Sjuk? När är det egentligen okej att återvända till jobbet?
AnnaSara Carnahan, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.
1 AV 2
Sjuk? När är det egentligen okej att återvända till jobbet?
Foto: Getty Images
2 AV 2
AnnaSara Carnahan, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.
Foto: LENA KATARINA JOHANSSON/FOLKHÄLSOMYNIDGHETEN

När kan jag börja jobba efter att ha varit sjuk?

Har du någon gång legat däckad i influensan eller dragits med en retlig förkylning som vägrar ge sig?

Då har du säkert ställt dig följande fråga: "Hur länge ska man stanna hemma?" och "när är det okej att börja jobba igen?"

AnnaSara Carnahan, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, svarar.

Enligt en undersökning från Yougov går 7 av 10 svenskar till jobbet trots att de är sjuka.

I de bästa av världar skulle vi stanna hemma till vi är helt symtomfria, men få personer har den möjligheten. Så, när är det egentligen rimligt att återvända till jobbet efter exempelvis en influensa?

Så här säger epidemiologen AnnaSara Carnahan från Folkhälsomyndigheten:

– Influensan är som mest smittsam precis innan man blir sjuk och när man är som risigast. Börjar man må bättre och inte har feber längre så bör man också smitta mindre, säger hon till Hälsoliv.

Det är med andra ord upp till dig själv att avgöra om du är pigg nog att gå till jobbet eller inte. Att vara snuvig och hostig kan alltså vara helt okej så länge du är försiktig och exempelvis hostar eller nyser i armvecket och tvättar händerna ofta.

LÄS OCKSÅ: Så skyddar du dig mot årets influensa 

Kan fortfarande smitta

Men det är viktigt att ha i åtanke att du fortfarande kan vara smittsam, även om du mår bättre.

– Det är så allt detta sprids. Det är inte möjligt för alla att isolera sig så länge man har symtom och då får vi dessa vinterplågor, säger Carnahan.

Personer som har ett fysiskt ansträngande jobb eller arbetar inom vård och omsorg med särskilt utsatta människor bör däremot vara mer försiktiga.

Influensan varar vanligtvis i 4-5 dagar, men tröttheten kan sitta kvar i kroppen i flera veckor. Även förkylningar smittar precis innan man blir sjuk och som mest under de första dagarna. Därefter sjunker smittsamheten.

Och kom ihåg: Vid exempelvis influensa eller förkylningar är vila den absolut bästa medicinen. Utan den riskerar du att dra ut på sjukdomstiden.

LÄS OCKSÅ: Förkyld? 8 "huskurer" som faktiskt fungerar 

Uppdatering: Detta gäller vid covid-19

Coronapandemin, som satte klorna i Sverige under 2020, har inneburit att vi bör vara mer försiktiga kring när vi lämnar hemmet och inte. Enligt Folkhälsomyndigheten är sannolikheten stor att du smittar som mest vid insjuknandet och i början av sjukdomsförloppet även vid covid-19. Du bör stanna hemma minst sju dagar efter att du blivit sjuk, vara feberfri i två dagar samt ha ett betydligt förbättrat allmäntillstånd för att anses vara smittfri.