En stor studie som presenterades 2017 visade att antalet spermier hos västerländska män sjunkit med 50 procent mellan 1974 och 2011.
En stor studie som presenterades 2017 visade att antalet spermier hos västerländska män sjunkit med 50 procent mellan 1974 och 2011. Foto: Shutterstock

Ny studie: Det kan skada dina spermier

Spermiernas koncentration, rörlighet och utseende är några av de saker man tittar på när man utreder ofrivillig barnlöshet bland män.

En ny studie visar att det kan vara klokt att undersöka ytterligare en viktig detalj för att få svar på varför så många män har fertilitetsproblem.

– Resultaten i den här studien är både intressanta och mycket viktiga, säger Steve Mansell, embryolog specialiserad på manlig reproduktion vid fertilitetskliniken Medicus.

✓ Faktorerna som påverkar

✓ Männens biologiska klocka

✓ Då ska du söka hjälp

Kaia Hauge Nustad

2017 presenterades den senaste stora studien där man undersökt spermier hos västerländska män. I den deltog män boende i Europa, Nordamerika, Australien och Nya Zeeland och studien visade att antalet spermier sjunkit med drygt 50 procent mellan 1973 och 2011. 

Varför utvecklingen sett ut som den gör och varför allt fler män kämpar med infertilitet och ofrivillig infertilitet är dock oklart.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Hälsoliv är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 79 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill