I Sverige ges HPV-vaccin i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn till flickor i årskurs 5 eller 6. I Norge erbjuder man nu vaccinet även till pojkar.
HPV-viruset kan orsaka en rad olika cancerformer - däribland livmoderhalscancer.
1 AV 2
I Sverige ges HPV-vaccin i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn till flickor i årskurs 5 eller 6. I Norge erbjuder man nu vaccinet även till pojkar.
Foto: Getty images
2 AV 2
HPV-viruset kan orsaka en rad olika cancerformer - däribland livmoderhalscancer.
Foto: Colourbox

Nu införs HPV-vaccination för pojkar - i Norge

Det ökända HPV-viruset kan orsaka en rad olika cancerformer - däribland livmoderhalscancer.

I Sverige vaccineras redan flickor, men vårt grannland går nu ett steg längre och erbjuder vaccination även för pojkar. 

Anledningen till de nya buden är en ökning av cancerfall i Norge även bland män. Något som fått norska myndigheter att reagera.

– Ökningen tyder på att både pojkar och flickor bör ges möjlighet till individuellt skydd. Därför ges pojkar samma erbjudande om skydd som flickor, säger folkhälsoministern Bent Høie i ett pressmeddelande.

HPV-viruset är väldigt vanligt och i de allra flesta fall ofarligt, men det finns undantag. Enligt Folkhälsomyndigheten behandlas årligen omkring 8 000 svenska kvinnor mot cellförändringar. Av dessa utvecklar 450 cancer i livmoderhalsen och 150 överlever inte sjukdomen.

Folkhälsomyndigheten: "Ny kunskap"

Det finns även mindre vanliga cancerformer som kan drabba både män och kvinnor, bland annat i munnen, halsen, penisen, vaginan eller ändtarmsöppningen.

Sedan 2012 vaccineras svenska flickor mot viruset och frågan om även pojkar ska få gratis vaccination behandlas just nu av Folkhälsomyndigheten.

– Beslutet om att bara inkludera flickor baserades på den kunskap man tidigare haft, men nu har det framkommit ny kunskap. Nu genomförs en utredning på HPV-vaccin till pojkar, sa Ann Lindstrand, enhetschef för vaccinationsprogram vid Folkhälsomyndigheten tidigare till SVT Nyheter.

Norge planerar att starta sitt program från och med nästa år.

HPV-virus (Humant papillomvirus)

Enligt Folkhälsomyndigheten är HPV den vanligaste sexuellt överförda infektionen  i både Sverige och resten av världen.

•  HPV-viruset sprids via sexuell kontakt och i många fall märks inte infektionen alls. I vissa fall kan det uppstå vårtor på händer eller fötter.

•  Enligt 1177 Vårdguiden brukar de HPV-typer som orsakar cancer inte orsaka vårtor.