Cancer är en komplicerad sjukdom och kan vara svår att upptäcka.
1 av 2: Cancer är en komplicerad sjukdom och kan vara svår att upptäcka. Foto: Shutterstock
Australiska forskare säger sig ha hittat en metod som kan hitta sjukdomen på tio minuter.
2 av 2: Australiska forskare säger sig ha hittat en metod som kan hitta sjukdomen på tio minuter. Foto: Shutterstock

Nytt test kan upptäcka cancer på 10 minuter

Cancer är en krånglig sjukdom att hitta i tid.

Dels för att det finns över 200 olika varianter och dels för att folk söker vård först vid symtom.

Nu har australiska forskare utvecklat ett test som påstås upptäcka cancer på tio minuter.

Cancerforskningen är en enorm apparat och genombrott görs hela tiden. Senast i november skrev Hälsoliv om ett nytt blodprov som lovade upptäcka sjukdomen både snabbare, effektivare och mer träffsäkert än tidigare metoder.

Och nu säger sig forskare från Australien ha nått ytterligare framgångar i jakten på att upptäcka cancer i ett tidigt skede.

I en nypublicerad studie hävdar författarna att cancer bildar unika DNA-strukturer när de placeras i vatten. Detta har i sin tur lett fram till en ny metod som ska vara både billig och portabel. 

– Just nu kollar folk bara upp sig om de har symtom. Vi vill att screening för cancer ska vara en del av en vanlig hälsokontroll, säger medförfattaren Abu Sina enligt CNN.

LÄS OCKSÅ: Enkelt blodprov kan avslöja cancer i tid 

Tar bara tio minuter och kräver knappt ingen utrustning

Testet, som uppges ta bara tio minuter, har än så länge inte provats på människor. Däremot har man analyserat över 200 blod- och vävnadsprover och upptäckt cancer med 90-procents träffsäkerhet.

Hittills har det enbart använts för att hitta bröst- prostata-, tarm- lymfkörtelcancer, men förhoppningen är att det ska täcka in många fler, om inte alla, cancertyper.

– Fördelen med den här metoden är att den är enkel och kräver knappt en utrustning. Du kan utföra det med väldigt lite resurser, säger forskaren Laura Carrascosa.

Nästa steg för forskargruppen är just nu kliniska studier för att samla på sig mer information och förfina metoden.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande