Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA>SJUKDOMAR & BESVÄR

Publicerad 7 dec 2017 16:14

Ny studie: P-piller ökar risken för bröstcancer

1/2

Foto: Fotolia

2/2

Foto: Fotolia

P-piller sänker inte bara kvinnors livskvalitet

Nu larmar danska forskare om att hormonella preventivmedel dessutom ökar risken för bröstcancer med i snitt 20 procent.

– Det är första gången i världen vi har en undersökning av denna storlek, säger forskaren Øjvind Lidegaard.

Forskarna har följt totalt 1,8 miljoner danska kvinnor mellan 15 och 49 år från 1995 fram till 2012. Genom att matcha ett unikt hälsoregister med ett cancerregister kunde de se ett tydligt samband: Kvinnorna som använde hormonella preventivmedel hade i snitt 20 procents ökad risk för bröstcancer, skriver TIME.

Øjvind Lidegaard, professor på Rigshospitalet, är huvudförfattare till studien som nyligen publicerades i New England Journal of Medicine.

– Det är första gången i världen vi har en undersökning av denna storlek, där vi har kunnat bestämma risken för bröstcancer jämfört med hur lång tid kvinnan har använt preventivmedlet, säger han till Politiken enligt TT.

LÄS OCKSÅ: Alla kvinnor mår inte bra av p-piller

Två studier om hormonella preventivmedel på kort tid

För bara en månad sedan publicerade Øjvind Lidegaard och hans kollegor en annan studie som visade på ett samband mellan hormonella preventivmedel och självmordsförsök och självmord. Med dessa studier som bakgrund hoppas forskaren att läkare och barnmorskor blir bättre på att informera om risker, samt att följa upp utskrivning av preventivmedel.

– För vissa kvinnor kommer det fortfarande vara ett bra val att ta dessa under några år. För andra, till exempel kvinnor i riskzonen för depression, behöver vi verkligen tänka två gånger innan vi förskriver ett läkemedel som kan påverka deras mentala hälsa. Samma sak med kvinnor som har ärftlig risk för bröstcancer, säger Øjvind Lidegaard till TIME.