<p>Superkrafter. Forskare har upptäckt att oregano kan hjälpa mot svinkoppor.<br></p>
1 av 2: <p>Superkrafter. Forskare har upptäckt att oregano kan hjälpa mot svinkoppor.<br></p> Foto: ISTOCKPHOTO
Fungerande naturläkemedel är eftertraktade, i tider av ökad antibiotikaresistens.
2 av 2: Fungerande naturläkemedel är eftertraktade, i tider av ökad antibiotikaresistens. Foto: ISTOCKPHOTO

Oregano – forskarnas oväntade upptäckt

Oregano är en höjdare i bröd, tomatsås och på frasig, italiensk pizza.

Men utöver sina smakegenskaper kan den även förbättra hälsan.

Senaste upptäckten är att kryddan verkar funka som medicin mot svinkoppor.

Oregano förekommer flitigt i matlagningen kring Medelhavet. På italienarnas focacciabröd, pizza och pasta, till exempel. Men kryddan har även använts som naturmedicin i urminnes tider. Enligt folktro kan den gröna örten bland annat framkalla sinnesro, lycka och tur, samt lindra ömma muskler i ett varmt bad.

Två olika krämer

Och nyligen hamnade oreganons superkrafter i nytt ljus, efter en studie om dess inverkan på hudutslag. Det var svinkoppor specifikt som undersöktes, en infektion som vanligen drabbar barn.

Totalt 36 patienter delades in i två grupper, varav den ena försågs med en kräm innehållande oreganoextrakt och den andra en kräm med antibiotika. Tre gånger dagligen skulle salvan strykas på i ansiktet, under en veckas tid.

Friskare snabbare med oregano

Utvärdering av samtliga deltagare skedde på dag 2, 4 och 7. Och resultatet var anmärkningsvärt. I slutet av försöksperioden hade visserligen bägge grupper uppnått ett likvärdigt tillfrisknande, men förbättringen skedde mycket snabbare hos dem som behandlades med örter. Redan på dag 4 hade majoriteten av oreganopersonerna blivit av med 75 procent av blåsorna medan bara ett par av antibiotikapersonerna fått samma effekt, rapporterar Medical Daily.

I stället för antibiotika

Oreganons antibakteriella egenskaper har utnyttjats i huskurer i århundraden, men nu finns det alltså ytterligare anledning att bedriva vetenskaplig forskning på dess betydelse. Fungerande naturläkemedel är eftertraktade, i tider av ökad antibiotikaresistens.

 

LÄS OCKSÅ: Svinkoppor - så skyddar du ditt barn 

LÄS OCKSÅ: Här är fem kryddor som boostar din hälsa 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!