I Sverige ges HPV-vaccin i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn till flickor i årskurs 5 eller 6. I Norge erbjuder man nu vaccinet även till pojkar.
1 av 2: I Sverige ges HPV-vaccin i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn till flickor i årskurs 5 eller 6. I Norge erbjuder man nu vaccinet även till pojkar. Foto: Getty images
HPV-viruset kan orsaka en rad olika cancerformer - däribland livmoderhalscancer.
2 av 2: HPV-viruset kan orsaka en rad olika cancerformer - däribland livmoderhalscancer. Foto: Colourbox

Nu införs HPV-vaccination för pojkar - i Norge

Det ökända HPV-viruset kan orsaka en rad olika cancerformer - däribland livmoderhalscancer.

I Sverige vaccineras redan flickor, men vårt grannland går nu ett steg längre och erbjuder vaccination även för pojkar. 

Anledningen till de nya buden är en ökning av cancerfall i Norge även bland män. Något som fått norska myndigheter att reagera.

– Ökningen tyder på att både pojkar och flickor bör ges möjlighet till individuellt skydd. Därför ges pojkar samma erbjudande om skydd som flickor, säger folkhälsoministern Bent Høie i ett pressmeddelande.

HPV-viruset är väldigt vanligt och i de allra flesta fall ofarligt, men det finns undantag. Enligt Folkhälsomyndigheten behandlas årligen omkring 8 000 svenska kvinnor mot cellförändringar. Av dessa utvecklar 450 cancer i livmoderhalsen och 150 överlever inte sjukdomen.

Folkhälsomyndigheten: "Ny kunskap"

Det finns även mindre vanliga cancerformer som kan drabba både män och kvinnor, bland annat i munnen, halsen, penisen, vaginan eller ändtarmsöppningen.

Sedan 2012 vaccineras svenska flickor mot viruset och frågan om även pojkar ska få gratis vaccination behandlas just nu av Folkhälsomyndigheten.

– Beslutet om att bara inkludera flickor baserades på den kunskap man tidigare haft, men nu har det framkommit ny kunskap. Nu genomförs en utredning på HPV-vaccin till pojkar, sa Ann Lindstrand, enhetschef för vaccinationsprogram vid Folkhälsomyndigheten tidigare till SVT Nyheter.

Norge planerar att starta sitt program från och med nästa år.

HPV-virus (Humant papillomvirus)

Enligt Folkhälsomyndigheten är HPV den vanligaste sexuellt överförda infektionen  i både Sverige och resten av världen.

•  HPV-viruset sprids via sexuell kontakt och i många fall märks inte infektionen alls. I vissa fall kan det uppstå vårtor på händer eller fötter.

•  Enligt 1177 Vårdguiden brukar de HPV-typer som orsakar cancer inte orsaka vårtor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!