Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Vill du slippa envisa förkylningar och influensan? Satsa på att få i dig mer D-vitamin.Vill du slippa envisa förkylningar och influensan? Satsa på att få i dig mer D-vitamin.Vill du slippa envisa förkylningar och influensan? Satsa på att få i dig mer D-vitamin.
Vi får bland annat i oss D-vitamin via solen och i maten.Vi får bland annat i oss D-vitamin via solen och i maten.Vi får bland annat i oss D-vitamin via solen och i maten.
1 AV 3
Vill du slippa envisa förkylningar och influensan? Satsa på att få i dig mer D-vitamin.
Foto: Getty Images
2 AV 3
Vi får bland annat i oss D-vitamin via solen och i maten.
Foto: Getty Images
3 AV 3
Foto: Getty images

Ny studie: D-vitamin skyddar mot influensa

D-vitamin stärker inte bara ben och muskler.

En ny internationell studie, där bland annat Sverige är involverat, visar att det berömda vitaminet även skyddar mot både influensa och förkylning.

– Det här är det första definitiva beviset, säger professor Adrian Martineau.

D-vitamin har länge lyfts fram för sina positiva egenskaper. Det uppges göra oss gladare, piggare och stärker ben och muskler.

Särskilt viktigt är det för oss i norr där brist är vanligt.

Nu visar en ny global studie att vitaminet dessutom beskyddar kroppen från infektioner i luftvägarna, däribland influensa och förkylning.

Resultaten baserar sig på data från nästan 11 000 deltagare från fjorton olika länder, däribland Storbritannien, USA, Japan, Australien, Kanada och Sverige.

– Det här är det första definitiva beviset för att D-vitamin verkligen skyddar mot luftvägsinfektioner, säger professor Adrian Martineau från Queen Mary University of London.

LÄS OCKSÅ: D-vitamin – får du tillräckligt? 

Boostar kroppens naturliga antibiotika

Resultaten skilde sig åt från land till land. I vissa länder fanns klara tecken på att vitaminet gav resultat medan det i andra inte blev någon märkbar effekt. Forskarna tror själva att det har att göra med hur höga nivåer av D-vitamin deltagarna hade från början. I exempelvis Sverige och Storbritannien är det vanligt med lägre nivåer.

– D-vitaminets skyddande egenskaper är starkast bland dem som också har de lägsta nivåerna av D-vitamin och när doserna ges dagligen eller veckovis, säger professor Adrian Martineau från Queen Mary University of London.

Forskarna tror att vitaminet boostar nivåerna av så kallade peptider i lungorna vilket agerar som ett naturligt antibiotika.

LÄS OCKSÅ: 8 tips för att boosta ditt immunförsvar 

Halverar risken att drabbas

För personer med låga nivåer av D-vitamin i kroppen halverades risken att drabbas av luftvägsinfektioner vid dagligt eller veckovist intag av tillskott.

För deltagare som redan hade högre nivåer minskade risken med 10 procent.

Studien är i linje med tidigare observationer att förkylningar och influensa är vanligast under vintern och våren, då vi får minst D-vitamin via solen.

LÄS OCKSÅ: Magnesium viktigare att få i sig än du tror 

LÄS OCKSÅ: 9 tecken som kan tyda på att du har järnbrist