Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Smärta i rygg och nacke kan försämra din livskvalitet avsevärt. Det kan finnas en rad orsaker bakom besvären.
Smärta i rygg och nacke kan försämra din livskvalitet avsevärt. Det kan finnas en rad orsaker bakom besvären.
Smärta i rygg och nacke kan försämra din livskvalitet avsevärt. Det kan finnas en rad orsaker bakom besvären.
1 AV 2
Endorfiner är mycket effektiva mot smärta.
2 AV 2
Smärta i rygg och nacke kan försämra din livskvalitet avsevärt. Det kan finnas en rad orsaker bakom besvären.
Foto: Shutterstock

Ont i ryggen: 5 vanliga problem och lösningar

Ischias, ryggskott, diskbråck och lumbago - ryggsmärta kan ha en lång rad orsaker som leder till en jobbig vardag med dålig livskvalitet.

Men kunskap kan hjälpa. Här hittar du symtom som avslöjar roten till det onda, rätt behandling och råden som kan förebygga ryggont.

Människan byggdes inte för att sitta på en stol. Ryggsmärta är en av de vanligaste anledningar till smärta och värk. Var tredje svensk drabbas varje år.

Ryggsmärtor kan uppstå av olika skäl, men ofta kommer det med åren. Vilka gener man har spelar stor roll. Olyckor och fall kan ställa till det i ryggen, men minst lika ofta är det ett stillasittande liv med dålig hållning och svaga muskler som orsakar det onda.

Om nerverna kommer i kläm, skadas eller triggas av muskelproblem kan det resultera i jobbiga smärttillstånd med funktionsbortfall och domningar.

Svante Berg, överläkare på Stockholm Spine Center och specialist i ortopedisk kirurgi, tycker inte att man ska tiga och lida. I stället ska man få hjälp att komma i gång, kanske via en sjukgymnast:

- Det är inte säkert att man får några symtom om man är aktiv med träning.

Vill man minska risken för ryggont vill han dessutom rekommendera rökstopp, eftersom rökning ger en bevisat höjd risk, och om möjligt att se över sin övervikt.

- Om du köper en släpkärra på Bauhaus med maxlast på 500 kilo och så kör du 1000 kilo - det funkar inte i längden. Kroppen är byggd för en viss belastning.

LÄS OCKSÅ: 7 typer av smärta du bör hålla koll på

OLIKA TYPER AV RYGGSMÄRTOR

1. Ischias – smärta lågt i ryggen som strålar

Vad är ichias?

Ischiasnerven som löper från ryggraden på höftnivå ner mot fötterna retas eller kommer i kläm någonstans på vägen. Oftast sker det ganska nära ryggraden.

Vad beror ischias på?

Antingen kan triggerpunkter i muskeln ligga och reta på nerven, eller så är muskeln så spänd att den klämmer åt nerven. Det kan också bero på att det finns en förträngning mot nerven från en disk eller benpålagringar.

Vilka är symtomen på ischias?

Smärtan sitter ibland lågt i ryggen och strålar framför allt ner mot benen. Vissa rörelser gör extra ont. Ibland kan man få känselbortfall och muskelsvaghet.

Hur behandlar man ischias?

Beror på orsaken. En muskelorsakad ischias lindras med antiinflammatoriska smärtstillande och mild rörelse.

Hur förebygger man muskelorsakad ischias?

Man behöver ofta stärka muskulaturen och/eller hjälpa musklerna att slappna av. Är det den djupa päronformade rumpmuskeln (piriformis) som krampar behövs stretchning eller massage. Är det den djupa höftböjarmuskeln iliopsoas som blivit försvagad kan man behöva hjälp med att aktivera den, sedan måste man jobba med att inte svanka för mycket. vägen dit handlar ofta om att stärka bukmuskulaturen. Pilatesträning är ett bra sätt att komma åt de djupare musklerna.

- Har du ett starkt bäcken blir det lättare för ländryggen, säger AnnaLena Åberg.

Är det orsakat av nervtillklämning kan man behöva hjälp med att få bort nervtrycket.

- Om man får sänkt diskhöjd så passar inte de små ”facettlederna” mellan kotbågarna riktigt mot varandra längre och kan därför utveckla smärtande arthros, säger Svante Berg.

Har man artros mellan fasettlederna blir utrymmet mellan diskarna mindre.

Vad är falsk ischias?

När ischias inte orsakas av en skadad disk brukar det kallas "falsk ischias". Det ger ofta en diffus smärta som lyckligtvis brukar svara bra på behandling.

LÄS OCKSÅ: Vanliga orsaker till att du har ont i ryggen

2. Ryggskott - skarp smärta i ländryggen

Vad är ryggskott? 

Ryggskott är en snabbt påkommande skarp smärta i ländryggen där ryggen blivit "låst", krampande muskler och kraftigt nedsatt rörelseförmåga. Ibland med utstrålande smärta ned i benet = lumbago ischias.

Vad beror ryggskott på?

Det är oftast en kramp som utlöses av spända ryggmuskler, eller så kan krampen bli en följd av försvagad, degenererad disk. Vanligt är att det utlöses av att man lyft tungt i ett vridläge. Vanligaste ryggskottsmuskeln är biffen, den långa ryggmuskeln som man har en på var sida om bakre ryggen.

Vilka är symtom på ryggskott?

Plötslig och ofta kraftig smärta någonstans i ryggen, oftast i ländryggen. Ordet ryggskott kommer sig av att man ibland kan höra en smäll, som ett pistolskott, då de små facettlederna låser sig till följd av det starka muskeltrycket från ryggmusklerna.

Hur behandlar man ryggskott?

Antiinflammatorisk medicin och moderat rörelse hjälper till. Undvik drag och kalla bad. Försök töja ut krampande muskler.

Hur förebygger man ryggskott?

När smärtor och stelhet lagt sig, stretchning av rumpa, baksida och lår. Musklerna kan behöva stärkas upp genom specialanpassade övningar, man kan behöva träna de små stabiliserande ryggradsmusklerna samt bukens och bäckenets muskler. Pilatesträning hjälper många.

För tidigt påbörjad förebyggande behandling kan förvärra smärtan.

LÄS OCKSÅ: Ont i övre delen av ryggen? Så vet du om det är farligt

3. Diskbråck - smärta strålar ut i benen

Vad är diskbråck?

Diskbråck är när en del av diskens innehåll pressa ut, och då ofta hamnar så att en nerv kommer i kläm. Diskbråck är vanligast mellan 20- och 60-års ålder.

Vad beror diskbråck på?

Friska diskar får aldrig diskbråck, först måste disken ha fått degenerativa förändringar. Själva diskbråcket kan uppstå om trycket på disken blir för stort, ofta vid vridmoment när man vrider och lyfter samtidigt. Ofta kan det också uppstå till följd av långvariga muskelspänningar - ligger muskeln på ena sida runtomkring och trycker är det lätt hänt att en del av disken kläms ihop skadas. Andra orsaker är om man springer på hårt underlag, är överviktig och väldigt stel - eller överrörlig. Vissa får diskbråck i sömnen – vilket är fullt möjligt då den bakomliggande orsaken  är genetisk.

Vilka är symtom på diskbråck?

Utstrålande smärta i något av benen. Ibland även domningar och muskelsvaghet. Det flesta har ont i ländryggen bara precis i början när diskbråcket kläms ut, men kan ha ohyggligt ont i benet några dagar och behöva starka tabletter tills det gett med sig. 

Kan man bota diskbråck?

Nej, inte spontant, men vid allvarligare fall eller fall där man inte blivit bra på 6-8 veckor kan man behöva opereras. "Det man säger är att om det är så illa att man inte kan kissa eller bajsa - då måste man in akut inom sex timmar och operera sig - det är väldigt sällsynt." Dock kan smärtan ge med sig. Är det ett vanligt diskbråck, att det krampar i ryggen, du har funktion, då ska man inte vara still, då ska man hålla i gång.

Vad ska man göra?

Kiropraktorns råd: Om du misstänker en skada (diskbråck) är det bra om du lägger på kyla på ryggen för att minska svullnad och smärta. Lägg kyla på ryggen. Exempelvis is eller en påse frusna ärtor (som formar sig bra utefter ryggslutet). Ha alltid tyg emellan om det är minusgrader så det inte blir frostskador. Låt ligga 20-30 min. Ta bort kylan 5-10 min och upprepa gärna under första dygnen.

Hur förebygger man diskbråck?

 Se  till att ha en bra muskelkorsett och rök inte då det förstärker den genetisk styrda disdegenerationen..

 4. Diskprotrusion – behöver inte ge symtom

Vad är diskprotrusion?

Diskprotrusion innebär att disken buktar ut på någon sida. Det uppstår när trycket blir för högt på disken så att den blir tillplattad på ena sidan. Det är mycket vanligt och många har inte ont av att sina tillplattade diskar.

Vad beror diskprotrusion på?

De kan uppstå om trycket på disken blir för stort, ofta vid vridmoment när man vrider och lyfter samtidigt. Där tar du i och lyfter - då lättast skada. Ofta kan de också uppstå till följd av långvariga muskelspänningar - ligger muskeln på ena sida runtomkring och trycker är det enkelt att den skadas. Andra orsaker är om man springer på hårt underlag, är överviktig och väldigt stel - eller överrörlig.

Vilka är symtom på diskprotrusion?

Många har inga symptom alls, andra kan ha ständig problem med smärta. Om disken buktar ut så att den retar eller klämmer åt nerver.

Hur botar man diskprotrusion?

Det behöver man sällan göra. Med åren blir diskarna lite tillplattade, det är bland annat därför man blir kortare med åldern.

Hur förebygger man diskprotrusion?

Genom att tänka på hur man lyfter, undvika vridningar med belastning och hålla muskulaturen runt kotpelaren stark.

5. Lumbago

Vad är lumbago?

Lumbago betyder ont i ryggen. Termen används oftast vid ryggskott eller mera långvarigt ryggont.

Vad beror lumbago på?

Orsakerna kan vara ryggskott, disksdegenerering, felaktig hållning - kort sagt något av de här listade problemen

Ont i ländryggen? Svanskotan? Ryggen? Nacken?

För den som vill veta vad ryggvärken beror på är första frågan:

Var gör det ont?

Ryggen kan delas in i fyra zoner: Nacke, bröstrygg, ländrygg och korsryggen (i bäckenhöjd).

• Ländryggen. Den allra vanligaste platsen för ryggvärk är i ländryggen, precis nedanför bröstkorgen. Där skyddas ryggen varken av revbenen eller av höftbenen. Lumbago är ett annat ord för ländryggssmärta, det betyder helt enkelt att man har ont i ländryggen.

• Nacken är också en känslig plats, den bär på ett tungt huvud, är mycket rörlig och dessutom utsatt för spända muskler i nack- och axelpartiet.

• Korsryggen. I regionen ner mot bäckenet kan såväl stela som överrörliga få problem. Det är inte ovanligt bland kvinnor som har fött barn och gravida. Men också stela män och kvinnor kan få ont här.

• Bröstryggen. Bröstryggen stabiliseras av revbenen, men kan ändå drabbas av smärtor, inte sällan kopplat till muskulaturen.

Varför har jag ryggsmärta?

Den andra frågan som behöver få ett svar är:

Varför gör det ont? 

Det finns fyra huvudorsaker till smärta - var och en kan drabba olika delar av ryggen, även om vissa delar är mer utsatta.

• Skelettet. Kortfattat kan smärtan orsakas av skador på kotorna och lederna (det vill säga skelettet). Skelettorsakade ryggsmärtor kan handla om antingen fysiska skador, åldersförändringar, benskörhet och ledinflammationer. Artros och artrit är också kopplad till rörelseapparaten. Dem gör man inte så mycket åt på egen hand, även om det också här är viktigt att upprätthålla rörlighet och god blodcirkulation.

• Diskarna utsätts för åldersförändringar redan tidigt i livet. Det kan leda till att de tappar höjd, buktar ut eller inte fungerar mekaniskt på rätt sätt. Att den börjar göra ont kan bero på antingen felaktig belastning, att man exempelvis lyfter tungt och vrider, eller för att musklerna runtomkring inte kan skydda dem ordentligt för att de är för svaga eller för spända. Om de bli tillplattade eller buktande kallas det protrusion. Diskbråck är när disken brister och delar av innehållet trycks ut. Detta händer framför allt yngre personer, vanligast i 35-40 årsåldern.

• Musklerna. Ryggsmärta kan bero på att musklerna är spända, svullna eller för svaga. Om musklerna på ena sidan är mer ihopdragna kan det leda till en snedbelastning av ryggen. Antingen kan smärtan vara muskulär i sig själv - alltså att man har skadat en muskel och att den därför gör ont. Om en muskelgrupp är för svag, vanligen bukmuskulaturen, måste andra kompensera vilket i sin tur kan göra att ryggen inte får rätt utgångsposition.

• Nerverna. Smärtan kan orsakas av nerverna i sig. Antingen kan de hamna i kläm på grund av någon av de tre ovanstående faktorerna eller så kan nerven bli inflammerad eller smärtöverföringen "haka upp sig" så att nerven ligger och signalerar smärta av sig själv.

• Ischias brukar innebära att man har nervsmärta ner i ett av benen, och detta kan vara orsakat av att en utgående nervrot från ryggen kommit i kläm. Men ischias kan också orsakas av att triggerpunkter i muskulaturen ligger och signalerar smärta in till nerven. Förr skilde man på "falsk ischias" - muskelorsakad - och "äkta ischias".

I några fall kan ryggvärk också skvallra om allvarligare tillstånd såsom benskörhet, reumatism eller tumörsjukdomar.

Men det vanligaste är trots allt att musklerna är med och skapar ryggont.

Lumbagon är ett typiskt exempel.

- Brister i bukmuskulaturen som gör att både bäcken och framför allt ländryggen hamnar i fel position, att man blir för svankig, säger Svante Berg, på Stockholm spine center.

- Tron på att det är bra att svanka är betydligt överdriven. Det är bättre att sitta som en hösäck.

Enligt kiropraktorn AnnaLena Åberg, med över 20 år i branschen, beror ländryggssmärta ofta på att iliopsoas, den djupa höftböjarmuskeln, är försvagad.

- När bäckenet inte är i en korrekt position så lägger iliopsoas av. Många kvinnor, ja nästan alla, som har ländryggsproblem är för svaga i sitt bäcken, säger hon.

Hur slipper jag smärtan?

Den tredje, och kanske viktigaste frågan, är:

Hur ska man slippa smärtan?

Det beror på varför man har ont.

Akut ryggvärk kan komma plötsligt, men ofta vet man med sig att man gjort en oväntad rörelse, legat konstigt lyft mer än man borde eller vad det kan vara.

Akut, kortvarig muskelorsakad smärta kan ofta lösas med värktabletter och rörelse. Förr fick man råd om vila, men det förlänger det onda.

- Allt som ökar cirkulationen hjälper. Rörelse, akupunktur, laser, stretchning, läkemedel. Massage brukar vara jättebra, säger AnnaLena Åberg, som ger rådet att kombinera rörelsen med smärtstillande eller antiinflammatorisk medicin så att man inte låter smärtan förvärrar muskelspänningen.

- Om du får bort smärtan kan du jobba med muskeln så att du kan du slappna av och bli starkare igen. Det sparar du ett par tre veckor på.

I det här skedet ska man dock inte lägga på belastning, man ska utföra rörelser som förbättrar cirkulationen och hjälper muskeln att slappna av och återhämta sig.

Är det ett diskbråck hjälper inte träning och akupunktur alls. Då rekommenderar AnnaLena Åberg kyla, smärtstillande och vila. En frusen ärtpåse över det onda det första dygnet kan mildra svullnaden och därmed smärtan.

– Vid ett akut diskbråck finns det inte så mycket att göra de första veckorna. Det man säger är att om det är så illa att man inte kan kissa eller bajsa - då måste man in akut inom sex timmar och operera sig, men det är väldigt sällsynt, säger AnnaLena Åberg.

- I annat fall avvaktar man ofta kroppens egen läkprocess som innebör att de flesta diskbråck skrumpnar ihop och slutar ge nervtryck Denna process är bara tidsberoende, ingen behandling kan påskynda detta. Ett fåtal patienter behöver få sitt diskbråck avlägsnat, enligt Svante Berg.

I annat fall avvaktar man ofta kroppens egen läkprocess.

Det finns ett knep för att ta reda på om smärtan beror på kramp eller något annat:

– Om du är osäker på om det är skada eller kramp, prova om du kan gå på hälarna respektive tårna. Kan du det är det nästan alltid kramp och då ska du gärna röra dig för att tillföra cirkulation och minska på krampen, säger AnnaLena Åberg.

Vid ryggskott kan man bli hjälpt av behandlingar av exempelvis sjukgymnast, kiropraktor, naprapat, osteopat, akupunktör, massörer med flera.

Vid akut ryggsmärta - sök vård

Vid nervsmärta som är triggerpunktsorsakad kan rörelse och en förbättrad cirkulation hjälpa till, är den primärt orsakad av nervtillklämning är det svårare att själv göra något åt den.

Men om man får en akut smärta där kroppen inte fungerar som den ska finns det skäl att ta tillståndet på allvar. Om man inte kan röra sig, tappar känseln eller har svårt att gå på toaletten, då behöver man söka vård akut.

Den andra sortens smärta är den kroniska. Kronisk ryggvärk kallas smärtan när den har varat i mer än tre månader. Långvarig ryggsmärta är en vanlig orsak till sjukskrivningar och förtidspension (sjukersättning), och ju längre man låter det onda få fortsätta desto svårare är det att bryta smärtcirkeln. Därför ska ingen tiga och lida utan söka hjälp om inte smärtan ger sig efter några dagar.

Här finns det sjukgymnastik och smärthantering som lindrar. För de allra flesta är en aktiv vardag med lagom mycket rörelse och program för att stärka muskulaturen av godo, men där behövs det mer individualiserade råd. Ofta är speciellt magmuskulaturen viktig att stärka upp.