du har gallsten

Gallstensbesvär kommer oftast efter du har ätit

Foto: gpointstudio - stock.adobe.com / 76887366

Gallstensbesvär kommer oftast efter du har ätit

Grillat med god sås och ett glas rött till. Rabarberpaj med grädde och gärna ett gott dessertvin till. 

Risken att få gallstensbesvär kan vara större på sommaren på grund av att man äter sämre och dricker mer, något som gallblåsan inte tycker om. 

Men hur vet man om det verkligen är gallstensbesvär? Vilka symtom finns? Och när behöver man göra en gallstensoperation? 

Andra har också läst

30 % av alla personer över 40 år har gallstenar. Det allra flesta har inga symtom. Om man har gallsten utan symtom så behöver man inte behandlas men har man upprepade anfall bör man överväga en gallblåseoperation i samråd med sin läkare. Kanske är du en av de olyckligt lottade som får anfall?  Det är bara cirka en tredjedel av de som faktiskt har gallsten som får riktiga anfall. 

Kostråd: Vad ska man undvika för att slippa gallsten?

Under sommaren är det lätt att äta mer onyttigt. Men det är svårt att säga exakt vilken mat som utlöser ett anfall.

– Vissa patienter anger att ett gallstensanfall utlöses av en viss typ av föda (t.ex fet mat, ägg och gröna äpplen) med detta verkar vara individuellt och några generella råd kring diet kan inte ges, berättar Marcus Reuterwall Hansson, kirurg och bitr. överläkare på Ersta Sjukhus. 

Gallans funktion är att finfördela fettet som finns i den maten vi äter. Gallsten utgörs vanligen av kristaller av kolesterol som bildas i gallblåsan och när de blir för stora och täpper till gallblåsan så kan det göra riktigt ont. Men det handlar inte bara om kost utan även om gener. Ärftlighet kan ha med saken att göra. 

LÄS MER: 5 magproblem och hur LCHF kanske kan hjälpa 

Så känns ett klassiskt gallstensanfall - vanliga symtom

Du får stark krampliknande smärta under höger revbensbåge, ibland med utstrålning mot ryggen eller höger skulderblad. 

Det kan göra ont uppe i magen vid mellangärdet. 

Smärtan kommer i attacker. 

Du känner dig uppblåst, bubblig och kallsvettig. Illamående är vanligt och ibland kan man kräkas. 

Smärtan lindras om man rör på sig. Om du har ihållande smärta (mer än 6 timmar), samtidig feber och/eller gulsot bör man söka vård på en akutmottagning.

Källa: Ersta Sjukhus

LÄS MER: Så fixar du din oroliga mage

Ultraljud visar om det finns gallsten

Det kan också vara så att smärtan är mer dov och ihållande och känns mer molande än krampartad. Ibland kan gallproblem ge en magkatarrliknande känsla. Ibland kan man missta gallstensbesvär för IBS. 

– Symtom från buken kan vara svårtolkade och det finns flertalet andra tillstånd som ger liknande besvär. Det omvända förekommer också, dvs att symtom som egentligen beror på något annat tillskrivs asymptomatiska gallstenar, fortsätter Marcus Reuterwall Hansson. 

Det är en svår diagnos att ställa men oftast är klassisk gallstensmärta så smärtsam att man söker läkarvård. Genom ett ultraljud kan man se gallstenarna i gallblåsan. 

Behandling: Ständiga anfall kan leda till operation

Vid svåra besvär kan det bli tal om operation. Kanske får man upprepade anfall eller har mer en molande smärta och något förhöjda levervärden. Det kan vara så att gallblåsan är inflammerad. Har man svåra besvär ska man söka vård. Vid eventuell operation tar man bort hela gallblåsan genom en titthålsoperation. Det är dock inte säkert att man blir helt symptomfri genom en operation eftersom det inte är ovanligt att man både har magkatarr och gallsten eller IBS och gallsten. En operation är en operation och det finns alltid vissa risker med narkos. 

– Innan en eventuell operation av gallblåsan ska man nogsamt gå igenom sina symptom med sin läkare, avslutar Marcus Reuterwall Hansson.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här