Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Mässling kan vara en livshotande sjukdom.
Mässling kan vara en livshotande sjukdom.
Mässling kan vara en livshotande sjukdom.
I Sverige ingår mässling i det allmänna vaccinationsprogrammet.
I Sverige ingår mässling i det allmänna vaccinationsprogrammet.
I Sverige ingår mässling i det allmänna vaccinationsprogrammet.
1 AV 2
Mässling kan vara en livshotande sjukdom.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
I Sverige ingår mässling i det allmänna vaccinationsprogrammet.
Foto: Shutterstock

Studie: Mässling förstör immunförsvaret

Mässling är otroligt smittsam och leder bland annat till symptom som hosta, hög feber och utslag.

I värsta fall kan den bli livshotande.

En studie av virussjukdomen visar dessutom att den kan sabba immunförsvaret och göra oss mottagliga för sjukdomar vi tidigare varit immuna mot.

I Sverige är mässling numera sällsynt eftersom det ingår i vaccinationsprogrammet för barn. På senare år har det emellertid uppstått en motståndsrörelse mot det vaccin som ges för mässling vilket gjort att flera länder runtom i världen fått plötsliga utbrott. I Sverige rapporterades det till och med ”mässlingsträffar” där föräldrar medvetet ska ha smittat sina barn med mässling för att slippa vaccination.

Detta trots att sjukdomen kan bli mycket allvarlig och till och med livshotande. Enligt BBC uppskattas omkring 110 000 människor dö i sjukdomen varje år.

LÄS OCKSÅ: Vanliga barnsjukdomar: Så skiljer du på farliga och ofarliga symtom 

Mässling slår ut immunförsvaret

Nu visar en ny studie att sjukdomen kan få förödande effekter långt senare.

CNN refererar till två separata studier som publicerats i tidskrifterna Science och Science Immunology. Enligt båda studierna kan mässling orsaka en sorts minnesförlust i immunförsvaret genom att angripa antikroppar som skyddar mot andra sjukdomar.

Vad är mässling? Vanliga symptom

Enligt sajten Netdoktor är mässling en av de mest smittsamma virussjukdomarna som existerar. Orsaken är morbillivirus och några av symtomen är:

Hög feber

Snuva och hosta

Röda ögon

Ömmande lymfkörtlar

Halsont

Utslag som kommer efter ett par dagar

Sjukdomen är anmälningspliktig enligt smittskyddslagen.

Forskare från Harvard Medical School undersökte blodprov från barn både före och efter sjukdomen och upptäckte att viruset förstör mellan 11 procent och 73 procent av de kroppens skyddande antikroppar. 

Detta betyder i praktiken att vi plötsligt blir mottagliga för sjukdomar vi tidigare varit immuna mot, eftersom immunförsvaret . Vaccin mot andra sjukdomar kan alltså bli verkningslösa. I ett land som Afghanistan, där polio fortfarande härjar, kan det bli tvunget att vaccinera sig igen.

– Föreställ att din immunitet mot sjukdomar är som en bok full med fotografier på brottslingar som du bär runt på. Och så gör någon en massa hål i den, säger Michael Mina, en av studieförfattarna, i ett pressmeddelande.

– Då skulle bli mycket svårare att känna igen en brottsling, särskilt om hålen döljer viktiga karaktärsdrag som ögon eller mun.

LÄS OCKSÅ: Så skyddar du dig mot årets influensa 

Följdsjukdomar och komplikationer

De allra flesta återhämtar sig från mässling men enligt 1177 Vårdguiden är det relativt vanligt med följdsjukdomar som öroninflammation, bihåleinflammation och lunginflammation.

I ovanliga fall kan det ge men för livet eftersom sjukdomen kan leda till en allvarlig hjärninflammation. 1 av 1000 som får mässlingen avlider.

Smitta och inkubationstid

Mässling sprids via droppsmitta och sprider sig oerhört lätt, även från rum till rum. Alla som inte vaccinerats eller haft sjukdomen tidigare är sårbara. Enligt Netdoktor är spädbarn under sex månader undantaget eftersom det skyddas av mammans antikroppar.

Inkubationstiden ligger på ungefär 10 dagar. Enligt 1177 Vårdguiden är du smittsam som längst fem dagar efter att utslaget kommit.

Har du smittats en gång blir du immun.

Lägg där till de nya fynden som visar att vi ökar risken för att drabbas av sjukdomar som vi annars hade kunnat bekämpa. Enligt pressmeddelandet från studie nummer två återgår immunsystemet till ”ett barnlikt stadium med begränsad möjlighet att möta infektioner”.

Förr eller senare kommer immunförsvaret återhämta sig men det kräver att de utsätts för sjukdomar för att nya antikroppar ska bildas. Under tiden är man sårbar.

Personer som är undernärda eller redan lider av nedsatt immunförsvar är extra känsliga.

Viktigt med vaccination med MPR-vaccin

I Sverige får man i dag så kallat MPR-vaccin mot mässling som även täcker in påssjuka och röda hund. Enligt Folkhälsomyndigheten ska barn erbjudas vaccination via två doser vid 18 månaders ålder respektive i årskurs 1-2. Vid utlandsresa till länder där smittorisken är högre kan barn över 9 månaders ålder erbjudas vaccination.

Enligt CNN har vaccinet 97 procents effektivitet efter dos två. Forskarna bakom studierna är därför noggranna med att påpeka vikten av att vaccinera sina barn eftersom det är så lätt att förhindra sjukdomen.

Att mässling påverkar immunförsvaret är känt sedan tidigare, men detta är första gången man kan bekräfta mekanismerna bakom.

LÄS OCKSÅ: Feber hos barn – 6 varningssignaler att se upp med 

Mässlingvaccin och autism

Skepsisen mot mässlingvaccin har lett till flera stora utbrott världen över, även på ställen där sjukdomen tidigare utrotats. Under 2019 hade USA sitt största utbrott sedan 2000 och tidigare i år förlorade fyra europeiska länder sin mässlingsfria status.

En av faktorerna bakom rörelsen är påståendet att vaccinet kan orsaka autism hos barn. Det grundar sig i en hårt kritiserad studie som i dag avfärdats helt.

I mars 2019 släppte bland annat danska forskare en omfattande studie som inte hittade några som helst kopplingar mellan MPR-vaccinet och autism.

LÄS MER: Forskare: Ingen koppling mellan mässlingsvaccin och autism

Behandling av mässling

Eftersom mässling orsakas av ett virus finns ingen botande behandling. Fokus ligger i stället på att lindra symtom. Enligt Netdoktor är det sängläge i ett svalt och mörkt rum som gäller. Hostmedicin och febernedsättande kan ges efter ordination av läkare. Vid eventuella komplikationer bör du uppsöka vård.