Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Alla med överrörlighet drabbas inte av besvär, men vissa kan få svåra symtom. Många patienter som får diagnosen EDS eller HSD har nedsatt arbetsförmåga, både på grund av smärta men även svår trötthet.Alla med överrörlighet drabbas inte av besvär, men vissa kan få svåra symtom. Många patienter som får diagnosen EDS eller HSD har nedsatt arbetsförmåga, både på grund av smärta men även svår trötthet.Alla med överrörlighet drabbas inte av besvär, men vissa kan få svåra symtom. Många patienter som får diagnosen EDS eller HSD har nedsatt arbetsförmåga, både på grund av smärta men även svår trötthet.
Alla med överrörlighet drabbas inte av besvär, men vissa kan få svåra symtom. Många patienter som får diagnosen EDS eller HSD har nedsatt arbetsförmåga, både på grund av smärta men även svår trötthet.

Så lindrar du din smärta – diagnosen många missar

Premium Smärta i leder och muskler, trötthet, leder som hoppar ur, lätt att få blåmärken och sömnstörningar.

Symtomgivande överrörlighet är en dold folksjukdom. 

Många drabbade missas, misstolkas och feldiagnosticeras av vården. 

– Det är en ”orphan diagnos”, de glömda patienterna som vi i branschen kallar det. Det är de övergivnas diagnos, säger smärtläkaren och forskaren Björn Bragée. 

Överrörlighet, eller hypermobilitet på läkarspråk, är mycket vanligt. Särskilt hos barn och kvinnor. Mellan 10 och 30 procent av befolkningen har en eller flera leder som är överrörliga. De flesta har inga besvär. 

Men överrörlighet kan också leda till en lång rad mer eller mindre svåra symtom. De vanligaste besvären är ledsmärta och muskelvärk och leder som är instabila, exempelvis knäskålar eller skulderleder som hamnar ur led, berättar smärtläkaren och forskaren Björn Bragée. 

LÄS PREMIUM GRATIS I EN VECKA

Få tillgång till hela Expressens digitala värld.

Allt detta ingår:

  • Alla artiklar på Expressen.se och i Expressen–appen
  • E-tidningen – upptäck dagens Expressen och utvalda magasin
  • Dela din prenumeration med upp till 3 personer
  • Ingen bindningstid – säg upp när du vill
Alla läsare kan använda den fria provperioden en gång. Därefter är priset 89 kr/mån. Tillsvidareprenumeration. Ingen bindningstid – säg upp när du vill.

Genom att klicka på “STARTA PREMIUM” godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.