Mosley: Dagliga rutinen som skyddar mot demens

Kan tandtråd förebygga demenssjukdom?

Foto: Shutterstock / Shutterstock

Kan tandtråd förebygga demenssjukdom?

Michael Mosley använder tandtråd varje dag.

Inte bara för att hålla tänderna i gott skick utan också för hjärnhälsan.

Det finns nämligen studier som pekar på att en god munhälsa kan förebygga Alzheimers sjukdom.

Andra har också läst

I en artikel i Daily Mail avslöjade journalisten och läkaren Michael Mosley nyligen vad han gör för att förebygga Alzheimers sjukdom. 5:2-dietens fader brukar, föga förvånande, dela med sig av råd gällande kost och motion, men den här gången handlar hans tips om daglig munhygien. Tandtråd närmare bestämt.

”Min förkärlek till att flossa har fått en skjuts av nya studier som förslår att det inte bara är bra för tandkött och hjärta, utan även kan minska risken att drabbas av demens”, skriver han. 

Men hur kan munhygien hänga ihop med kognitiva funktioner?

Hur hänger demens och tandkött ihop?

Precis som Mosley skriver finns det mycket som tyder på en koppling. Det finns bevis för att munbakterier inte bara kan leda till otrevliga inflammationer och tandlossning, utan även kan sprida sig till resten av kroppen, som hjärtat men även till hjärnan.

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Michael Mosley är vetenskapsjournalist och återkommande skribent i Daily Mail.

Senaste åren har det publicerats en del studier som stöder att det kan finnas ett samband mellan munhygien och demenssjukdomen Alzheimers. 

I en studie har forskare undersökt sambandet mellan förekomsten av munbakterien Porphyromonas gingivalis och alzheimer. I studien har de jämfört förekomsten av bakterien hos döda alzheimerspatienter och jämnåriga personer utan tecken på sjukdomen.

I en annan mindre studie har svenska forskare undersökt förekomsten av parodontit, samlingsnamnet för inflammationssjukdomar som kan orsaka tandlossning, hos alzheimerspatienter och friska deltagare. Studien visade bland annat att personer med kognitiv nedsättning har tre gånger så hög risk att ha karies än friska personer, och att alzheimerspatienter har 15 gånger högre risk för djupa tandfickor.

LÄS OCKSÅ: 9 symtom på demens som ingen pratar om

Vad är hönan och ägget?

Dock är det svårt att säga om det är tandhälsan som ökar risken för alzheimer, eller om det är kognitionsnedsättningen som ökar risken för försämrad munhygien.

Men det skadar inte att vara på den säkra sidan och följa Mosleys råd. Plocka fram tandtråden, mellanrumsborstarna, byglarna eller vad du nu föredrar och flossa loss. Om inte annat kommer ditt tandkött och tänder att må bra av det. 

Rekommendationen är att rengöra mellan tänderna minst en gång om dagen.

LÄS OCKSÅ: Minska risken för demens: 9 saker du kan göra nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här