Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA>SJUKDOMAR & BESVÄR>Mensbesvär & PMS

Publicerad 6 dec 2018 10:43

Utbildning ska ge bättre vård vid endometrios

Socialstyrelsen vill att vården ska bli bättre på att hantera endometrios.

Socialstyrelsen vill att vården ska bli bättre på att hantera endometrios.

Foto: Shutterstock

En ny webbutbildning för vårdpersonal och uppdaterade riktlinjer ska ge de uppemot 250 000 kvinnor i Sverige som lider av endometrios bättre vård.

Endometrios drabbar upp till var tionde kvinna i fertil ålder, vilket motsvarar upp emot 250 000 kvinnor i Sverige. Sjukdomen innebär att livmoderslemhinnan börjar växa utanför livmodern, vilket kan orsaka svårt smärta vid mens och/eller samlag, besvär i tarmar och urinvägar. Tillståndet kan också leda till ofrivillig barnlöshet.

Kunskapen om sjukdomen, både inom vården och allmänheten, är dock dålig och det kan ta många år innan drabbade får rätt vård.

LÄS OCKSÅ: 7 vanliga frågor om endometrios – läkaren svarar 

Vill öka kännedomen om endometrios

Det vill nu Socialstyrelsen ändra på och genomför nu en satsning för ökad kännedom, kunskap och stöd kring endometrios. Satsningen består dels av uppdaterade nationella riktlinjer med rekommendationer kring diagnostik, behandling och omvårdnad och dels av en webbutbildning för vårdpersonal.

Webbutbildningen, som är i tre delar, innehåller filmatiserade fallbeskrivningar, intervjuer med experter, övningar och fakta.