Värk i knän och fötter kan påverka livskvaliteten rejält.
Värk i knän och fötter kan påverka livskvaliteten rejält. Foto: Shutterstock

Ont i fötter och knän - kan det vara reumatism?

Smärta i fötter, knän och leder blir vanligare ju äldre vi blir. Och ibland är det inte helt enkelt att hitta den faktiska orsaken.

Läkaren Gunilla Hasselgren, specialist i allmänmedicin och medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet, förklarar.

Gunilla Hasselgren

Läsarfråga: Min mamma som är lite över 70 år har väldigt ont i fotleder och knän, ofta när hon sitter eller ska sova. Fötterna blir svullna när hon promenerat och hon kan vakna av smärta på natten. Ofta blir fötterna varma och då kan hon knappt gå. Hon har varit på vårdcentralen, det enda de har gjort var att rekommendera Voltaren, vilket lindrar smärtan i knappt en timme. Kan det vara reumatism?

Läkaren svarar: Voltaren har ingen effekt

Läkaren Gunilla Hasselgren, specialist i allmänmedicin och medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet Foto: TOMMY PEDERSEN

Jag blir fundersam över att hon inte fått fler råd än att ta Voltaren. Det är förmodligen gelen som rekommenderats, och den har ingen större effekt. Dessutom ska man vara försiktig med gelen under sommarmånaderna då man kan få röda utslag om solen lyser på de insmorda områdena. Voltarentabletter använder vi i heller inte i någon större utsträckning i vården på grund av dess biverkningar. Om man önskar inflammationsdämpande behandling finns andra alternativ. 

Om fötterna blir svullna över dagen behöver din mamma använda stödstrumpor och sätta gärna sätta upp fötterna på en pall när hon vilar.  

Man kan även kontrollera hur blodförsörjningen till benen är. Om den är dålig kan det orsaka smärta. Man mäter då blodtrycket i fötterna och jämför med blodtrycket i armen. Det kan man göra på vårdcentralen med en så kallad Dopplermätare.

Symtomen talar mer för artros

Om det handlar om artros är det bra att ta paracetamol regelbundet för att hålla nere smärtan. Då kan man röra sig lättare och därmed motverka mer smärta. Paracetamol finns i Alvedon och Panodil. För besvär i lederna kan man även få hjälp av en sjukgymnast/fysioterapeut. Om man stärker musklerna kring lederna minskar smärtan och lederna fungerar bättre. 

På din beskrivning kan man inte säkert säga att det inte är reumatisk sjukdom, men symtomen talar mer för artros i lederna. Det finns blodprover man kan ta för att se om besvären har med reumatism att göra. 

Fråga doktorn

Gunilla Hasselgren är specialist i allmänmedicin och medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet.

Skicka dina frågor till: lakare@expressen.se