Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA>SJUKDOMAR & BESVÄR

Publicerad 15 maj 2018 14:30

"Min onda hand efter fallet oroar mig" - läkaren svarar

Läsaren Per är orolig över sin onda hand.

Läsaren Per är orolig över sin onda hand.

1/2

Foto: Shutterstock.

Läkare Johan Armfelt svarar på frågor.

Läkare Johan Armfelt svarar på frågor.

2/2

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Jag ramlade för några veckor sedan och stötte i vänsterhanden i fallet.

Trots att ingenting syntes på röntgen fick jag gips utifall att båtbenet var brutet. På återbesöket hade de gjort en MR som visade att det inte var någon fraktur så därför åkte gipset av. Det enda som syntes på undersökningen var att jag hade lätt artros. Jag är 47 år och arbetar med mina händer hela dagarna. Jag är bekymrad över att jag har ont men inte behöver få någon behandling. Kommer jag att bli bra? Hur lång tid tar det? Kan artrosen bli så mycket värre av ett plötsligt fall?

/Per

LÄKARE JOHAN ARMFELT SVARAR

Hej Per,

Du har fått en stukning – en mjukdelsskada. Det kommer att läka ut, men du får räkna med att det gör ont i några veckor. 

I och med att man har gjort en MR - magnetresonanskameraundersökning - kan man vara tämligen säker på diagnosen. Där syns även ledbandsskador och annat som kan skapa smärta i handen. Ser allt bra ut på en MR efter två veckor är allt som det ska.

Artrosen blir inte värre i akutskedet efter ett trauma, men kan ge artros på längre sikt. Är man svullen, som du kanske är nu, kan ledproblem som i vanliga fall inte märks ge sig till känna tillfälligt.

LÄS OCKSÅ: Vad ska jag göra åt mammas värk i benen?