Foto: iStock

Ny svensk forskning kan hjälpa diabetiker

Risken att dö i hjärt- och kärlsjukdomar ökar för diabetessjuka som får blodtryckssänkande läkemedel – tvärtemot tidigare rekommendationer gällande mediciner.

Det visar en ny studie från Umeå universitet.

Mattias Brunström, läkare och doktorand vid Umeå universitet är huvudförfattare till studien som publiceras i ansedda British Medical Journal. I studien har man studerat effekterna av blodtryckssänkande behandling hos diabetespatienter.

– Det vi sett är att diabetiker som hade ett systoliskt blodtryckvärde under 140 och fick behandling hade en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar kontra de som inte fick behandling. Vår analys visar att det är en riskökning på 15 procent, säger Mattias Brunström, knuten till Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin till TT.

LÄS MER: Nya succémedicinen som räddar diabetiker

Diabtiker har ofta högt blodtryck

Just personer med diabetes lider ofta av just högt blodtryck. Enligt Mattias Brunström handlar det om 50 procent av alla fall. Därför har också tidigare rekommendationer varit att patienterna ska få intensiv behandling med blodtryckssänkande läkemedel – något som nu alltså visat sig var skadligt för dem med systoliskt blodtrycksvärde under 140 Hg.

– Jag tycker att våra resultat gör det hela lite enklare. De patienter som ligger över 140 i mätningar bör få ytterligare läkemedel. För dem som är under den siffran kan ytterligare läkemedel i stället vara skadligt.

LÄS OCKSÅ: Högt blodtryck? Det här kan du göra åt det

Gäller typ 2-diabetes

Resultaten bygger dock nästan uteslutande på data från patienter med typ 2-diabetes och tidigare läkemedelsbehandling för högt blodtryck. Mattias Brunström poängterar därför att det inte går att dra slutsatser kring patienter med typ 1-diabetes. Nästa fas är nu att göra mera detaljerade analyser över åldersspann och hur länge patienten varit drabbad av diabetes.

Fakta: Studien

I studien har det gjorts översikt och meta-analys av medicinsk litteratur.

Genom analys av publicerade studier har forskare studerat effekterna av blodtryckssänkande behandling hos patienter med diabetes.

Studien visar att blodtryckssänkande behandling påverkas av vilket blodtryck patienten har innan behandlingen ges.

Om det systoliska blodtrycket innan behandlingsstarten var högre än 140 mm Hg minskade risken att drabbas av död, stroke och hjärtinfarkt.

Om systoliskt blodtryck innan behandlingsstart däremot var lägre än 140 mm Hg ökade istället risken att dö i hjärt-kärlsjukdom.

Källa: Umeå universitet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!