Vill du slippa envisa förkylningar och influensan? Satsa på att få i dig mer D-vitamin.
1 av 3: Vill du slippa envisa förkylningar och influensan? Satsa på att få i dig mer D-vitamin. Foto: Getty Images
Vi får bland annat i oss D-vitamin via solen och i maten.
2 av 3: Vi får bland annat i oss D-vitamin via solen och i maten. Foto: Getty Images
3 av 3 Foto: Getty images

Ny studie: D-vitamin skyddar mot influensa

D-vitamin stärker inte bara ben och muskler.

En ny internationell studie, där bland annat Sverige är involverat, visar att det berömda vitaminet även skyddar mot både influensa och förkylning.

– Det här är det första definitiva beviset, säger professor Adrian Martineau.

D-vitamin har länge lyfts fram för sina positiva egenskaper. Det uppges göra oss gladare, piggare och stärker ben och muskler.

Särskilt viktigt är det för oss i norr där brist är vanligt.

Nu visar en ny global studie att vitaminet dessutom beskyddar kroppen från infektioner i luftvägarna, däribland influensa och förkylning.

Resultaten baserar sig på data från nästan 11 000 deltagare från fjorton olika länder, däribland Storbritannien, USA, Japan, Australien, Kanada och Sverige.

– Det här är det första definitiva beviset för att D-vitamin verkligen skyddar mot luftvägsinfektioner, säger professor Adrian Martineau från Queen Mary University of London.

∎ LÄS OCKSÅ: D-vitamin – får du tillräckligt? 

Boostar kroppens naturliga antibiotika

Resultaten skilde sig åt från land till land. I vissa länder fanns klara tecken på att vitaminet gav resultat medan det i andra inte blev någon märkbar effekt. Forskarna tror själva att det har att göra med hur höga nivåer av D-vitamin deltagarna hade från början. I exempelvis Sverige och Storbritannien är det vanligt med lägre nivåer.

– D-vitaminets skyddande egenskaper är starkast bland dem som också har de lägsta nivåerna av D-vitamin och när doserna ges dagligen eller veckovis, säger professor Adrian Martineau från Queen Mary University of London.

Forskarna tror att vitaminet boostar nivåerna av så kallade peptider i lungorna vilket agerar som ett naturligt antibiotika.

∎ LÄS OCKSÅ: 8 tips för att boosta ditt immunförsvar 

Halverar risken att drabbas

För personer med låga nivåer av D-vitamin i kroppen halverades risken att drabbas av luftvägsinfektioner vid dagligt eller veckovist intag av tillskott.

För deltagare som redan hade högre nivåer minskade risken med 10 procent.

Studien är i linje med tidigare observationer att förkylningar och influensa är vanligast under vintern och våren, då vi får minst D-vitamin via solen.

∎LÄS OCKSÅ: Magnesium viktigare att få i sig än du tror 

∎ LÄS OCKSÅ: 9 tecken som kan tyda på att du har järnbrist 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!