Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Läkaren Gunilla Hasselgren svarar på läsarnas frågor varje vecka.Läkaren Gunilla Hasselgren svarar på läsarnas frågor varje vecka.Läkaren Gunilla Hasselgren svarar på läsarnas frågor varje vecka.
1 AV 3
Foto: Shutterstock
2 AV 3
Läkaren Gunilla Hasselgren svarar på läsarnas frågor varje vecka.
Foto: TOMMY PEDERSEN
3 AV 3

Ont i fötterna? Läkaren om möjliga orsaker

Fötter som ömmar och känns svullna kan ha många orsaker.

Här ger läkaren Gunilla Hasselgren, specialist i allmänmedicin och medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet, sina bästa råd.

Läsarfråga: För tre veckor sedan fick jag problem med fötterna. Det började med att trampdynorna fram kändes svullna, utan att vara det, och känseln minskades. Det ömmar och bränner också under fötterna. Det minskar när jag går ute. Vad kan det vara?

Läkaren svarar: Störda känselsignaler

Det finns olika tillstånd som kan förklara dina symtom, men de måste först sättas i sitt sammanhang. Det ter sig som en känselrubbning, det vill säga att nerverna i fötterna som skickar känselsignaler till hjärnan är nötta eller störda i sin funktion.

Det är inte vanligt att det kommer så plötsligt som du beskriver. Känselrubbningen kan orsakas av bland annat åldersförändringar, blodbrist eller diabetes. Flera orsaker finns som läkemedel eller genomgången cancerbehandling med flera.

Fötter, ben och din blodcirkulation bör undersökas

Man behöver alltså höra din hela sjukhistoria för att kunna göra en bedömning. Fötter, ben och din blodcirkulation bör undersökas. Att det känns bättre när du går kan tyda på att blodcirkulationen har något med det att göra. Alternativt blir känselsignalerna distraherade av att du promenerar och du märker inte av störningarna som du känner mer i vila.

Läkaren svarar

Gunilla Hasselgren är specialist i allmänmedicin och medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet.

Skicka dina frågor till: lakare@expressen.se

Om utredningen visar att du har bra cirkulation och ingen blodbrist, och om man sett över dina eventuella läkemedel eller andra sjukdomar som kan påverka, kan det landa i diagnosen PNP, då känselnerverna i fötterna inte fungerar som tidigare. Det finns ingen behandling som kan återställa känseln, men en tröst kan vara att det inte brukar bli värre. Man får hitta strategier för att störa ut obehaget, ha bra skor och vara noga med fotvård.