Ny studie: Därför ska du unna dig en tupplur om dagen

En tupplur kan sänka ditt blodtryck.

Foto: Shutterstock

En tupplur kan sänka ditt blodtryck.

En tupplur per dag verkar ha fler fördelar än att bara ge dig en energiboost.

Ny forskning visar nämligen på fördelen att det även kan sänka högt blodtryck,

och vara nästan lika effektiv som viss medicin.

Andra har också läst

I en ny studie, som presenterats i Journal of the American College of Cardiology, har forskare studerat 212 personer med högt blodtryck. Genomsnittsåldern för deltagarna var 62, och en fjärdedel var rökare och/eller hade Typ 2-diabetes. De båda grupperna, både de som fick ta en tupplur samt kontrollgruppen som inte fick göra det, var lika inför riskfaktorer så som hjärtsjukdomar.

För studien kontrollerade forskarna deltagarnas blodtryck under ett dygn, hur lång tupplurarna varade (i genomsnitt varade de 49 minuter), livsstilsvanor (så som konsumtion av alkohol, kaffe och salt, fysisk aktivet) och pulsvågshastighet vilket är ett sätt för att mäta artärernas stelhet. Deltagarna fick också genomgå ett ekokardiogram (undersöker hjärtat) och ett ultraljud där man tittade på hjärtats struktur och funktion.

LÄS MER: 7 typer av smärta du bör hålla koll på 

Lika effektivt som livsstilsförändringar

När forskarna analyserade sina resultat tog de hänsyn till sådant som kan påverka blodtryck, så som ålder, kön, livsstil och mediciner. Det var ingen skillnad i medicinintag mellan grupperna, och även ekokardiogrammen och pulsvågshastighetstesten påvisade liknande resultat.

Man såg att de som fick sova under dagen fick märkbart lägre blodtryck jämfört med kontrollgruppen som inte fick ta en tupplur.

– Att sova under dagen verkar sänka blodtrycksnivåerna i samma utsträckning som andra livsstilsförändringar. Till exempel kan ett minskat intag av salt och alkohol sänka nivåerna med 3 till 5mmHg (blodtryck mäts i millimeter kvicksilver = mmHg reds. anm.), säger forskaren och kardiologen Dr. Manolis Kallistratos till Science Daily. Han tillägger att en låg dos blodtrycksmedicin i genomsnitt sänker blodtrycket med 5 till 7 mmHg.

LÄS MER: Därför är sömn den bästa medicinen när du känner dig sjuk 

Liten sänkning gör stor skillnad

Forskarna kom fram till att en tupplur per dag i genomsnitt sänkte blodtrycket med 5 mmHg. Och för varje extra timma av sömn under dagen sänktes det övre trycket med 3 mmHg.

– Dessa resultat är viktiga eftersom en blodtryckssänkning på så lite som 2 mmHg kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar så som hjärtattack med upp till tio procent, säger Dr. Kallistratos. Han påpekar dock att forskarna inte vill uppmana människor att sova i flera timmar under dagen.

– Men, de borde inte känna sig skyldiga om de tar en kort tupplur med tanke på de potentiella hälsofördelarna. Även om båda grupperna fick samma mängd medicin och blodtrycket var väl kontrollerat, så var det fortfarande en markant sänkning i blodtrycket bland de som sov under dagen.

Enligt forskarna behövs mer forskning för att bekräfta fynden.

LÄS MER: Studie: Bröstcancer är elva olika sjukdomar 

Idag räknas högt blodtryck till en av folksjukdomarna i Sverige, och en av fem svenskar har högt blodtryck. I åldersgruppen 65-85 har nästan hälften av alla högt blodtryck, enligt Hjärt-lungfonden.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer