– Stolen innebär inte minst en enorm skillnad för kvinnor som lider av smärtor till följd av endometrios, säger gynekologen och uppfinnaren av stolen Greta Edelstam i ett pressmeddelande.
1 av 2: – Stolen innebär inte minst en enorm skillnad för kvinnor som lider av smärtor till följd av endometrios, säger gynekologen och uppfinnaren av stolen Greta Edelstam i ett pressmeddelande. Foto: Pressbild
Den extra tjocka stoppningen, anpassningsbara benstöden och inbygga värmen i dynan ska göra besöken bekvämare för både för endometriospatienter och för personer som gör prostataundersökningar. Stolen har funnits på marknaden sedan 2016.
2 av 2: Den extra tjocka stoppningen, anpassningsbara benstöden och inbygga värmen i dynan ska göra besöken bekvämare för både för endometriospatienter och för personer som gör prostataundersökningar. Stolen har funnits på marknaden sedan 2016. Foto: Pressbild/Oscar Medtec Ab

Ny gynstol ska hjälpa patienter med endometrios

En ny gynstol på marknaden har inbyggd värme som ska göra undersökningar mindre smärtsamma för patienter med endometrios.

– Stolen innebär inte minst en enorm skillnad för kvinnor som lider av smärtor till följd av endometrios, säger gynekologen och uppfinnaren av stolen Greta Edelstam i ett pressmeddelande

Nu hoppas hon att vården ska få upp ögonen för stolen.

Gynekologbesök kan vara en jobbig upplevelse för alla, men för patienter med endometrios kan det vara extremt smärtsamt, inte minst på grund av gynstolens utformning. 

Det här var något som överläkaren och endometriosforskaren Greta Edelstam såg konsekvenserna av när hon jobbade vid Endometrioscentrum i Uppsala mellan 2009 och 2014. 

LÄS OCKSÅ: Endometrios - allt du behöver veta om sjukdomen

Kan leda till att patienter hoppar över undersökningar

– Det starka obehaget att sätta sig i en obekväm undersökningsstol med svår smärta i underlivet, kan rentav göra att patienter tackar nej till exempelvis cellprovstagningar och att vi därför inte kan upptäcka livmodercancer i tid. Jag vet att även män undviker prostataundersökningar för att tidigare undersökningar upplevts som väldigt jobbiga, säger Greta Edelstam. 

Vad är endometrios?

Ungefär var tionde kvinna i barnafödande ålder får endometrios som ger besvär. En dryg tredjedel av alla kvinnor som har svårt att bli med barn har endometrios.

När man har endometrios är det vanligt att man har ont i nedre delen av magen och diarré eller förstoppning, särskilt när man har mens och runt ägglossning. Andra symtom kan vara att man får ont vid samlag, ont när man kissar eller bajsar, urinträngningar, svårt att bli gravid.

Om man misstänker att man har endometrios ska man kontakta en en gynekolog eller en vårdcentral.

Källa: 1177.se

När hon märkte att många av patienterna dessutom hade med sig en egen värmdyna att lägga på det kalla galonstyget i gynstolarna insåg Edelstam att det måste finnas en bättre konstruktionslösning.

LÄS OCKSÅ: Nya riktlinjer ska ge bättre vård vid endometrios

Ny gynstol gör det mer bekvämt för patienterna

Tillsammans med tillverkarna Oscar Medtec AB började hon att skissa på en ny slags gyn- och urologistol. Den extra tjocka stoppningen, anpassningsbara benstöden och inbygga värmen i dynan ska göra besöken bekvämare för både för endometriospatienter och för personer som gör prostataundersökningar. Stolen har funnits på marknaden sedan 2016 och enligt Oscar medtec är responsen från patienter positiv.

Nu hoppas Greta Edelstam att även den offentligt finansierade vården ska börja använda den nya gynstolen.

– Stolen innebär inte minst en enorm skillnad för kvinnor som lider av smärtor till följd av endometrios, säger hon.

– Förutom att hela undersökningssituationen blir mer bekväm, så går det snabbare. Det gör att du hinner med fler patienter under en dag och investeringen kan således vara självfinansierande.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande