Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA>SJUKDOMAR & BESVÄR>Mensbesvär & PMS

Publicerad 2 aug 2018 19:00

Så vet du om dina mensbesvär är ofarliga

Mensbesvär kan vara svåra men är oftast ofarliga

Mensbesvär kan vara svåra men är oftast ofarliga

Foto: Shutterstock

Att mensen påverkas av åldern är inte något man pratar högt om. Mensfrågor är överhuvudtaget något som det pratas väldigt tyst om. 

Men en sak är säker - den påverkar kvinnan i alla åldrar, inte bara när den kommer eller när den är på väg att försvinna. 

Har du PMS varje månad eller blöder du extremt mycket de första dagarna? Som kvinna vet man ganska väl hur mensen beter sig eftersom den kommer varje månad. Det finns något igenkännande mönster varje månad och därför är det inte så konstigt om du blir konfunderad när den beter sig konstigt. Det behöver inte alls vara något farligt utan hänger snarare ihop med hur gammal du är. Mensen tenderar att bete sig lite olika om du är i 20-årsåldern jämfört med 30- och 40-årsåldern. För att inte tala om det som händer när man närmar sig 50-årsåldern. 

LÄS MER: Extra trött under mensen - här är förklaringen 

Din mens som 20-åring

Det här är en period då du kanske provar olika preventivmedel?  Tänk på att det tar ett par månader innan kroppen vänjer sig framför allt om man byter hela tiden. Om mensen fortsätter att vara oregelbunden i mer än 3 månader eller om du har andra besvär så ta kontakt med din gynmottagning. 

Kanske har du fått ditt första jobb, precis börjat plugga på universitetet, träffat en partner eller precis blivit lämnad? Stress påverkar din kropp och det här brukar vara en stressig period. All stress kan göra att mensen hoppar. Om du inte har några andra symtom så brukar det stabilisera sig när du får det lugnare omkring dig. Annars bör du söka hjälp. 

Om du inte är mer stressad än vanligt och dessutom inte gravid men upplever att din mens är oregelbunden skulle du kunna ha drabbats av PCOS, en hormonell obalans som ibland kan dyka upp i 20-årsåldern. Det kan även vara andra obalanser. Viktigt att du tar kontakt med din gynmottagning för en utredning. 

LÄS MER: 7 saker alla kvinnor borde veta om sin mens

Din mens som 30-åring

I den här åldern så tenderar det att hända saker som inte har hänt förut med mensen.  Oftast helt ofarligt dock. Cystor är ett bra exempel på sådant som kan dyka upp och som kan göra att din mens blir oregelbunden. Om du känner att det gör ont eller blöder mycket så ta kontakt med din gynmottagning.  

Oavsett hur gammal du är så påverkar en graviditet menscykeln. Kanske funderar du på barn i den här åldern? Efter en förlossning kan det ta lite tid innan kroppen anpassar sig och kommer tillbaka. Amning påverkar mensen och ibland kommer den inte tillbaka förrän du har slutat amma. Det betyder inte att du inte kan bli gravid så var försiktig. 

LÄS MER: 6 konstiga saker som händer före din mens 

Din mens som 40-åring

Såvida du inte har tränat regelbundet innan så kan en plötslig hälsokris (då du hänger på gymmet var och varannan dag) påverka din menscykel. För mycket träning är inte bra men inte för lite heller. Det kan ta ett tag för kroppen att anpassa sig vid förändringar bara. 

Du börjar närma dig menopaus, alltså tidpunkten då du inte haft mens på 12 månader. Perimenopausen det vill säga tiden innan menopaus kan komma redan 10-15 år innan tidpunkten för din sista mens. Det kan exempelvis börja med att du blöder mer rikligt och mer oregelbundet. Till sist försvinner mensen.

När du kommer upp i 40-årsåldern är det viktigare att ha koll på sin mens än vad det har varit tidigare. Börjar den uppföra sig konstigt och du samtidigt har andra symtom så ta kontakt med din gynmottagning för råd.