Rökning ökar risken för demens.
Rökning ökar risken för demens. Foto: Shutterstock

Ovanan som ökar risken för demens med 20 procent

Nu presenteras fler bevis för att rökning skadar hjärnan.

Forskning pekar på att ovanan ökar risken för sjukdomar som Alzheimers och demens.

Med upp till 20 procent, enligt en ny studie.

I Sverige insjuknar ungefär 25 000 personer årligen i demenssjukdomar, där Alzheimers sjukdom är den allra vanligaste. Tidigare studier har kunnat koppla rökning till inflammationer i kroppen, ett tillstånd som bland annat kan leda till demenssjukdomar.

En ny studie från Seouls nationella universitet visar att den som aldrig rökt har 29 procents lägre risk att insjukna i vaskulär demens på äldre dagar, till skillnad från de som röker. När det kom till Alzheimers låg procenten på 19.

I studien följde forskarna 46 000 män i 60-årsåldern under elva år.

LÄS MER: Forskarna: Så minskar du risken för demens

Så gick det för de som slutade röka

Att aldrig börja röka är så klart det bästa för hälsan. Men i det här fallet är loppet inte kört - även den som fimpar har mycket att vinna.

– På lång sikt fanns en tydlig koppling mellan att sluta röka och en minskad risk för demens, sa artikelförfattaren Dr Sang Min Park enligt The Sun och menar att detta borde användas för att motivera rökare att bryta ovanan.

I studien visade det sig att de som rökt länge men slutat fyra år tidigare hade en 14 procent mindre risk att utveckla Alzheimers senare i livet och 32 procents mindre risk att drabbas av vaskulär demens.

Sluta röka?

När man är i nikotinets grepp kan det kännas omöjligt att sluta, men det går faktiskt, och hälsofördelarna är många. Här kan du läsa om metoderna som hjälper dig att fimpa

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + produkter från The Body Shop Olive. Köp nu!